NIVELL TISSULAR

TEIXIT EPITELIAL

TEIXIT EPITELIAL DE REVESTIMENT

Recobreix la superfície del cos (epidermis) i les cavitats corporals, com la mucosa del tub digestiu i l’endoteli dels vasos sanguinis.

TEIXIT EPITELIAL GLANDULAR

Té cèl·lules secretores que es poden agrupar formant glàndules: les exocrines alliberen el contingut a l’exterior o a l’interior de cavitats corporals, i les endocrines aboquen les secrecions (hormones) a la sang.

TEIXIT MUSCULAR

Teixit muscular estriat cardíac

Les cèl·lules que té presenten estriacions en el citoplasma. Tenen un sol nucli. Són de contracció ràpida i involuntària. Formen el múscul cardíac o miocardi.

a

Teixit muscular estriat esquelètic

Les cèl·lules que té presenten també estriacions en el citoplasma. Són plurinucleades. Són de contracció ràpida i voluntària. Formen els músculs esquelètics.

Teixit muscular llis

Les cèl·lules que té presenten també estriacions en el citoplasma. Són plurinucleades. Són de contracció ràpida i voluntària. Formen els músculs esquelètics.

TEIXITS CONNECTIUS

TEIXIT CONJUNTI

Té una matriu amb consistència de gel. Les cèl·lules que té es diuen fibròcits. Forma el derma, els tendons i els lligaments.

TEIXIT ADIPÓS

Les cèl·lules que el formen, els adipòcits, emmagatzemen greix. Actua com a reserva energètica de lípids i com a aïllant tèrmic i mecànic.

TEIXIT CARTILAGINÓS

Les cèl·lules que el formen, els condròcits, es troben en una matriu sòlida i elàstica. Constitueix els cartílags i, per tant, actua com a suport esquelètic.

TEIXIT SANGUINI

Consta d’una matriu líquida, el plasma sanguini, on es troben les cèl·lules sanguínies: eritròcits i leucòcits; així com fragments de cèl·lules: les plaquetes. Transporta nutrients, residus i hormones. Participa en els processos de coagulació, cicatrització i defensa de l’organisme. Les cèl·lules sanguínies s’originen i maduren en la medul·la òssia vermella.

TEIXIT OSSI

Constitueix els ossos; té, doncs, una funció de suport esquelètic.

La unitat estructural és una làmina òssia, mineralitzada amb sals de calci, on es troben immerses les cèl·lules, anomenades osteòcits. Hi ha dos tipus de teixit ossi:

Teixit ossi esponjós. Les làmines òssies deixen cavitats que contenen la medul·la òssia vermella.
Teixit ossi compacte. Les làmines òssies es disposen de manera concèntrica i formen estructures cilíndriques compactes.

TEIXIT NERVIÓS

a

Està constituït per un tipus de cèl·lules ramificades i força especialitzades, les neurones. Tenen la funció de transmetre l’impuls nerviós.

Acompanyen les neurones altres tipus cel·lulars que formen la neuròglia, que té la funció de protegir i nodrir les neurones.