RV/RA

Realitat virtial augmentada

r

La realitat aumentada (RA) és una tecnologia que permet inserir dades virtuals com són text, imatges, vídeos, hiperenllaços, etc. dins una imatge real per tal d'ampliar la informació que ens ofereix un objecte real. El boom d'aquesta tecnologia prové del fet que l'ús de dispositius mòbils es pràcticament universal, i de que aquests dispositius incorporen una càmara i hi podem afegir software que permet gestionar les dades generades. Això ens permet generar recursos experiències contextualitzades que generen un coneixement del nostre entorn.

A partir de...

Imatges

Espais

Localitzacions

Nivells

Nivell 0

Nivell 1

Nivell 2

Nivell 3

Realitat virtual

r

La realitat virtual (RV) és aquella tecnologia que ens permet visualitzar espais generats amb ordinadors, de manera que substitueix el nostre entorn real per un totalment virtual.Així, la RV preten interactuar amb l'usuari a través dels sentits (vista, oïda, olfacte, tacte i gust) , encara que ara mateix són els dos primers que els que més s'estan simulant a causa dels costos. Però creiem que no ens equivoquem si pensem que d'aquí a no molt, els altres sentits podran ser simulats virtualment, aconseguint una immersió plena.

RV Semiimmersiva

RV Immersiva

Realitat Mixta o Estesa

r

La realitat mixta (RM) és la unió de les dos tecnologies anteriores, la RA i la RV, per tal de barrejar món real i món virtual, de manera que podem aconseguir contextos immersius utilitzant continguts reals i virtuals, afegint dades com imatges, àudios, enllaços, etc., i crear així una experiència completa en el que es barregen els móns de les dues realtitats i permeten interactuar.Últimament es parla de realitat estesa (RX), i està començant a ser un concepte acceptat àmpliament, de manera que abarca la ùnió de la RA, RV i la RM, a més de les interaccions entre home-màquina.

Realitat augmentada

Realitat virtual

Realitat mixta

Conseqüencies de l'ús de la RV

Consideracions referents a la seguretat

Consideracions referents a la salut

Altres visors

Carcaterístiques

Resolució

r

Resolució: va lligat directament amb la qualitat de la imatge que és capaç de mostrar-nos. Per tant, a més resolució, la imatge serà més nítida.

Freqüència del refresc

r

Freqüència de refresc: està lligat amb el número d'imatges que se'ns mostren per segon, de la mateixa manera que fa una televisió. Quant més gran sigui la freqüència de refresc, millor serà l'experiència, i ho notarem sobretot quan fem moviments ràpids, en els que les imatges han de canviar ràpidament. Aquesta característica està lligada amb els mals de cap i nàusees que s'han detectat de vegades amb la RV.

Camp de visió

r

Camp de visió: l'experiència immersiva també dependrà en gran mesura del camp de visió que ens proporcioni les olleres de RV. El camp de visió humà es considera que està a prop dels 180º, pel que l'ideal per aconseguir una experiència immersiva seria arribar a aquesta quantitat. A la pràctica, els camps de visió dels visors de gama alta estan al voltant dels 110º, que seran els que ens ofereixen una major immersió.

Google Cardboard

Ulleres mòbils que permeetn inserir el telèfon mòbil a l'interior

Visors

Ulleres mòbils

Per inserir el móbil

Ulleres sense processador

Conectades a ordinador o consola (externament)

Ulleres autónomes

No depenen d'altres dispositius

Imatges, vídeos i models 3D

Vídeos 360º

Aporten tridimensionalitat/ profunditat

Models 3D

Figures geometriques creades amb ordinador

Imatges esteroscòpiques

Imatges lleugerament desplaçades per crear produnditat

Imatges panoràmiques i 360º

Capten entorn complet