IVRK

Wie?

r

Het IVRK werd ondertekend door de Verenigde Naties (ookwel VN genaamd). Dit is een internationale organisatie waarin bijna alle landen van de wereld zitten. Enkel de Verenigde Staten (VS) en Somalië tekenden dit verdrag niet. (Somalië omdat deze geen georganiseerde staatsstructuur heeft. De VS ondertekende dit niet omdat het verdrag een verbod legt op de doodstraf van minderjarigen.)

Wel?

VN

Niet?

VS

Somalië

Wat?

Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Wanneer?

1989

r

Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, IVRK, werd op 20 november 1989 ondertekend. Op 2 september 1990 ging het verdrag van kracht.

Welke rechten?

Provisie

Wat?

Rechten zorgen ervoor dat je toegang hebt tot allerlei voorzieningen

Rechten

Je hebt recht op onderwijs

r

Onderwijs is een recht.Miljoenen kinderen in de wereld kunnen niet naar school gaan. Vroeger was onderwijs bij ons enkel voor kinderen van rijke gezinnen. Kinderen die de kans niet kregen om naar school te gaan moesten gaan werken of helpen in het huishouden.Dit is onrechtvaardig omdat kinderen op deze manier minder kansen krijgen. Kinderen die niet kunnen lezen en schrijven zullen minder kansen krijgen in het leven dan diegene die dit wel kunnen.

Je hebt recht op gezondheidszorg en op hulp

r

Recht op gezondheidszorg en hulp:Als je ziek bent moet je een arts kunnen raadplegen, zodat je geholpen wordt en kan genezen. Niet enkel in de gezondheidszorg kan je hulp nodig hebben. Bv. Je hebt leerstoornissen, dan heb jij recht op begeleiding, hulp op school. Ook hulp van je ouders, vrienden... heb jij recht op.

Je hebt recht op vrije tijd en recht om te spelen

r

Recht op vrije tijd en recht om te spelen: Je hebt recht om dingen te doen die je zelf leuk vindt. Bv. gaan zwemmen, voetballen, rusten of een boek lezen....Daarnaast is spelen ook een recht. Hiervoor heb je vrije tijd en speelruimte nodig.

Je hebt recht op gezonde voeding

r

Recht op gezonde voeding:Elk kind heeft recht op gezonde voeding. Nog sterven er elke dag kinderen van honger en dorst in deze wereld. Ook bij ons beschikt niet elk gezin over voldoende voedsel. Sommige kinderen eten ongezond, waardoor ze te dik zijn, niet voldoende groeien....Daarom is dit recht van initieel belang!

Je hebt recht op naam en nationaliteit

r

Recht op naam en nationaliteit:Door het hebben van een naam en nationaliteit toon je aan de buitenwereld dat je bestaat. Dus de wet heeft weet van je bestaan, waardoor jij over rechten bezit.

Protectie

Wat?

Rechten die je beschermen

Rechten

Je hebt recht op bescherming

r

Recht op bescherming: Kinderen moeten beschermd worden tegen geweld van buitenaf. Zelfs al doet een kind iets verkeerd, dan nog mag hij/zij niet geslaan of te hard gestraft worden. Ook moet er voorkomen worden dat een kind meevecht in de oorlog.

Je hebt recht op privacy

r

Recht op privacy:Wil je soms alleen zijn? Dan heb jij recht op jouw eigen plekje. Ook heb je het recht om een dagboek bij te houden. Dit mag niemand lezen zonder jouw toestemming. Net zoals sms'jes,....Daarnaast moeten mensen niets over jouw leven gaan rondvertellen (schoolresultaten, wat je voelt/denkt...). Dit zijn allemaal dingen die behoren tot jouw privéleven.Een ander voorbeeld is: jij bent aan het douchen, maar je hebt niet graag dat je ouders op dit moment binnenkomen. Dan is het jouw volste recht om dit niet toe te laten.

Je hebt recht op bescherming tegen zware arbeid

r

Recht op bescherming tegen zware arbeid:Kinderarbeid is verboden. Dit wil niet zeggen dat kinderen niet mogen werken. Als jij bv. graag in de tuin werkt, dan mag jij dat doen. Ook in het huishouden mag jij een handje toesteken. Toch mag de arbeid er niet voor zorgen dat de kinderen niet meer naar school gaan. Er wordt gesproken over kinderarbeid als kinderen gedwongen/misbruikt worden om te werken.

Je hebt recht op gelijke behandeling

r

Recht op gelijke behandeling:Iedere persoon, ieder kind is uniek. Toch moet elk kind gelijk behandeld worden. Zowel arme als rijke kinderen, jongens en meisjes moeten allen recht hebben op gezonde voeding/ onderwijs/.... Er mag hierover niet gediscrimineerd worden.

Je hebt recht op kleding en onderdak

r

Recht op kleding en onderdak:Als je op straat zou moeten leven of geen warme kleren kan aantrekken in de winter, dan heb je meer kans om ziek te worden.Dus recht op kleding en onderdak is zeer belangrijk.

Je hebt recht op bescherming bij oorlog

r

Recht op bescherming bij oorlog: Je mag niet meevechten in de oorlog onder de 15 jaar. In België mag je dit zelfs niet tot aan je 18 jaar. Ook mogen kinderen geen slachtoffer zijn van een oorlog. Dit wil zeggen: ze mogen niet sterven of gewond raken door geweld, wapens.... Ze mogen ook niet sterven aan ziektes of een gebrek aan voedsel/ water.

Je hebt recht op bescherming bij adoptie

r

Recht op bescherming bij adoptie:Indien ouders niet voor hun kind kunnen zorgen, dan wordt het kind soms geadopteerd. Een belangrijke voorwaarde omdat adoptie zou kunnen doorgaan is: men moet rekening houden met wat goed is voor het kind. De nieuwe ouders moeten kunnen zorgen voor het kind. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de mening van het kind, als hij/zij oud genoeg is.

Je hebt recht op bescherming tijdens opsluiting

r

Recht op bescherming tijdens opsluiting:Een kind kan niet opgesloten worden zonder ernstige redenen. Onder de 14 jaar mag ze zelfs niet opgesloten worden. Als je toch iets ergs deed dan beslist de jeugdrechter wat er zal gebeuren met jou. In het ergste geval kan je in een gevangenis terecht komen. Dit is geen gevangenis waar volwassenen zitten. Voor kinderen zijn dit aangepaste, aparte gevangenissen. Hier wordt er rekening gehouden met de rechten van het kind. Je hebt bv. nog steeds recht op onderwijs.

Participatie

Wat?

Rechten zeggen dat je dingen mag doen

Rechten

Je hebt recht op informatie

r

Recht op informatie:Je hebt recht om je rechten te kennen. Om de nodige informatie erover te beschikken. Ook heb je recht op informatie over andere dingen zoals het schoolreglement, je gemeente,....

Je hebt recht op een eigen mening en op inspraak

r

Recht op een eigen mening en op inspraak:Je mag je eigen mening hardop zeggen. Andere mensen moeten hiernaar luisteren en er rekening mee houden. Ook moet jij rekening houden met de mening van vrienden of vriendinnen, familie... Dit is een vorm van wederzijds respect. Het gaat er niet om wie er "gelijk" heeft. Het gaat om luisteren naar elkaar. Door middel van dit recht leer je opkomen voor jezelf en respect tonen ten opzichte van anderen.

Je hebt recht op je eigen geloof

r

Recht op je eigen geloof:Of je nu gelooft in God of niet, katholiek, islamitisch of joods bent, dit is je vrije recht. Meestal geloof je in wat jouw ouders geloven. Indien jij jouw twijfels hebt over hun geloof, dan mag jij daar anders over denken of vragen over stellen.

Je hebt recht om samen te komen met je vrienden

r

Recht om samen te komen met je vrienden:Je mag afspreken met vrienden. Je mag meedoen aan bestaande groepen zoals sportclubs of jeugdbewegingen. Dit is jouw recht!