Kategorier: Alle - educație

af coralia sulea 3 år siden

626

Metode care pot fi aplicate la curs

În cadrul unui curs, aplicarea unor metode interactive și utilizarea platformelor digitale pot îmbunătăți semnificativ procesul de învățare. De exemplu, Pictionary este o metodă prin care instructorul scrie pe bilețele concepte importante, iar un student le reprezintă grafic, provocând restul grupului să recunoască despre ce este vorba.

Metode care pot fi aplicate la curs

INSTRUCȚIUNI: Analizați exemplele de mai jos și alegeți trei pe care credeți că le-ați putea aplica la curs. Oferiți exemple concrete despre cum anume ați adapta, formula exercițiul raportându-vă la obiectivele de învățare ale cursului X și temele abordate. La final, discutăm în grup despre soluțiile găsite. Timp de lucru: 30 de minute

Metode care pot fi aplicate la curs

CF Tehnica reformulării interogative Prezint planul lecţiei afirmativ, dar când trec de la un subtitlu la altul folosesc interogările: Oare e util să ştim cum se clasifică ....? Sau Ce am putea face în cazul ...?

Tehnica plusurilor și minusurilor 2 tabere Fiecare dintre componenții unei tabere își va alege un coleg din cealaltă tabără pentru a discuta cu el: centrarea pe minusuri (ce nu a fost învățat, notat cu roșu pe o foaie) și centrarea pe plusuri (ce este cunoscut de fiecare dintre participanți, nota cu albastru).

IM: cred ca nivelul studentilor nu imi permite sa folosesc aceasta metoda

Gabi, ne recomanzi aici o tabla virtuala usor de folosit?

CF Când scot studenţii la tablă le permit şi comentarii. Am făcut şi on line atunci când i-am lăsat pe ei să prezinte rezolvările.
DD: Voi incerca sa utilizez aceasta metoda
GG: GG: nu mă simt suficient de încrezătoare pentru o astfel de metodă

Probă de cunoştinţe anterioare Această tehnică este concepută pentru a colecta feedback-ul cu privire la învățarea anterioară a studenților. Sunt scurte chestionare, simple, pregătite de instructori la începutul unui curs, unei noi unități sau înainte de introducerea unui nou subiect important. Se poate cere elevilor să scrie răspunsuri scurte sau să completeze itemi cu alegere multiplă. Aceleași întrebări se pot relua la sfârșitul activității, măsurând astfel progresul.

Metoda feedback-ului colaborativ cu utilizarea platformei Padlet

IM: pot sa folosesc aceasta metoda pentru a verifica cunostintele anterioare despre lucrurile ce vor fi discutate in cadrul CP-ului
Viorel Negrut: Metoda feedback-ului colaborativ cu utilizarea platformei Padlet: rezolvarea unei sarcini de lucru incarcate pe platforma Padlet, exerseaza modul in care ofera feedback
POSIBILE PLATFORME UTILE: PADLET
Este foarte util si folosesc astfel de teste de verificare a cunostiintelor la inceputul semestrului, cand trebuie sa fac un seminar pe o anumita tema, De ex. acum voi face seminar de Geografie economica, le voi da un test la inceput, sa vad ce stiu.
CF De obicei, dacă seminarul este după curs pun unul sau doi studenţi să amintească, cu notiţele în faţă, ce am făcut la curs. La curs pun doi, trei să rezume de am făcut în cursul anterior.

Sa rezume verbal sau in alt fel?

Grupa 1
LN: solicit studentilor raspunsuri la intrbeari scurte
DR: metodă utilă la fiecare curs
SubDD: Metoda este potrivita pentru ca unele concepte sunt studiate si la alte discipline. Eu particularizez la disciplina mea
GG: as putea adapta la 3-4 unități de învățare, care se referă / tratează o temă/subiect anume. As folosi sli.do sau Mentimeter pentru 3 intrebari

Rezumă într-o singură frază Instructorul le cere studenților să sumarizeze ideea centrală a unui conținut într-o singură frază care să includă cine/ce/ când/unde/de ce/cum, într-o formă creativă

interesant in masura in care studentii vor sa participe
CF Şi eu voi face aşa, pentru ce predau. În loc să rezum eu înainte de a trece la un alt subtitlu, voi întreba cine ne poate spune pe scurt despre ce am discutat anterior. Această metodă ar trebui să îi ţină "pe fază"!
Viorel Negrut: Combinata cu metoda puzzle-ului si incarcata pe Padlet
IM: As putea folosi aceasta metoda la fiecare Curs Practic - studentii ar trebui sa spuna in 2-3 fraze lucrurile pe care le-au retinut
G1: poate s-ar putea adapta la fiecare curs: Spune în 6 cuvinte care au fost principalele aspecte reținute.
LN:Rezuma intr-o singura fraza Combinata cu metoda puzzle-ului si eu

Pictionary Instructorul noteză pe bilețele concepte importante, un student va extrage un bilețel și va trebui să reprezinte grafic conceptul, restul grupului are sarcina de a recunoaște despre ce este vorba.

GG: Nu as folosi reprezentare grafica ci mai degraba una metaforica - Foloseste un depozit de fotografii precum Unsplash sau Pixabay, si alege o imagine reprezentativa / e mai greu sa reprezinte grafic daca nu avem o tabela grafica sau abilitati de desen si cred ca e si consumator de timp si fara implicare din partea studentilor in timpul cat se concepe graficul (as adapta poate la un seminar sau doua)
Bilețelele virtuale pot fi notate în Jamboard
Depozit de fotografii: Unsplash, Pixabay

Punctele neclare Instructorul le cere studenților să noteze un răspuns rapid la următoarea întrebare: "Care a fost punctul cel mai neclar (cursul, tema, lectura, filmul, etc) "? Această tehnică oferă un feedback rapid cu privire la ceea ce studenții consideră neclar, confuz. Informațiile pot ajuta instructorul să decidă ce anume să sublinieze.

Viorel Negrut: feedback rapid cu MentiMeter
LN: Metoda importanta pentru a identifica pararea studentilor cu privire la tema prezentata
DR:metodă utilă la fiecare curs
GG: Foloseste Answergarden.ch pentru a trimite ce neclaritate ai (util pentru fiecare curs)
Mentimeter, Googledocs, Jamboard, Answergarden.ch

Știu-vreau să știu-am învățat Această metodă presupune crearea unui tabel care să cuprindă trei coloane. Referitor la o tema dată, studenții stabilesc ceea ce cunosc deja, ce ar dori să știe, iar la sfarșitul activității ceea ce au învățat. Tot în încheiere se poate constata dacă sunt întrebări la care nu s-a găsit răspuns sau răspunsuri pentru care nu s-au pus întrebări.

Putem crea tabelul în googledocs sau 3 tabele in PADLET, MINDOMO
DD:Este o metoda buna pentru obtinerea feedbackului
GG: Va rog sa adresati intrebari punctuale sau generale (pe care le aveti) legate de resurse educaționale și mai ales aplicații online? - 3 lucruri/concepte/idei (noi/interesante) pe care le-ați aflat în cadrul acestui curs/despre un anumit subiect abordat în curs - 2 teme/subiecte/idei la care merită să vă mai gândiți (să aprofundați) - 1 întrebare pe care o (mai) aveți.

Eseul de 5 minute Eseul este o modalitate eficientă de a încheia ora, pentru a-i ajuta pe studenți să-şi adune ideile legate de tema cursului şi pentru a-i da profesorului o idee mai clară despre ceea ce s-a întâmplat, în plan intelectual, în acea oră. Acest eseu le cere studenților două lucruri: să scrie un lucru pe care l-au învăţat din cursul respectiv şi să formuleze o întrebare pe care o mai au în legătura cu acesta. Profesorul strânge eseurile de îndată ce elevii le-au terminat de scris şi le foloseşte pentru a-şi planifica activitatea următoare.

Subtopic
claudia
Se poate test
IM: folosesc aceasta metoda in cadrul CP-ului
POSIBILE PLATFORME UTILE
GRUPA 1
GG: Nu cred că aș adapta dat fiind nr. mare de studenți

mai multe metode aici: https://cda.uvt.ro/wp-content/uploads/2017/07/Ghid-metodologic-pentru-elaborarea-%C8%99i-utilizarea-fi%C8%99ei-disciplinei.-CDA-octombrie-2016.pdf