Konfliktene mellom USA og Japan - mot slutten av krigen
Holocaust
Jødene i Norge under krigen
Tysklands okkupasjon av Norge
Leveforholdene i Norge
Den norske motstanden mot okkupasjonsmakten
Krigspoppgjøret mellom de allierte
Rettsoppgjøret i Norge etter krigen
Tyskland setter i gang et voldsomt flyangrep mot Sør-England "Slaget om England" / "Battle of England" August 1940
r
Terrorbombing mot sivile mål av tyskerne ville skape motløshet og panikk motsatt effekt - større krigsinnsats fra engelskmennene England hadde sterkere luftforsvar enn tyskerne regnet med. Radaren var funnet opp, så de kunne bli varslet på forhånd om angrep. Da kunne forsvaret forberedes - dette var svært avgjørende. Tyskerne hadde så store tap av bombefly og jagerfly at Hitler i slutten av september ga opp planen om invasjon av England.
Motstandere
Aksemaktene
Tyskland
Italia
Japan
De allierte
Storbritannia
Frankrike
Sovjetunionen Fra 1941
1939 og 1940
Tysklands lynkrig mot Polen 1. september 1939
r
Hitler ville prøve å overvinne motstanderne sine én for énPå denne måten ville han unngå en ny storkrigHan håpet at Tysklands raske seier i Polen ville gjør at Frankrike og Storbritannia ville slutte fredMidt i september rykket russerne inn fra øst og tok en del av landet
p
Norden 1939-1940
Finland
r
Russerne forhandlet med finnene om grensen - de ville forsvare Leningrad, som lå bare 30 km fra den finske grensen (fra IKEA til Flesland er det 30 km)finnene gikk ikke med på russernes kravkrigen begynte - Finland kjempet mot - men tapteRusserne tok et større område av Finland enn de i utgangspunktet krevdeKart som viser områdene Russland tok fra Finland
Sverige
r
Sverige solgte jernmalm til Tyskland. Dette var viktig for våpenproduksjonen i Tyskland.Mesteparten av malmtransporten fra Kiruna og Malmberget gikk med tog til Narvik og med båt langs norskekysten til Europa.
Norge
r
En del av havet utenfor norskekysten ble minelagt for å tvinge de tyske skipene som fraktet malm ut i åpen sjø. Her kunne de lettere senkes av de alliertes krigsskip.Natt til 8. april 1940 ble en del av mineleggingen gjennomført. Norge var redd for å bli trukket inn i krigen, og likte ikke denne mineleggingen.9. april angrep tyskerne Norge, og okkupasjonen av Norge begynte.Tyskland ønsket baser langs norskekysten. Dette ville gjøre det lettere å angripe Storbritannia og mot britisk skipsfart. De trengte også malmtilførsel fra Sverige over Narvik (nord i Norge).
Danmark
r
Angrepet samme dag som Norge (9. april 1940). De kapitulerte (ga seg) med én gang.
Tysk storangrep på Vest-Europa 10. mai 1940
Churchill ble statsminister i Storbritannia samme dag
Tyskland rykket inn i Nederland og Belgia for å angripe Frankrike i nord.
r
Fryktelige flyangrep tvang den nederlanske hæren til å overgi seg etter noen dager. Den belgiske hæren kapitulerte i slutten av mai. Den belgisk-franske nordarmé kom dermed i en veldig vanskelig stilling, og ble presset sammen på et mindre og mindre område rundt Dunkerque. Den eneste muligheten for å redde hæren var å få brakt den over til England. Den britiske flåten og alle slags skip og båter (til og med seilbåter og robåter) klarte å redde 335 000 mann over Den britiske kanal. Alle våpen og alt annet militærutstyr falt i tyskernes hender.
Frankrikes nederlag Juni 1940
r
Det franske forsvaret klarte ikke å stå imot det tyske panser- og flyvåpenet. Franskmennene ga opp kampen mot Tyskland etter at Tyskland hadde besatt områder så langt sør som Loire.Våpenhvile:Tyskland skulle holde Nord- og Vest-Frankrike besattEn fransk regjering under tysk kontroll skulle styre resten av landetVichyregjeringen satt til Frankrikes frigjøring i 1944
Storbritannia gir seg ikke - nekter å godta "fredstilbud" fra Hitler
Slaget om Atlanterhavet Høsten 1940
r
Tyske ubåter sank skip og konvoier og truet med å stanse tilførsel til Storbritannia over Atlanterhavet.
1941
Låne- og leieloven USAs president Roosevelt Mars 1941
r
Denne loven sikret Storbritannia og dets alliert tilførsler av våpen, skip og all slags krigsmateriell fra USA.Et nytt apparat gjorde at de kunne bekjempe ubåter på en effektiv måte. Fra slutten av 1943 var ikke tyske ubåter noen stor fare for skipsfarten over Atlanterhavet.