Kategorier: Alla - teoria - lleis - temperatura

av Simeon Tsanev för 9 årar sedan

546

Fisica i quimica: gassos al poder

La teoria cinètica dels gasos es dedica a explicar el comportament i les propietats macroscòpiques de la matèria mitjançant una descripció estadística dels processos moleculars microscòpics.

Fisica i quimica: gassos al poder

L’ultima llei es basa en expressar una relació entre la pressió, el volum i la temperatura amb els valors que tindrà el gas al passar d’estat. (p1 · V1/T1 = p2 · V2/T2)

La llei de Charles, fet per Jacques Alexandre Charles (1746 – 1823), explica que quan un gas experimenta transformacions a pressió constant, el quocient entre el volum del gas i la seva temperatura absoluta es manté constant. (V/T = constant; V1/T1 = V2/T2)

Jacques Alexandre Charles fou un inventor, científic i matemátic francés. Va trencar el récord de globus aerostàtic el 27 de agost de 1783.

La llei de Gay – Lussac, fet per Josehp Louis Gay-Lussac (1778 – 1850), diu que quan un gas experimenta transformacions a volum constant, el quocient entre la pressió que exerceix i la seva temperatura absoluta es manté constant. (p/T = constant; p1/T1 = p2/T2)

Josehp Louis Gay-Lussac fou un químic i físic francès. És sobretot conegut en l'actualitat per la seva contribució a l'estudi físic dels gasos.

La llei de Boyle i Mariotte, fet per Robert Boyle (1627 – 1691) i Edme Mariotte (1620 – 1684), dicta que quan un gas experimenta transformacions a temperatura constant, el producte de la pressió que se exerceix pel volum que s’ocupa es manté constant. (p · V = Constant; p1 · V1 = p2 · V2)

Edme Mariotte va ser un físic i botànic francès.

Robert Boyle fou un físic i químic angloirlandès. Destaca per haver descobert la llei de compressibilitat dels gasos o llei de Boyle-Mariotte i per haver introduït la noció d'element químic.

Per mesurar els gasos, es fan servir 3 unitats: El volum, la temperatura i la pressió.

El volum es mesura amb el litre (L), la pressió amb l’unitat d’atmosfera (atm) i la temperatura amb kèlvins, que es passa al sumar 273 amb els graus centígrads (ºC).

Els gasos i la fisica i quimica

El canvi d'estat

Per un altre costat, es troba una teoria, la teoria cinètica dels gasos. És una teoria física que explica el comportament i propietats macroscòpiques de la matèria a partir d'una descripció estadística dels processos moleculars microscòpics. En altres paraules, explica les propietats i el comportament dels diversos estats d'agregació de la matèria.

La teoria cinètica diu que la temperatura d’un gas es mes alta quan les partícules es mouen amb mes rapidesa. Si les partícules del gas es mouen mes a poc a poc la temperatura disminueix. Llavors, en un punt, les partícules ja no es mouran i la temperatura no podrà baixar mes. L’escala Kelvin de temperatures s’inicia en el zero absolut, que equivaldria a -273,15 ºC.
La teoria es basa en cinc idees: · La matèria està constituïda per partícules molt petites, pràcticament invisibles sinó disposem d'un microscopi electrònic. Aquestes partícules tenen un volum mes petit del envàs posat, així que es suposa que es mouen per tot l'espai. · No estan unides, així que poden anar amb tota llibertat. · Les partícules sol es mouen en línia recta, i solament canvien de direcció quan xoquen. · La pressió que fa el gas es la mesura del nombre de xocs produïts per les partícules. · La temperatura absoluta del gas es equivalent a la velocitat; quan mes gran sigui la velocitat, mes gran serà la temperatura.

Els gasos, com tals, estan pendents de diverses lleis, que son : La llei de Boyle i Mariotte, la llei de Gay-Lussac i la llei de Charles.

A la natura hi ha unes formes no visibles que envaeixen tots els espais, aquestes formes son els gasos.

Quan introduïm un gas en un recipient, les seves partícules es mouen per tot l’envàs, ocupant tot l’espai.