Kategorien: Alle - comunicació - xarxes

von Victor Suriñach Moreno Vor 2 Jahren

112

Classificació de les xarxes

Les xarxes de comunicació es poden classificar en diferents tipus segons la seva topologia i la manera en què gestionen la transmissió de dades. Les xarxes per difusió no utilitzen nodes intermedis de commutació i tots els nodes comparteixen un medi de transmissió comú, de manera que la informació transmesa per un node és coneguda per tots els altres.

Classificació de les xarxes

Classificació de les xarxes

Topología de xarxa

Xarxes commutades
commutació de paquets - Circuit virtual

Hi ha una fase inicial per establir la ruta (circuit virtual) entre els nodes intermitjos per a tots els paquets a transmetre durant la sessió de comunicació entre els nodes finals. Els nodes intermitjos tenen taules d’enrutament amb etiquetes de circuit virtual. Els paquets tenen capçaleres més petites amb informació sobre el circuit virtual. Els paquets arriben en l’ordre correcte i amb garanties d’arribar generalment.

commutació de paquets

La informació es divideix en paquets. Cada paquet es transmet de forma individual a través de la xarxa (fins i tot per rutes diferents). Al destí es reensamblen els paquets. Els nodes treballen amb cues on es guarden els paquets fins que es poden enviar (store and forward). La commutació de paquets és la tècnica utilitzada més habitualment per a la comunicació de dades.

Datagrames

Cada paquet es tracta com una entitat independent i és encaminat individualment a través de la xarxa. La capçalera conté informació completa sobre el seu destí. Els paquets no segueixen una ruta preestablerta. L’entrega no està garantida i els paquets poden arribar desordenats al destí.

commutació de circuits

S’estableix un circuit per a la comunicació entre dos nodes que demanen intercanvi d’informació. El circuit s’assigna durant tot el temps que duri la comunicació. Poc eficient per a transmetre dades, ja que la línia s’ocupa durant tota la sessió.L’establiment del circuit pot suposar un retard inicial.

Xarxes per difusió
No existeixen nodes intermitjos de commutació, tots els nodes comparteixen un medi de transmissió comú, per el qual la informació transmesa per un node és coneguda per tots els altres.

Comunicació per ràdio Comunicació per satèl·lit Comunicació en una xarxa local simple

Mitjà de transmissió

Mixte
Tot
No guiat
Aire o buit
Guiat
Cable de coure o fibra óptica

Topologia de xarxa

Topología lògica
Una topologia lògica de xarxa es refereix a la manera com els elements de la xarxa es comuniquen amb el medi (com es transfereix la informació al seu pas pels nodes de laxarxa). Els dos tipus més comuns de topologies lògiques són transmissió per difusió i transmissió de testimoni.
Topología física
El cablatge determina el disseny físic d’una xarxa. Segons l’estructura física del cablatge i la seva distribució geogràfica, tindrem una topologia física de xarxa diferent.

Punt a punt → No es considera una xarxa Estrella Bus Jeràrquica Anell / Doble anell Malla Estrella estesa Arbre

Topic principal

Segons funció que realitzen els seus membres

Peer-to-Peer (P2P) o d’igual a igual
Tots els membres de la xarxa poden actuar com a servidor o com a client. (Exemple: Xarxa domèstica amb 2 ordinadors i una impressora compartida per un d’ells), (Exemple: Napster, uTorrent, etc.)
Model o arquitectura client/servidor
Relació establerta entre servidors que proporcionen recursos a clients quan aquests ho soliciten. (Exemple: Correu electrònic)

Titularitat de la xarxa

Xarxes compartides o públiques
Suporten informació de diversos usuaris i/o organitzacions.

-Telefonía fixa -Telefonía mòbil -RDSI -ADSL -Fibra òptica (ISPs)

Xarxes dedicades o privades
Ús exclusiu per part d’una organització.

Propòsit

EPN
No s’acostuma a utilitzar el terme, fa referència a xarxes que a través de VPNs uneixen diferents sucursals d’empreses allunyades entre sí.
VPN
Tecnología de xarxes computacionals que permet una extensió segura de la LAN sobre una xarxa pública. S’estableix una connexió virtual punt a punt mitjançant l’ús de connexions dedicades i/o xifrat.
SAN
Xarxa d’emmagatzematge integral d’alta velocitat, amb equips d’interconnexió dedicats, que proporcionen accés a emmagatzematge de xarxa d’alt rendiment. Acostuma a proporcionar una bona estabilitat i alta disponibilitat.

Extensió geogràfica

WAN
Xarxa d’àrea geogràficament extensa, normalment de gran ample de banda, que acostuma a connectar diferents municipis, organismes, universitats, etc. WMAN és la versió sense fils (És habitual l’ús de tecnologies com el WiMAX i pot tenir rangs de desenes de quilòmetres).

Exemples

-ISDN -FDDI -FR -ATM -xDSL

MAN
Xarxa d’àrea extensa, normalment de gran ample de banda, que acostuma a connectar diferents municipis, organismes, universitats, etc. WMAN és la versió sense fils (És habitual l’ús de tecnologies com el WiMAX i renir rancs de molts quilòmetres).
LAN
Xarxa d’àrea limitada, normalment de gran ample de banda (1 Gbps), que connecta dispositius adjacents i amb serveis locals (normalment de la mateixa organització). WLAN és la versió sense fils (són menys segures, però permeten grans estalvis en estesa de cablejat).
PAN
Xarxa integrada pels dispositius de l’entorn local de l’usuari.