Polycystose
Wat is de oorzaak?
In bijna alle gevallen is er sprake van een erfelijke ziekte.Die 'Polycystose' genoemd wordt. Bij deze ziekte worden in de lever en meestal ook in de nieren erg veel cysten gevormd.
Wat is het?
polycystose:voorkomen van veel holten in een orgaan.synoniem: polycystosis
Wat zijn de klachten?
In de meeste gevallen: geen klachten.
Is er echter sprake van meerdere cysten,of een erg grote cyste:dan kunnen er wel klachten zijn. De lever is dan vaak vergroot en patiënten klagen over pijn in de bovenbuik.De nieren hebben dan een verminderde werking.
Wanneer een cyste gaat bloeden, geeft dit vaak hevige buikpijn.
Er kunnen klachten optreden omdat een groter wordende cyste de galwegenen/of bloedvaten dichtdrukt.Bij vrouwen kunnen de Cystes problemen in de eileiders veroorzaken.
Bron
Hoe word de diagnose gesteld?
Een cyste die geen klachten geeft, wordt vaak bij toeval ontdekt bij echografisch onderzoek van de buik.
Zijn er wel klachten dan vindt gericht onderzoek plaats.Dit om onderscheid te kunnen maken met eventuele andere aandoeningen waarbij ook cyste-vorming optreedt.
Door middel van een leverpunctie kan een beetje vocht uit de cyste worden gehaald.Dit wordt vervolgens nauwkeurig onderzocht.Dit kan men ook met niercysten doen.De 'leverfuncties'en/of de 'nierfuncties' in het bloed zijn meestal normaal.
Welke behandeling is mogelijk?
Cysten die geen klachten geven,hoeven niet behandeld te worden.
Veroorzaakt een cyste wel klachten,dan zijn er enkele behandelingen mogelijk:
Indien er een abces in de cyste is ontstaan,is meestal een behandeling met antibiotica voldoende.
Door middel van een leverpunctie kan het vocht uit de cyste worden afgevoerd. Een nadeel hierbij is dat de cyste vaak na verloop van tijd weer terugkomt. Daarom wordt deze methode meestal gecombineerd met het injecteren van alcohol.Dit zorgt ervoor dat de cyste verhard.In ongeveer 70% van de gevallen is één behandeling voldoende om de cyste blijvend te verwijderen.
Een andere mogelijkheid is het ‘dak’ van de cyste door middel van een operatieve ingreep te verwijderen (fenestratie).De cyste blijft na deze behandeling open.Hierdoor loopt de inhoud van de cyste in de vrije buikholte.Deze behandeling is alleen mogelijk bij patiënten met een relatief beperkt aantal, oppervlakkig gelegen, cysten.
Operatief verwijderen van de cyste.Dit is echter alleen mogelijk wanneer er sprake isvan slechts één of enkele grote cysten.
eratief verwijderen van gedeeltes van de lever (leverresectie).Deze methode wordt meestal alleen uitgevoerd bij ‘Polycystose’.Hierbij worden de gedeeltes van de lever, waarin zich een grootaantal kleine cysten bevinden, verwijderd.
Bij niercysten moet men terwijl men op een transplantatiewacht, aan de dialyse.
Bij ernstige vormen van ‘Polycystose’ kan een levertransplantieof niertransplantatie noodzakelijk zijn.