カテゴリー 全て - krig - revolusjon

によって Mussie Nuftalem Nuftalem 3年前.

682

kalde krigen

På midten av 1900-talet blei verda vitne til fleire store internasjonale konfliktar som eit resultat av den kalde krigen, ein periode med intens rivalisering mellom Sovjetunionen og USA.

kalde krigen

kalde krigen

Sovjetunionen og Øst-Europa etter 1945

kommunisme
alle landene ble styrt av komminisme
Øst-Tyskland
Etter andre verdenskrig ble Tyskland delt i fire soner. De tre vestlige sonene ble til Vest-Tyskland og den østlige til Øst-Tyskland (DDR). I 1990 ble landet gjenforent og består nå av 16 stater.
Tsjekkoslovakia
Warszawapaktens invasjon av Tsjekkoslovakia var den militære invasjonen av Tsjekkoslovakia som Sovjetunionen og de sovjetiske allierte Warszawapakt-landene i Øst-Europa Polen, DDR, Ungarn og Bulgaria gjennomførte fra 20. august 1968.
Romania
Etter andre verdenskrig ble Romania en del av østblokken med kommunistisk diktatur. Dette regimet ble styrtet i 1989
Ungarn
Polen
Under andre verdenskrig var Polen okkupert av Tyskland. ... Etter krigen ble Polen en del av Østblokken og i praksis styrt av Sovjetunionen. Polakkene kjempet mot det ufrie regimet, og i 1980-årene fikk de større selvstendighet gjennom fagforeningen Solidaritet. I 1989 ble Polen igjen en selvstendig stat.
Bulgaria
Under andre verdenskrig erklærte Bulgaria seg nøytralt, men hellet stadig mer til aksemaktene. Sovjetunionen erklærte Bulgaria krig og rykket inn i landet i 1944. Kommunistisk maktovertagelse fulgte, monarkiet ble avskaffet ved en folkeavstemning i 1946 og Bulgaria ble en folkerepublikk.

nye allianser

Marsahallhjelpen
Geroge Marshall er en tidligere president i USA
Georgie Marshall ville gi folk i Europa gaver og lån slik at landene kunne få bedre økonomi. Dette nøt Norge godt av.
Warszawapakten
Warszawapakten (offisielt kalt Traktaten for vennskap, samarbeid og gjensidig assistanse)
Forskjellen mellom vest- og øst-blokken
kapitalisme og kominisme
diktatur
demokrati
FN
FN ble etbalert etter 2.verdenskrig 24.oktober 1945
193 er medlemsland til FN
De forente nasjoner skulle opprettes for å hindre framtidige kriger
NAT0
NATO ble dannet 4.april 1949

Norge har vært med NATO helt fra starten

jugoslavia

FN og NATO griper inn
Serbia har ennå (2008) ikke godtatt dette, konflikten er ikke løst
Provinsen Kosovo ærklærer seg selvstendig i 2008
FN styrer Kosovo frem til 2008
1999- NATO landene bomber Serbia for å få slutt på fordrivelsen av mennesker i Kosovo, også Norge var med
Hvorfor brøt jugoslavia sammen
kommunismen bryter sammen. jugoslavia gjør det samme
Tito var en samlende skikkelse, hans død splittet folket
anstrengt forhold mellom folkgrupper
Krig mellom folkegruppene 1992-1995
Kosovokrigen (serbere og kosovoalbanere
Bosnoakrigen (kroatere, serbere, bosniere)
Kroatia krigen (kroatere og serbere)
TITO
Ærklærer likevel landet som kommunistisk
Får makten etter krigen, men bryter med Stalin og Sovjetunionen .
Tito ledet kommunistisk motstandshær etter okkupasjon av Tyskland i 1945
kart over jugoslavia

USA versus Sovjutunionen under den kalde krigen

likhet vs klasseskille
Klasse er en samling mennesker som deler visse trekk. Et eksempel kan være arbeiderklassen, som har det til felles at de er lønnsarbeidere. I dagligtalen brukes det til å betegne at ulike grupper har ulik rang og ulike ressurser, og da særlig knyttet til yrke.
Likhet vil si å ha samme status, kår og rettigheter som andre.
sensur vs Fri presse
Pressefrihet viser til pressens rett til uten forhåndskontroll å bringe opplysninger og fremsette kritikk, for eksempel av offentlige myndigheter.
Sensur er offentlig forhåndskontroll av trykksaker (bøker, aviser, tidsskrifter), av verker som er bestemt for oppførelse på scenen, av film, og, særlig i krigstid, av postforsendelser, telegrammer og sendinger i kringkastingen.
Frihet vs menneskerettigheter
Menneskerettigheter er rettigheter alle mennesker har, uavhengig av kjønn, alder, legning, livssyn eller nasjonalitet.
Frihet er med andre ord det motsatte av å være hindret, kontrollert, tvunget eller hersket over.
Demokrati vs diktatur
Demokrati, også kalt folkestyre, er en styreform hvor folket har direkte eller indirekte innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. Kjennetegn ved demokrati er frie valg, flertallsstyre, retten til å være uenig med flertallet, og at individenes grunnleggende rettigheter ivaretas.
Kommunismen
Kommunisme brukes til å beskrive både en politisk ideologi som springer ut av en sosialistisk tradisjon, og den politiske praksisen under regimer som er blitt betegnet som kommunistiske, slik som i Sovjetunionen, Nord-Korea og på Cuba.

Konflikter under den Kalde Krigen

Revolusjon i Kina
Mot slutten av Qing-dynastiet ble det gjort forsøk på å etablere en grunnlov og folkeforsamling, men uten nevneverdig suksess. I februar 1912 måtte keiseren Xuantong abdisere, og revolusjonslederen Sun Yat-sen trådte tilbake til fordel for Yuan Shikai, som ble valgt til president. Med Qing-dynastiets fall ble en form for parlamentarisme innført i Kina. En midlertidig forfatning ble vedtatt av nasjonalforsamlingen, og regjeringen flyttet igjen til Beijing.
Ungarn og Tsjekkoslovakia
grunnen til at Sovjet gikk inn til Ungarn og tsjekkoslovakia er fordi Sovjet ville ikke at landene skulle bestemme over seg selv
Kambodsja
frankrike hadde kolonimakt over kambodsja
Vietnamkrigen
Vietnamkrigen (fra siste halvdel av 1950-tallet–1975), også kalt andre indokinesiske krig, startet da FNL-geriljaen som var støttet av Nord-Vietnam, gikk til opprør mot det sørvietnamesiske styret for å forene Vietnam under kommunistisk ledelse.
Koreakrigen
Koreakrigen var en væpnet konflikt som varte fra 25. juni 1950 til 27. juli 1953 da en våpenhvile trådte i kraft. Teknisk sett pågår konflikten fremdeles ettersom det aldri ble etablert en varig fredsavtale etter at kamphandlingene opphørte.
Cubakrisen
Cubakrisen var en krise i 1962 mellom Sovjetunionen og Cuba på den ene siden og USA på den andre. Konflikten begynte med at USA hadde utplassert sine mellomdistansemissiler i Tyrkia og Italia, som pekte mot Sovjetunionen.

Berlinblokaden

Storbritannia, Frankrike og USA ville ikke at Tyskland skulle lide mer, de ville sende mat, medisiner og økonomisk hjelp til Tyskland. Dette likte ikke Sovjet. derfor blokkerte de alle veier til vest-Berlin slik at hjelpen måtte flys inn.
Berlinblokaden ble til fordi tyskland mente at det ikke var riktig at de vedtok en valutareform, så defor blokkerte Stalin alle viene inn til vest-berlin i forsøk på sulte ut befolkningen
konsekvenser for sovjetunionen
konsekvenser for USA
Vestens reaksjon
Stalins reaksjon
Stalin sine bekymringer
Jalta-bakgrunn
Jaltakonferansen var et møte mellom Storbritannias statsminister Winston S. Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens partisjef Josef Stalin i Jalta på Krim i Sovjetunionen, 4.–11. februar 1945.