Kategorier: Alle - evaluare

af Marie Stein 4 år siden

295

Anxietatea Sociala

Anxietatea socială se manifestă prin teama sau anxietatea intensă în situații sociale în care individul se simte evaluat de către alții. Aceasta poate include interacțiuni precum purtarea unei conversații, întâlnirea unor persoane necunoscute, a fi observat în timp ce mănâncă sau bea, și susținerea unui discurs.

Anxietatea Sociala

Anxietatea Sociala

C. Situațiile sociale provoacă aproape întotdeauna frică sau anxietate.

Strategie de interventie: Pentru relaxare Strategiile de mindfulness pot fi de ajuor in cazul persoanelor care sufera de AS, ajutandu-le sa se detensioneze si sa redobandeasca controlul asupra propriei persoane

B. Teama sau anxietatea sunt disproporționate față de amenințarea reală reprezentată de situația socială și de contextul sociocultural.

Strategie de interventie: Pentru gandurile intruzive Restructurarea cognitiva, in cazul persoanelor care sufera de anxietate sociala poate reduce impactul situatiilor sociale asupra individului prin 'decatastro- farea" evenimentelor si abordarea unei viziuni mai putin radical-negative asupra propriei prestatii

A. Frică sau anxietate marcată cu privire la una sau mai multe situații sociale în care individul este expus unei posibile evaluari de către alții. Exemplele includ interacțiunile sociale (de exemplu, a purta o conversație, a întâlni persoane necunoscute), a fi observat (de exemplu, a mânca sau a bea) și a executa o actiune în fața altora (de exemplu, a susține un discurs).

Strategie de inteventie: Pentru interactiunile sociale Exersarea abilitatilor de interactiune sociala impreuna cu terapeutul, prin jocuri de rol si exercitii de vorbire/prezentare in public, poate pregati clientul pentru situatiile ulterioare de intaractiune, invatandu-l cum sa isi gestioneze emotiile si sa capete incredere in abilitatile sale. Prin prezenta si implicarea sa suportiva in jocul de rol, terapeutul ii ofera feedback pozitiv clientului si ii infirma cognitiile de tipul "ceilalti vor rade" sau "nu vor intelege ce le spun"

H. Teama, anxietatea sau evitarea nu pot fi atribuite efectelor fiziologice ale unei substanțe (de exemplu, drog sau medicament) sau altei afecțiuni medicale.

F. Teama, anxietatea sau evitarea sunt persistente, de obicei durează 6 luni sau mai mult.

G. Frica, anxietatea sau evitarea provoacă suferință sau afectare semnificativă din punct de vedere clinic în domeniile sociale, profesionale sau în alte domenii importante de funcționare.

Strategie de interventie: Observarea obiectiva Pentru a avea un feedback real legat de propria prestatie, clientul poate apela la parerea reala a celor din jurul sau (prin sondaj, in cazul unei prezentari sau prin intrebari deschise in alte situatii etc), ori se poate filma in timp ce prezinta sau executa o activitat, pe care apoi sa o vizioneze impreuna cu terapeutul si sa o discute. Astfel, clientul poate concluziona ca aspectele care ii provoaca anxietate nu sunt vizibile de cele mai multe ori pentru cei din jur, ci sunt mai degraba o interpretare prin prisma propriei nesigurante si gandiri desfunctionale

D. Situațiile sociale sunt evitate sau suportate cu frică sau anxietate intensă.

Strategie de interventie: Pentru evitarea situatiilor sociale Impreuna cu clientul, terapeutl stbileste care sunt activitatile care reprezinta o problema pentru client si care sunt obstcolele care il impiedica pe acesta sa le duca la bun sfarsit, iar apoi elaboreaza o lista de activitati in care clientul sa se implice gradual, pentru a ii reda increderea in sine si pentru a ii diminua rezistenta la situatiile sociale (De ex: sa intre in vorba cu un coleg si sa il intrebe ce parere are despre un subiect de interes comun)