relació i reproducció humanes
les persones i la funció de relació
gracies a la funcio de relació .les persones podem obtindre informació del medi en qué vivim i del nostre propi cos i reaccionar adequadement.
els nostres órgans dels sentits
els nostres órgans dels sentits capten senyals que procedixen del nostre entorn o del nostre cos.són els ulls ,lesorelles, la pituitaria del nas,les papil les de la llengua i els receptors de la pell.
El sistema nerviós
tenim un sistema nerviós que rep els senyals dels órgans dels sentits ,que els interpreta i els processa i que elabora senyals nervios de resposta, que envia a totes les parts del nostre cos
léncefal està format pel cervell , el cerebel i el tronc encefàlic . S´encarrega de rebre senyals, elaborar informacions, percebre el que passa a léxterior i produir ordres.
els nervis connecten l´encèfal i la medul.la amb totes les parts del cos i s´encarreguen de trasmetre els senyals i les ordres.
la medul la espinal és un cordó de nervis que s´encarrega de transmetre senyals i ordes
els efectors
els músculs
ens permeten reaccionar per mitjà de moviments i desplacaments.Quan reben un senyal nerviós , es contrauen i produixen moviments.Així , els músculs del cor fan que aquest òrgan impulse la sang, els músculs units als ossos que formen l´aparell locomotor fan que ens desplacem.
les glàndules
produixen substàncies quan reben senyals nerviosos .Per exemple ,les glàndules salivals produixen saliva quan el cervell detecta que estem a punt de menjar.
la funció de reproducció
Gràcies a la funció de reproducció, quan les persones, arriben a l´edad adulta, podem tindre descendents, ès a dir, fills i filles semblants a nosaltres
láparell reproductor femení
l´aperell reproductor femení està preparat per a la producció d´òvuls i per a l´allotjament de l´embrió i del fetus durant l´embaràs.
els ovaris produixen els òvuls
l´úter organ buit i amb parets musculades , conectat amb els ovaris . Allotja el fetus durant l´embaràs.
la vagina es un conducte que comunica l´exterior amb l´úter
la vulva esta situada a la sona externa formada per diversos plecs carnosos (llavis) que protegixen l´entrada
l´aparell reproductor masculí
l´aparell reproductor masculí està preparat per a produir espermatozoides.Consta de diversos òrgans , quasi tots situats a l´exterior de l´abdomen.
els testicles son els organs que produeïxen espermatozoides estan protegits per l´escrot
El penis es un organ allargat que serveix per a fer arribar els espermatozoides a l´interior de l´aparell reproductor femení. Per l´interior passa la uretra.
l´embaras i el naixement
Perquè la reproducció humana siga possible, s´han d´unir un espermatozoide i un òvul. Aquesta unió s´anomena fecundació i té lloc a l´interior de l´aparell reproductor femení. Quan aquesta unió es produïx, es forma una cèl-lula anomenada zigot, que es multiplicarà i es desenvoluparà a l´interior de l´úter de la dona fins a formar un embrió, que, al seu torn, es desenvoluparà fins que nasca un nou individu.
la gestació o embaràs
és el temps en què es produïx el desevolupament del zigot a l´interior del cos de la dona, i dura uns nou mesos. Durant aquest temps es diu que la dona està embarassada
L´etapa embrionària aquesta etapa s´estén des de la fecundació fins a la huitena setmana de gestació. Durante aquest temps, l´embrió no te encara aspecte humà, tot i que molts òrgans comencen a desenvolupar-se i a funcionar
L´etapa fetal comença a la novena setmana d´embaràs. L´embrió ha crescut i s´anomena fetus. Creix a l´interior de l´úter, envoltar de liquid i dins del sac anmiòtic. Se desenvolupa un òrgan especial anomenat placenta, que comunica l´úter amb la panxa del fetus per mitjà del cordó umbilical. A travès de la placenta i del cordó umbilical el futur bebé rep de la mare oxigen i aliments, i expulsa els rebutjos.
El Part ès l´eixida del bebé de l´interior de l´úter de la mare. es produix proximadament després de 40 setmanes. Arribat el moment del part, el sac amniòtic es trenca i les parets de la vagina comencen a eixamplar-se. les contraccions de l´úter expulsen a l´exterior el líquid anmiòtic i el bebé. Després s´expulsa la placenta. Es talla el cordó umbilical, es netegen les vies respiratòries i escomença a respirar per primera vegada.
El desenvolupament humà
Quan un bebé humà naix, encara no ha conpletat el seu desenvolupament. Els aparells respiratori, circulatori i excretor funcionen ja a ple rendiment; no obstant això, alguns del aparells i òrgans del seu cos encara no han aconseguit la maduresa i no funcionen com els d´una persona adulta. són l´aparell digestiu, el sistema nerviòs i l´aparell reproductor.
La maduració de l´aparell digestiu
L´aparell digestiu d´un xiquet de bolquers conté tots els òrgans, però no té dents i no està preparat per a digerir certs aliments. Per això, durant els primers mesos, els bebés nomès es poden alimentar de llet materna. A partir dels sis mesos de vida, comencen a eixir les dents, alhora que l´aparell digestiu es prepara per a digerir aliments cada vegada més sólids.
La maduraciò del sistema nerviós
El cervell i el sistema nerviós d´un bebé estan formats quan naix, però estan molt inmadurs i només cordinen activitats vitals bàsiques com la respiració o la circulació. A poc a poc, els òrgans dels sentits, el cervell i l´aparell locomotor maduran i començaran a processar i a enmagatzemar informació. Així, el bebé:
Aprendrà a reconeixer sabors i olors, desprès llums, sons i carícies i finalment rostres i objectes
Aprendrà a gatejar, després a caminar, i cada vegada coordinarà millor els moviments per a fer tasques delicades, córrer...
Començarà a parlar en la seua llengua materna i en altres; després, reconeixerà lletres i aprendrà a llegir i a escriure
A partir dels sis anys, el seu cervell estarà completament madur i preparat per a continuar aprenent durant tota la vida
La maduració de l´aparell reproductor
Com totes les cries dels mamífers, els xiquets de bolquers tenen aparell reproductor, però no està activat i no produïx ni òvuls ni espermatozoides
Cap als 11 o 12 anys, els òrgans reproductors maduren i comencen a produir òvuls i espermatozoides. Al mateix temps, es produïxen canvis: canvia la veu, apareix borrissol en algunes parts del cos, a les xiquetes els creixen els pits...
No obstant això, encara que cap als 14 o 16 anys els aparells reproductors adquirixen la capacitat per a reproduir-se, l´espècie humana sol realitzar aque3sta funció vital a una edat més adulta, generalment quan s´han acabat els estudis, s´adquirix independència i es té maduresa, responsabilitat i capacitat per a criar i mantindre els descendents.