类别 全部 - placenta

作者:IRENE CAMPAÑA 8 年以前

331

reproducció

La fecundación ocurre cuando un espermatozoide logra penetrar el óvulo, formando un zigoto que se desarrollará en el embrión. A los 7-8 días, el embrión se implanta en el útero y tras el tercer mes se denomina feto.

reproducció

Reproducció humana i sexualitat

Topic principal

La reproducció assistida

Utilitza procediments mèdics que fan possible la fecundació quan no es produeix de manera natural.
La inseminació artificial: Es dipositen espermatozoides d'un donant o de la parella directament a l'úter.

La fecundació in vitro: S'extreu un o més òvuls i es fecunden al laboratori amb els espermatozoides de la parella o del donant. Després de 48h es reeimplanten 3 embrions a l'úter de la mare.

La microinjecció espermàtica: Amb una microangulla s'introdueix el nucli de l'ermatozoide a l'interior de l'òvul.

La gestació i el part

És el perióde que vas des de la fecundació al part, dura unes 40 setmanes o 9 mesos i al començament es desenvolupen dos òrgans:
Part:

És la sortida del fetus a l'exterior, són 3 parts.

Expulsió de la placenta: La placenta es desprén pasats uns 15 min.

Expulsió del fetus: Contraccions intenses que empenyen el fetus a l'exterior a través de la vagina. Es pinça i es talla el cordó umbilical, la cicatriu es el melic i dura uns 30 min.

Dilatació: Contracció de l'úter, dilatació del coll de l'úter. Es trenca el sac amniótic, sbera el líquid i dura entre 8-14 hores.

Amni: Membrana on es desenvolupen el fetus i que conté el líquid amniótic. Protegeix l'embrió de cops i canvis de temperatura.

Placenta: Connecta l'embrió a l'úter a través del cordó umbilical. Les seves funcions són: - Proporcionar oxígen i nutrients a l'embrió. - Recollir productes de rebuig (dióxid de carboni i urea). - Evita el pas de cèl·lules i substàncies perjudicials però no de l'alcohol, nicotina, algunes drogues... - Produeix hormones necesàries per la gestació.

La fecundació

És l'unió d'un òvul i d'un espermatozoide, només un espermatozoide aconsegueis travessar la capa gruixuda de l'òvul. La unió dels nuclis dels gàdona lloc al zigot que és la primera cèl·lula de l'embrió. La paret de l'òvul cambia de tal manera que impedeix l'entrada d'un altre nucli d'espermatozoide. El zigot comença a dividir-se, 7-8 dies després es produeix l'implantació de l'embrió a l'úter. A partir del 3r mes s'anomena fetus. Es produirà l'absència de menstruació, augment de les mames i la modificació de la silueta.

El cicle sexual femení

És l'alliberació a intervals regulars de 28 dies dels òvuls.
Fases

Postovulatòtoria: Dels 25 als 28 dies. L'òvul es converteis en el cos groc i la capa més externa del endometri es va engruixint. Si no hi ha fecundació es destrueix i s'expulsa amb les restes de l'òvul. És la menstruació.

Preovulatòria: Primers 14 dies amb l'ovulació del fol·licle i l'alliberació de l'òvul a les trompes de Fal·lopi. És l'ovulació. Passa només a un òvul i si l'òvul es troba amb un espermatozoide a la trompa de fal·lopi dos o tres dies després de l'ovulació pot ser fecundat.

L'aparell reproductor femení

Els òvuls:
Són cèl·lules grosses que tenen un nucli que conté cromosomes i un citoplasma amb substàncies nutritives. Es mouen amb dicultat però es poden desplaçar per el moviment de les trompes. Poden viure de 1-2 dies des de que s'alliberen de l'ovari. Es formen als ovaris en els fol·licles, quan el fol·licle es madur es trenca i s'allibera l'òvul de la trompa de Fal·lopi on es quedarà un temps i en aquest temps es fecundarà o morirà. La maduració dels fol·licles comença a la pubertat fins a la menopausa.
Ovaris: Glàndules situades a cada costat de l'úter. Tenen forma ovalada de 4 cm. Produeixen els òvuls i les hormones sexuals femenines.

Vies genitals: - Trompes de Fal·lopì: Conductes que transporten els òvuls de l'ovari a l'úter. - Úter: Òrgan musculós buit. - Vagina: Conducte de parets elàstiques que comunica l'úter amb l'exterior.

Vulva: És l'òrgan genital exterior format pels llavis majors i menors. Protegeix l'orifici vaginal, uretral i el clítoris.

- Producció dels gàmetes femenins o òvuls. - Producció de les hormones sexuals femenines ( estrogens i progesterona). - És llar on el produeix la fecundació i on es desenvolupa el fetus.

L'aparell reproductor masculí

Espermatozoides:
- Són els gàmetes masculins. - Es fabriquen als tubs seminífers (testicles). - Començen a produir-se a la pubertat.- Necessiten uns 35 graus. - Viatgen pels conductes deferents fins la uretra. - En una ejaculació es produeixen de 200 a 300 milions. - Poden mantenir-se vius de 2-4 dies.

Parts:

Cap: Conté el nucli, els cromosomes i l'acrosoma ( té enzims per poder penetrar l'òvul.)

Peça intermedia: Conté mitocondris que li proporcionen energia per moure's.

Cua: És el flagel que li permet desplaçar-se.

Parts o estructura:
Testicle: Glàndules que fabriquen espermatozoides i testosterona. Estàn situades en una bossa anomenada escrot.

Vies genitals: Epidídim, conductes deferents i uretra. Recurren els espermatozoides i els transporten a l'exterior per la uretra.

Glàndules annexes: Pròstata i vesícules seminals. Elaboren secrecions que permeten la maduració dels espermatozoides i serveixen de vehicle. És el semen.

Penis: És l'òrgan extern format per teixit erèctil. Es dilata en l'excitació sexual per la gran afluència de sang. L'extrem és el gland que el protegeix un replec de pell, el prepuci.

Funcions:
- Produir els gàmetes masculins o espermatozoides. - Produir les hormones sexuals (testosterona). - Produir el semen.