Digitaliseringsenhetens internationaliseringsarbete är en strategisk del av Malmö stads omvärldsarbete för att bidra till grundskolans utveckling och att dess målsättningar uppnås.
BAKGRUND
Handlingsplanen för att stödja grundskolans digitaliseringsprocess, Varje elevs bästa skola - digital certifiering är baserad på Erasmus+-projektet Digital Schools of Europe (DSoE), ett europeiskt utvecklingsarbete mellan åtta länder.
Erasmus+ är EU-program för internationella samarbeten och utbyten inom utbildning, ungdom och idrott
Målet i handlingsplanen, Varje elevs bästa skola - digital certifiering, är att samtliga grundskolor under en treårsperiod ska certifiera sig enligt de kriterier som togs fram inom DSoE, anpassade till lokala förhållanden.
Presentationen är skapad i Creazas Mindomo som du hittar under våra bokmärken. Den är lättare och snabbare att lära än Prezi och vi har just nu försökslicens i Malmö Stad. Det finns enkla/korta videoguider på deras sida om du vill testa. /Malin
I läroplanen för gundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022 (Skolverket 2019, S. 8) står det: “Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet samt för att leva i ett samhälle med täta kontakter över kultur- och nationsgränser. Det internationella perspektivet innebär också att utveckla förståelse för den kulturella mångfalden inom landet.”
2017 beslutade Sveriges regering om en “Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet”. I denna kan vi bland annat läsa att målet för regeringen är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
Utifrån detta fick Skolverket uppdraget av regeringen och digitaliseringen blev ett av Skolverkets prioriterade områden.
I ett samarbete mellan Skolverket och SKL skapades “Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet, även kallad #skolDigiplan.
I skolDigiplanen har man tagit fram 3 fokusområden. Dessa är,
1. Digital kompetens för alla i skolväsendet,
2. Likvärdig tillgång och användning,
3. Forskning och uppföljning kring digitaliseringens möjligheter.