Unitat 1 . L'escalfament

Recordem. L'escalfament general

1.1. Concepte

És el conjunt d'exercicis de preparació per a l'activiat física que serveix per activar grans grups musculars sense incidir en cap part corporal concreta ni pensant en l'activitat posterior.

1.2. Efectes

Sobre el sistema locomotor

Propicia l'augment de la tº muscular, que millora la velocitat de contracció i relaxació, també disminueix la viscositat del múscul i, per tant, redueix la possibilitat de trencaments fibril·lars o tendinosos a la musculatura.

Sobre el sistema cardiovascular

L'activitat accelera la freqüència cardíaca i això permet al cor bombar més sang i, per tant, portar més oxigen als músculs.

Sobre els sistema respiratori

Augmenta la freqüència respiratòria i obre els alvèols pulmonars, cosa que millora l'aportació d'oxigen a la sang i l'eliminació de diòxid de carboni

Sobre el sistema nerviós

Ens activa mentalment i, així, millora la nostra atenció i velocitat de reacció.

1.3. Parts de l'escalfament

1. Exercicis suau i progressiu que involucri tot el cos. Podem començar amb un acarrera contínua i anar-hi incloent moviments de braços, intercalant-hi salts i girs verticals. Una altra possibilitat és fer algun joc de persecució.

2. Exercici de mobilitat articular i càrrega moderada de totes les parts del cos, com flexions de braços a terra o a la paret o exercicis d'abdominals i lumbars a terra.

3. Exercicis d'estiraments dels grans grups musculars, extremitats superiors i inferiors, tron i coll. Els estiraments han de ser actius, per guanyar mobilitat, i no passius, ja que ens farien perdre el to muscular que hem assolit a l'escalfament.

1.4. Consells de realització

La durada ha de ser de 10 a 15 minuts, amb una intensitat suau o moderada que augmentarem de froma progressiva i sense intenrrupcions. Procurarem que la mobilitat sigui progressiva, de mivments globals a movments més específics i localitzats

L'escalfament específic

2.1. Concepte

És el que se centra en els grups musculars que farem servir en l'activitat física posterior i utilitza accions i moviments mimètics a l'activitat subsegüent. La seva durada és més llarga i pot variar en funció de les característiques de l'activitat o esport que practicarem tot seguit.

2.2. Estructura

1. Fase general, que s'inicia amb una activació general mitjançant una carrera contínua i se segueix amb exercicis de mobilitat articular general, que augmentarem d'intensitat de manera gradual.

2. Fase específica, que s'inicia amb desplaçaments específics de la disciplina i se segueix amb exercicis de mobilitat articular dels segments corporals propis de lla disciplina en qüestió, que anirem augmentant d'intensitat.

3. Fase tècnica, on farem exercicis generals amb el material propi de la disciplina per a la qual escalfem i , tot seguit, exercicis tècnics específics del rol esportiu que desenvoluparem. Finalment, farem estiraments actius específics.

2.3. Durada i intensitat

La durada és variable, depèn de l'activitat per a la qual escalfem i del nivell de l'individu que el duu a terme. sigui quina sigui, ha de ser un treball continu sense pauses. La intensitat també dependrà de l'activitat posterior, però de totes maneres, en cap cas no ha de comportar cap mena de fatiga per al que la practica.

2.4. Com ho podem fer

Fase general

Cursa contínua suau durant 5 minuts. Primer corrent simplement, tot seguit amb mobilitzacions variades de braços, finalment amb elevació de genolls per davant i de talons per darrere. Després ens aturarem i mobilitzarem per ordre, en sentit de cap a peus.

Fase específica

Fase tècnica

Exemple mapa conceptual Unitat 1