ELS GRUPS
Estructura que emergeix de la interracció dels individus i que indueix ella mateixa, canvis en els individus.
Conjunt de persones que físicament o virtualment están pròximes
Que tenen una activitat comuna en funció d'un objectiu establert prèviament.
Que interaccionen entre elles de manera que l'actitud o la conducta d'una repercuteix en la resta.
Tipologies grupals
Segons la grandària
Gran grup (25-30pers)
Grup mitjà
Grup petit (3-10pers)
Segons l'estructura sociològica
Grup autocràtic (Hi ha un líder; triat pel grup que actua com a cap i pren les decisions en nom del grup)
L'autócrata estricte
·Sever, impersonal, realista i fins i tot mesquí, conservador.
L'autócrata benevolent
Afligit per una consciència no conformista, responsable dels col·laboradors actuant pel seu bé; paternalista.
L'autócrata incompetent
Infantil, careix d'equilibri afectiu, de seguretat a més de ser débil interiorment.
Grup paternalista (Líder amable i cordial, pren decisions importants en nom del grup i pel bé d'aquest. Té el respecte del grup i la seua confiança).
Grup permissiu (Conductor passiu, posseïx certs talents molt estimats; qualsevol norma es considera vexatòria i opresora dels individus)
Grup participatiu (EL grup treballa conjuntament, l'acció està basada en el consens general del grup i la productivitat del grup augmenta per mitjà d'esforços del total dels membres)
Segons l'edat i la maduresa dels mebres
Etapa del cercle
Correspon als 6-12 anys. L'infant es trova en situació de descobriment. Busca conèixer les persones i el mateix grup en si. L'educador es trova al centre del cercle dirigint el grup en l'inici del procés d'autoeducació.
Etapa de la ferradura
Als adolescents els importa molt més el petit grup d'aquells que són semblants a ell. El gran grup s'ha convertit en diversos subgrups. Aquests no esta tancats en si mateixa.
Etapa del semicercle
És l'etapa de la joventut i la maduresa. Cada membre del semicercle es projecta dins d'aquest d'una banda, però tambe cap a fora. Cada un aporta al grup totes les seues vivències i relacions les quals serán un dimensió grupal i quan alguna es trenque, la resta equilibrarà la balança. L'educador formarà part del grup recordant els objectius i proporcionant eines que ajuden a aconseguir-ho.
Finestra de JOHARI
Dibuix
Àrea lliure
El primer quadrat (espai superior esquerre) és l'únic clar i lliure. En aquest es troben les experiècies i les dades conegudes per la pròpia persona i pels que l'envolten.
Àrea cega
Es troba a la part superior dreta; aquesta conté informació de nosaltres que ignorem, però que són conegudes per la resta.
Àrea oculta
Espai inferiror esquerre; conté informació que uno sap de si mateix però que que són desconegudes pel grup.
Àrea desconeguda
Quadrant de la part inferiror dreta; representa els factors de la nostra personalitat dels quals nosaltres no som conscients i que són desconeguts també per la resta del grup.
Camp Social
És una totalitat dinámica, constituïda per entitats socials coexistents, però no necessàriament integrades entre si. Les posicions relatives dels seus membres es mouen segons l'estructura del grup, la seua gènesi i dinámica.
La totalitat dinámica és el conjunt d'unitats interdependents.
Pensem en una xarxa en què es teixeix una corda cada vegada que hi ha una interrelació, de qualsevol tipus, entre els membres del grup, i que aquesta corda és més consistent com més intensa és la interrelació.