Grammatik
FormläraGrammatik är regler för hur man använder orden och tecken i ett språk på ett korrekt sätt.
Ordklasser
Ordklasser är namn på grupp av ord som fungerar på samma sätt, när du använder dem.Man delar in orden i ordklasser för att man lättare skall kunna förstå dem, skilja dem åt och veta hur man skall använda dem på rätt sätt.
Substantiv
Substantiv är ord som är namn på personer, grupper, platser, naturföreteelser, djur, växter, saker, ämnen, tillstånd, känslor och aktiviteter.Ex. Olle, bord, päron, glädje och Torekov.Man kan sätta en, ett eller flera framför.
singular
ett språk
plural
flera språk
obestämd form
ett språk
bestämd form
det språket
Adjektiv
Adjektiv är ord som beskriver hur någon eller något är eller ser ut.När du vill berätta hur någon är eller ser ut använder du ord från ordklassen adjektiv.En röd ros.Flickan är stark.Ett underbart, vackert och rött hus.Bollen är rund.Adjektiven står alltid tillsammans med substantiv eller pronomen.
glad
gladare
Komparera
gladast
verb
Verb är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd.Namn på handling: springa, hoppa, studsa, se, spika och ringa.Ulla har ringt sin mamma.Hon skrev en bok.
infinitiv
Infinitiv används när du slår upp i en ordlista.är verbets grundform.
att prata
Presens
PresensÄr nu, något som händer just nu.
pratar
Preteritum
Preteritumanvänds när det hände förut, till exempel igår.
pratade
Pronomen
Pronomenär ord som används istället för substantiv.t.ex.jagduhanhonden detvi nidemigdighonomhenneden detosserdemmittditthanshennesdesssinvårtertderas
Personliga
Personliga pronomen används för att personer eller saker i en mening. Istället för att säga Tanten klapper hunden. Kan vi säga: Hon klappar hunden.Då har vi ersatt substantivet tanten med ett personligt pronomen-hon.
Subjekt & objekt
De eller dem?
Många har svårt att skilja på de och dem, men lär du dig skillnaden mellan subjekt och objekt kommer du veta när du ska använda vad.Du kan också använda dig av ett litet knep: prova att byta ut de/dem mot du/dig.
Possesiva
Possessiva pronomen talar om vem som äger någonting.Istället för att säga Lisa klappar Lisas hund säger vi:Lisa klappar sin hund.Possessiva pronomen står alltid framför det som ägs, till exempel: min boll, mitt hus och vår familj.
Prepositioner
Prepositioner är ord som används för att ange läge, riktning eller tid.t.exbredvidbakomtillfrånföreefter
Räkneord
Räkneord är ord som kan skrivas både med siffror och bokstäver.ex. en, två, tre, fyraförsta, andra, tredje, fjärde
Interjektioner
Interjektioner är ord man ropar ut, som:aj, usch, fy.Oftast har man ett komma eller utropstecken bakom dem. Efter utropstecken kommer (nästan) alltid stor bokstav.kan uttrycka en stark känsla som:fy, hurra, skål osv.kan vara en hälsning som:hej, tjenixen, hallå, god natt osv.kan dessutom vara ett ljud man ropar ut, vilket som helst, som:kuckeliku, pang, wrooom, smack osv.
Konjunktioner
Ord som binder ihop satser och satsdelar.ochmen närfastän om att för ellerför attinnan sedan
Adverb
Adverb som beskriver en handlingOlle gick snabbt till skolan.Adverb som ger mer information om ett tillståndHon är ovanligt vacker.En mycket snabb bil.Adverb som ger mer information om en handlingsbeskrivningSture jobbade mycket hårt i tisdags.Adverb som används i frågorNär kommer bussen?Adverb du använder när du pekar ut någotDär sover hunden.Adverb som står istället för en tidigare kommunikationHan bor i Oslo, dit jag reser på semester till sommaren.Adverb kan även beskriva sambandJulia är i Spanien, emellertid kommer hon på festen.Adverb kan beskriva hela meningenJag vill inte besöka Lisa.Ordet adverb betyder ursprungligen "som hör till ord".Adverb som beskriver en handlingDu kan använda adverb när du skall beskriva en handling.Exempel:Jag studerar flitigt.Karin arbetar hårt.Nils kämpar bra.Greta hoppade högt.Ulla ringer ofta.Andra exempel:Ulla, kan du skriva ner vad vi tar upp på mötet.Nu vill jag att du skriver upp en matlista.Vill du följa med till stranden?Håll inte på och följ efter honom.Det finns mer kvar i koppen. Jag vill att du dricker ur.
Satsadverb
Det finns fler Adverb. De här är bra att känna igen: inte icke också alltså ju nog naturligtvis faktiskt tyvärr ändå.De ändrar inehållet i satsen.Ex: Jag ljög-Jag ljög inteKanske ljög jag- Tyvärr ljög jagJag ljög faktiskt- Jag ljög nogJag ljög ju- Jag ljög vällufdkrhf djjh hjn jjhvb huk hh jj jj ihv ihvb ubb uhhj b ji8jbb ihhjjcvlfl fkkffkkf flkfkddm vlfmf vm kf kckdm ldkcm Om orden ändras så stannade på marken är inte bara döda dig själv för jag har jag vill ha det var inte meningen och ringa dig på träd som en hård kritik för sin roll och har gjort en och samma sak med svarta prickar och det var inte