EL SECTOR SECUNDARI

MATÈRIES PRIMERES

1. Què són les matèries primeres?

Les matèries primeres són recursos d’origen vegetal, animal o mineral que s’extreuen de la natura.

Són la base de la indústria, que les transforma per fer-les adequades per al consum humà o per a la creació de nous productes.

Les matèries primeres es divideixen en dos tipus:

renovables

que es regeneren en un temps raonable (com la fusta o els productes agrícoles),

i no renovables

que necessiten milions d’anys per formar-se (com els minerals i els combustibles fòssils).

2. On es troben les matèries primeres?

Les matèries primeres es distribueixen de manera desigual a tot el planeta, i la seua localització depèn de factors físics com el clima, el tipus de sòl, l’aigua, el relleu i -pel que fa als recursos minerals i energètics- la geologia: la presència d’eixos recursos és el resultat de l’evolució geològica de la Terra.

3. Quan es comencen a utilitzar les matèries primeres?

L’ús de les matèries primeres es remunta a la prehistòria, quan els humans utilitzaven materials com la pedra, la fusta i els ossos per fer eines i construir refugis.

Posteriorment, l’edat dels metalls (coure, bronze i ferro) va suposar un gran avanç tecnològic, ja que les societats van aprendre a extreure i treballar metalls, cosa que va permetre crear eines, armes i estructures més eficients i resistents.

Això va impulsar el progrés agrícola, militar i econòmic.

Amb la Revolució Industrial al segle XVIII, l’ús intensiu de recursos minerals (com el carbó) va transformar l’economia global, facilitant la producció a gran escala, el desenvolupament de la indústria moderna, i el creixement del transport i el comerç mundial.

Aquest període va marcar un punt d’inflexió en l’ús de matèries primeres per al progrés tecnològic i econòmic.

4. Com s’extreuen les matèries primeres?

Les matèries primeres s’obtenen a través de diverses activitats del sector primari:

Agricultura

Els cultius produeixen aliments (com blat, dacsa, arròs) i fibres (com cotó o cànem) que es processen per a la indústria alimentària i tèxtil.

Ramaderia

Les explotacions animals (bovins, ovins, porcins) proporcionen carn, llet i cuir, que són utilitzats en les indústries alimentàries, frigorífica, tèxtil i del cuir.

Silvicultura

Els boscos proporcionen fusta, resina, suro i aliments.

Pesca

La captura d’espècies marines i fluvials, a banda d’aliment, proveeix de matèria primera per a la indústria alimentària (com conserves i olis).

Mineria

La mineria és l’activitat d’extracció de matèries primeres del subsòl, com...

minerals metàl·lics (com el ferro i el coure)

minerals no metàl·lics (com el guix o el grafit) i

recursos energètics (com el petroli i el gas natural).

Aquests recursos es troben en jaciments, que són zones del subsòl on s’acumulen minerals o combustibles fòssils en quantitats suficients per ser explotades.

L’extracció pot realitzar-se a través de diferents tipus de mina:

Mines a cel obert:

Es troben a la superfície i s’utilitzen per a l’extracció de recursos propers a la superfície terrestre. Aquest tipus de mineria és comú per a minerals com el carbó i els metalls.

Mines subterrànies:

Es construeixen sota terra quan els jaciments es troben a grans profunditats. Aquest tipus de mina s’utilitza, per exemple, en l’extracció de minerals com el coure o l’or.

5. Per què són importants les matèries primeres?

Les matèries primeres són essencials per a l’economia global

ja que constitueixen la base de la majoria dels productes que consumim (aliments, roba, materials de construcció i tecnologia).

alhora que representen una font de riquesa per als països que les produeixen.

6. I després, què? (efectes i conseqüències; alternatives)

L’extracció i el consum de matèries primeres tenen impactes significatius a diversos nivells:

Ambientals:

La sobreexplotació de les matèries primeres pot causar greus conseqüències per al medi ambient. Aquests impactes inclouen:

L’esgotament dels recursos naturals, especialment en el cas de les matèries primeres no renovables, com els minerals i els combustibles fòssils.

La desforestació i la pèrdua de biodiversitat, especialment en regions com l’Amazònia, on es produeix desforestació massiva per obtenir fusta i terres agrícoles.

La contaminació de l’aigua i del sòl, causada per activitats d’extracció com la mineria, però també per l'ús de fertilitzants en l’agricultura o els purins de la ramaderia.

Econòmiques:

La dependència de les matèries primeres té un fort impacte en l’economia mundial i pot provocar inestabilitat:

Els països que han de importar matèries primeres per cobrir les seues necessitats es veuen afectats quan els preus d’aquests recursos pugen o baixen dràsticament.

Això passa sovint durant moments d’escassetat o conflictes internacionals.

Al mateix temps, molts països productors de matèries primeres basen gran part de la seva economia en les exportacions d’aquests recursos.

Això vol dir que quan la demanda de recursos baixa o els preus cauen, aquests països poden entrar en crisi econòmica, ja que no generen prou ingressos.

Aquesta situació pot portar a inestabilitat econòmica i social.

Socials i geopolítiques:

La distribució desigual de les matèries primeres genera tensions i conflictes a nivell internacional i social:

Els recursos naturals no es distribueixen uniformement arreu del món, fet que fa que molts països hagin de dependre d'altres per obtenir matèries primeres que no tenen localment.

Això crea tensions entre països, ja que el comerç d’aquests recursos pot ser una font de conflictes comercials i geopolítics.

A més, el control de l'accés a minerals no energètics pot proporcionar avantatges polítics i econòmics importants.

Recursos com el cobalt, el coure i les terres rares són essencials per a la producció de tecnologia avançada, com bateries, dispositius electrònics i equips de telecomunicacions.

Els països amb reserves d’aquests minerals tenen la capacitat d’influir en altres nacions que depenen d’aquests recursos, creant relacions de dependència que poden afectar tant les polítiques econòmiques com les aliances internacionals.

En les zones on s’extreuen recursos valuosos, com el coltan a la República Democràtica del Congo, sovint es produeixen conflictes locals.

Les condicions d’explotació, juntament amb la violència i la lluita pel control d’aquests recursos, tenen un impacte molt negatiu sobre la població local, que pateix explotació laboral i, en molts casos, violacions dels drets humans.

Alternatives:

L’economia circular és una alternativa viable per fer front als impactes de l’ús de matèries primeres, basant-se en el reciclatge i la reutilització de materials per reduir la demanda de nous recursos i minimitzar els residus.

Aquest model ajuda a disminuir l’extracció de recursos i fomenta un ús més eficient dels materials existents.

Les persones consumidores també poden contribuir mitjançant un consum conscient i responsable, prioritzant productes duradors, reciclats i amb certificacions sostenibles.

A llarg termini, l’adopció d’aquestes pràctiques per part de governs, empreses i persones consumidores és essencial per mitigar els efectes negatius de l’explotació de matèries primeres i garantir un futur més sostenible i equitatiu.

FONTS D'ENERGIA

1. Què són les fonts d'energia?

Les fonts d’energia són recursos naturals que proporcionen energia per a la indústria, el transport, l’ús domèstic i altres sectors. Es divideixen en:

Fonts d’energia no renovables, com el petroli, el carbó i l’urani, que no es regeneren o ho fan molt lentament.

Fonts d’energia renovables, com la solar, eòlica, hidràulica i biomassa, que es regeneren contínuament gràcies als cicles naturals.

La diferència principal és que les renovables són més sostenibles a llarg termini, ja que es regeneren constantment, mentre que les no renovables s’esgoten amb l’ús.

2. On es troben les fonts d'energia?

La distribució de les fonts d’energia és desigual al planeta, cosa que obliga molts països a importar energia.

Els combustibles fòssils (petroli, carbó i gas natural) es formen per la descomposició de matèria orgànica en condicions específiques de pressió i temperatura, generalment en zones que antigament eren pantans, mars o boscos, i necessiten períodes molt llargs per formar-se.

Per exemple, l’Orient Mitjà compta amb grans reserves de petroli gràcies a les seues condicions geològiques particulars.

Les energies renovables, com l’eòlica i la solar, depenen de condicions climàtiques, com la presència de vent o una alta radiació solar, que beneficien certs països més que altres.

A nivell de recursos energètics, països com els Estats Units poden cobrir part del seu consum energètic amb producció pròpia, mentre que d’altres, com el Japó o Europa, depenen en gran part d’importacions de combustibles fòssils o energia nuclear.

3. Quan es comencen a utilitzar les fonts d'energia?

Les fonts d'energia han estat fonamentals en diferents etapes de la història.

Per exemple, el carbó va ser la font d’energia principal durant la Revolució Industrial,

mentre que el petroli va esdevenir la font principal durant el segle XX, especialment per a la indústria i el transport.

En l’actualitat, es treballa per una transició energètica que prioritzi les energies renovables, la qual cosa permetrà reduir la dependència dels combustibles fòssils, disminuir l'impacte ambiental i mitigar el canvi climàtic.

Compte! La força de l'aigua i del vent s'ha utilitzat des de fa molt de temps com a font d'energia, però no per a produir electricitat.

4. Com s’extreuen? Com es produeix energia?

No renovables:

Inclouen el petroli, el carbó, el gas natural i l’urani.

Combustibles fòssils:

Els principals combustibles fòssils són el petroli, el carbó i el gas natural

Són recursos energètics formats fa milions d’anys a partir de la descomposició de restes orgàniques (plantes i animals) sotmeses a alta pressió i temperatura.

són una font d’energia molt utilitzada, però la seua combustió genera emissions de gasos d'efecte hivernacle que contribueixen al canvi climàtic.

Aquests recursos s’extreuen del subsòl mitjançant la mineria

i s’utilitzen

en centrals tèrmiques (carbó, petroli i gas natural) o nuclears (urani) per produir electricitat,

L'urani s’utilitza en les centrals nuclears per produir energia mitjançant la fissió nuclear, però genera residus radioactius.

Com es genera l'energia elèctrica a partir d'aquestes fonts?

o bé com a combustibles per a transport i altres usos industrials.

Renovables:

Es regeneren constantment i inclouen:

Hidràulica

S’obté a partir de la caiguda d’aigua en rius o embassaments, que mou turbines que generen electricitat.

a

Solar

La radiació solar es capta mitjançant panells solars que transformen la llum en electricitat o en energia tèrmica.

Termosolar

Eòlica

L’energia del vent es transforma en electricitat mitjançant aerogeneradors.

a

Biomassa

S'obté de la combustió de materials orgànics, com llenya o residus vegetals, per generar calor o electricitat.

a

Geotèrmica

Utilitza la calor de l’interior de la Terra per generar electricitat o calefacció.

a

Aquesta energia s’obté principalment en zones amb activitat geotèrmica, com àrees volcàniques o regions amb fonts termals.

Energies oceàniques o marines

Mareomotriu

Prové de l’energia generada pel moviment de les marees.

Aquest sistema utilitza la pujada i baixada del nivell del mar per moure turbines i produir electricitat.

Undimotriu

Els sistemes undimotrius converteixen el moviment de les ones en electricitat a través de dispositius flotants o estructures fixes que capten l’energia de les onades.

5. Per què són importants les fonts d'energia?

L’energia és essencial per al desenvolupament econòmic i social, ja que impulsa la indústria, la tecnologia, el transport i activitats quotidianes.

Tot i que les fonts no renovables han estat les més utilitzades, tenen un alt impacte ambiental, especialment per les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Les fonts renovables són una alternativa més sostenible, amb menys emissions de CO₂, i són crucials per reduir la contaminació i combatre el canvi climàtic.

Molts països treballen per aconseguir l’objectiu d’emissions netes zero abans de 2050, promovent la transició cap a energies renovables.

6. I després, què? (efectes i conseqüències; alternatives)

Ambientals:

L’ús de combustibles fòssils genera emissions de gasos d'efecte hivernacle que contribueixen al canvi climàtic.

Les centrals tèrmiques i la combustió de petroli i carbó són també fonts de contaminació atmosfèrica

Les energies renovables, tot i que tenen un impacte menor, també poden provocar alteracions mediambientals:

les centrals hidroelèctriques

modificant el cabal dels rius, afectant la fauna i flora aquàtica i provocant la pèrdua d'hàbitats en les zones inundades pels embassaments.

els aerogeneradors eòlics

poden afectar paisatges, alterar el comportament de les aus i generar soroll

les grans extensions de panells solars

poden ocupar terres que podrien tenir altres usos (agrícoles o naturals), afectant també els ecosistemes locals.

Necessiten recursos per a la fabricació dels seus components.

Econòmiques:

La dependència de les importacions de combustibles fòssils fa que molts països tinguin economies vulnerables a les variacions del preu del petroli i el gas.

Per exemple, Europa ha depès molt del gas natural importat de Rússia, fet que ha afectat tant l’economia com la seguretat energètica del continent.

Al mateix temps, la inversió en energies renovables és una oportunitat per a la creació de llocs de treball i per a reduir aquesta dependència.

Socials:

L’accés a fonts d’energia és clau per al benestar i el progrés social.

Tanmateix, la localització de recursos com el petroli sovint és font de conflictes o desigualtats, mentre que les energies renovables, com l’energia solar i eòlica, són més accessibles i poden ajudar a reduir aquestes tensions.

A llarg termini, la transició energètica cap a fonts renovables i la investigació de noves tecnologies (com l’hidrogen verd o les fonts oceàniques) són essencials per minimitzar l'impacte ambiental, estabilitzar l’economia energètica i crear un futur més sostenible.

LA INDÚSTRIA

LA CONSTRUCCIÓ

El sector secundari engloba les activitats econòmiques que transformen matèries primeres del sector primari en productes elaborats o semi-elaborats.

És fonamental per al desenvolupament econòmic, ja que produeix béns de consum i infraestructures essencials per a la societat.

Inclou la indústria, la construcció i la producció d'energia.

RECURSOS

PRIMERES MATÈRIES

FONTS D'ENERGIA