OPS-hautomo: reservit

r

Toiselle muokkauskierrokselle mukaan päässeet mutta reserviin siirretyt teesit (7 teesiä)eDelfoista reserviin siirretyt teesit (3 oik.ylä)Alkuvaiheen luonnokset, joita ei otettu mukaan barometrijaotteluun eivät ole mukana tässä (n. 25)

Käytösongelmat

Oppilaiden häiriökäyttäytyminen opettajia ja toisia oppilaita kohtaan on tuplaantunut vuodesta 2013 vuoteen 2017.

c1r

Oppilaiden käytösongelmat opetustilanteissa ja muussa koulun arjessa tulevat yhä useammin esiin eri medioissa ja herättävät keskustelua paitsi opettajien keskuudessa myös kuntien sosiaali- ja terveystoimessa. Opettajat puuttuvat arvokasvatuksessa myös käytöskasvatukseen. Ks. http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/koulu/ylakouluelamaa/huoli_nuoren_koulunkaynnista .

Metodit

2030

Caset

PISA-heikkeneminen

Suomi on pudonnut PISA-tutkimuksen sijoituksissa.

r

Oppilaiden aineosaaminen heikentyy, kun korostetaan ilmiöpohjaista oppimista, projektityöskentelyä ja ryhmässä toimimista. Oppilaiden keskinäiset osaamiserot kasvavat, ja etenkin huippuvauhtia etenevät kärsivät. Ks. Oppimisen tulevaisuus -barometri, väite I 6 “Oppimistulokset” !

Metodit

2030

r

Oppimistulokset

Caset

Lähiluonto

Merkittävä osa kouluajasta vietetään lähiluonnossa.

r

Luonnonilmiöitä, lainalaisuuksia, ekologisesti kestävää ruoan tuotantoa, ravinnon alkuperää ja muita vastaavia teemoja opitaan omassa “koulumetsässä” sekä sen yhteydessä olevalla viljelypalstalla.

Metodit

2030

Caset

Kulttuuri-identiteetti

Kodin ja koulun ristiriitainen maailmankatsomus aiheuttaa mielenterveydellisiä (tai käytös-) vaikeuksia osalle oppilaista vuonna 2017.

r

Oman kulttuuri-identiteetin rakentuminen saattaa monikulttuurisuuden paineessa joutua ristiriitaan perinteisen suomalaisen kulttuuriperinnön ja tapojen kanssa. Jos kodin maailmankatsomus on ristiriidassa koulun edustaman länsimaisen ja suomalaisen maailmankatsomuksen kanssa ja oppilas saa kotona koko ajan koulun arvomaailman kieltävää kotikasvatusta, oppilas saa ristiriitaisen viestin.Arvorelativismi, "anything goes" kunhan se perustellaan kulttuurisilla arvoilla ja traditioilla? --> arvonihilismin vaara,

Metodit

2030

Caset

Osaamisen arviointi

Tulevaisuusosaaminen on oleellinen osa kaikkea yleissivistävää opetusta/oppiaineita vuonna 2017.

r

Monien mahdollisten tulevaisuuksien hahmottamisen osaaminen samoin kuin kyky pohtia moniarvoisista lähtökohdista sitä, miten tehdään yhdessä parhaat mahdolliset ratkaisut toivottavimman tulevaisuuden saavuttamiseksi katsotaan tärkeämmäksi kuin perinteinen oppiainelähtöinen substanssiosaaminen.

Metodit

2030

Caset

Kieliopetus autentisoituu

Vuonna 2017 kaikissa kieliaineissa hyödynnetään natiiveja kielikumppaneita ja autenttisia oppimistilanteita sekä kasvokkain että verkon välityksellä.

r

Teknologian tuomia mahdollisuuksia laajentaa oppimisympäristöä käytetään luontevasti hyväksi päivittäisessä kouluarjessa. Kummiluokkien ja toiminnallisten yhteyksien rakentamista helpottaa Suomen maine perusopetuksen kärkimaana.Opiskeljoiden sukulaiset ja ystävät eri puolilta maailmaa kertovat sosiaalisissa medioissa teknologisten simultaanitulkkien avulla elämästään ja kokemuksistaan.

Metodit

2030

Caset

Yhteiskuntatieto, vaikuttaminen

Vuonna 2017 kansalais- ja kuntalaisaloitteiden laatiminen on säännöllisesti hyödynnetty opiskelumenetelmä.

r

Kansalaisaloitteiden laatiminen yhdessä on yhtä aikaa sisältöjen oppimisen väline ja jo opitun näkyväksi tekemisen väline, siinä missä se kasvattaa oppijaa keskusteluun, aktiiviseen kannanottoon ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon osallistumiseen. Yhteiskuntatietoisuutta vahvistetaan osallistamalla kuntien luottamus- ja toimihenkilöitä ohjaamiseen.- Opiskelijat osallistuvat kunnalliseen päätösvalmisteluun oman elinympäristön suunnittelua, rakentamista ja tulevaisuutta koskevissa kysymyksissä ja tarkastelevat kysymyksiä erityisesti lasten ja nuorten mutta myös vanhusten, vammaisten ja maahanmuuttajien näkökulmista.

Metodit

2030

Caset

Prosessin, ei sisällön arviointia

Vuonna 2017 tuotetaan sisällöistä erillisiä erimuotoisia ja -laajuisia luovia töitä itsenäisesti ja yhdessä muiden kanssa.

r

Sen lisäksi että taito- ja taideaineet on osittain valjastettu sisältöjen oppimiseen, tarjoaa koulu mahdollisuuden löytää itselle sopivat luovan tekemisen tavat, ilman että työskentelyä arvotetaan ja arvioidaan numeerisesti tai sidotaan muuhun kuin “luovaan vapauteen”. Luova tekeminen tarjoaa kokemuksen siitä, että on osallistunut sekä itselleen että yhteisölle merkityksellisen kohteen luomiseen.

Metodit

2030

Caset

Monimediainen tuottaminen ja vertaisarviointi

Monimediaisia oppimistuotoksia arvioidaan julkisilla foorumeilla.

r

Oppimisryhmien oppimistuotokset viedään julkisille foorumeille kommentoitavaksi ja arvioitaviksi, jolloin samalla opitaan argumentointitaitoja ja “tunteiden hallintaa” nopeatempoisissa keskusteluissa.

Metodit

2030

Caset

Yhdessä oppiminen

Vuonna 2017 opitaan suhteellisen kiinteissä oppivissa 5-7 hengen ryhmissä, joissa ryhmien välinen oppijoiden oman asiantuntijuuden vaihto on mahdollista tarpeiden ja tilanteiden mukaan.

r

Työ- ja kansalaistoiminnassa sekä projekteissa tekeminen on organisoitu enimmäkseen ryhmiksi ja tiimeiksi, joissa edellytetään hyvää yhteispeliä, työn ja roolien jakoa sekä kykyä selvittää ongelmia ja ristiriitoja. Niiden oppiminen alkaa jo koulusta.

Metodit

2030

r

Oppivat ryhmät

Caset