Mitt digitala arbetssätt
Berättande texter och sakprosatexter
1-3– Berättande texter och poetiska texter för barn i form av bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.– Rim, ramsor och gåtor ur modersmålets tradition.– Beskrivande och förklarande texter för barn med anknytning till traditioner, företeelser och språkliga uttryckssätt i områden där modersmålet talas.4-6– Berättande texter och poetiska texter för barn och unga i form av skönlitteratur, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Berättande och poetiska texter som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.– Berättande och poetiska texters typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.– Beskrivande, förklarande och instruerande texter för barn och unga med anknytning till traditioner, företeelser och språkliga uttryckssätt i områden där modersmålet talas.– Texternas innehåll och deras typiska ord och begrepp.7-9– Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.– Språkliga drag, ord och begrepp i skönlitteratur för ungdomar och vuxna.– Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.– Texter som kombinerar ord, bild och ljud och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.
ldInstruerande texter
Berättande texter
Argumenterande texter
Återberättande texter
Beskrivande texter
Texter som kombinerar ord , ljud, bild
Språkbruk
1-3– Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.4-6– Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.– Synonymer och motsatsord.– Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.7-9– Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och idiomatiska uttryck.– Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.
Synonymer och motsatsord
Ord och begrepp
Kultur och samhälle
1-3– Traditioner och högtider som eleven möter i olika sammanhang.– Lekar och musik från områden där modersmålet talas.4-6– Seder, bruk och traditioner i områden där modersmålet talas i jämförelse med svenska seder, bruk och traditioner.– Skolgång i områden där modersmålet talas i jämförelse med skolgång i Sverige.7-9– Aktuella samhällsfrågor i områden där modersmålet talas, i jämförelse med liknande frågor i Sverige.– Kulturella uttrycksformer från områden där modersmålet talas, till exempel bildkonst, musik och arkitektur.
Utelektion
Musik
Tradioner
Arkitektur
skolgång i Sverige och i hemlander
Bild
Digitala utvärdering och respons
Programering
Läsa och skriva
Läsa och skriva1-3– Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.– Strategier för att skriva olika typer av texter om för eleven välbekanta ämnen.– Läsriktning och skrivteckens form och ljud i jämförelse med svenska.– Ordföljd och interpunktion samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter. Jämförelser med svenskans ordföljd, interpunktion och stavningsregler.4-6Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.– Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.– Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskans.– Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.7-9– Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.– Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.– Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.– Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.
Skriva en bok
Skapa en spel
Jobba mot verkliga mottagare
Stötta elever i behov
Tala, lyssna och samtala
1-3– Muntligt berättande för olika mottagare.– Uttal, betoning och satsmelodi och uttalets betydelse för att göra sig förstådd.– Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.4-6– Muntliga presentationer för olika mottagare.– Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd.– Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.7-9– Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.– Uttal, betoning och satsmelodi i jämförelse med svenskan samt olika talade variationer av modersmålet.