af Maria Magdalena Dimitriu 1 år siden
117
Mere som dette
SISTEMUL SOLAR
Sistemul solar este format din Soare împreună cu sistemul său planetar (care cuprinde opt planete împreună cu sateliții lor naturali) și alte obiecte non-stelare.
Sistemul este situat într-unul dintre brațele exterioare ale galaxiei Calea Lactee (mai precis în Brațul Orion), galaxie care are cca. 200 de miliarde de stele.
El s-a format acum 4,6 miliarde de ani, ca urmare a colapsului gravitațional al unui gigant nor molecular.
Începând cu cea mai apropiată planetă de soare, Mercur se rotește în jurul Soarelui în doar 88 de zile. Ea este, de asemenea, cea mai mică dintre planete fiind doar puțin mai mare decât luna Pământului. Din cauza apropierii sale de soare, temperaturile pe Mercur fluctuează dramatic în timpul ciclurilor sale de zi și de noapte.
A doua planetă de la soare este Venus și are aceeași dimensiune ca și Pământul, deși spre deosebire de Pământ, planeta este extrem de toxică, atmosfera sa fiind formată în cea mai mare parte din nori de acid sulfuric. Din acest motiv, planeta este un exemplu extrem al efectului de seră, temperatura medie de pe suprafața planetei ajungând la 465 de grade Celsius.
Următoarea planetă este propriul nostru Pământ; este a treia planetă de la soare. Două treimi din planeta noastră este acoperită de apă și este singura lume cunoscută în sistemul nostru solar care susține viața. Pentru o rotație completă în jurul Soarelui, planetei Pământ îi trebuie 365 de zile.
A patra planetă de la soare este Marte și este un deșert rece, acoperit de praf. Praful de pe planetă este făcut din oxizi de fier, dând planetei culoarea sa roșie iconică. Marte împărtășește o mulțime de asemănări cu planeta noastră, mai ales prin relieful stâncos, muntos, cu văi, canioane și sisteme de furtuni. Este până acum cea mai studiată planetă din sistemul nostru solar, după planeta Pământ.
A cincea planetă de la soare este Jupiter. Aceasta este o lume gigantică a gazului care este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar și este de două ori mai mare decât toate planetele din sistemul nostru solar combinate, potrivit Nasa. Norii învolburați, așa cum se văd pe planetă, sunt colorați datorită diferitelor tipuri de gaze de pe planetă.
A șasea planetă de la soare, este Saturn și este bine cunoscută mai ales pentru inelele sale. Aceste inele sunt realizate din gheață și rocă, iar oamenii de știință nu sunt încă siguri cum s-au format. Planeta gazoasă este în mare parte formată din hidrogen și heliu și are numeroși sateliți.
A șaptea planetă de la soare este Uranus și este o planetă ciudată în comparație cu cealaltă, deoarece se rotește de la est la vest ca Venus. Dar, spre deosebire de Venus sau orice altă planetă, ecuatorul său este aproape în unghi drept față de orbita sa, ceea ce înseamnă că orbitează pe partea sa.
Ultima planetă de la soare este Neptun, are aproximativ aceeași dimensiune ca Uranus și este cel mai bine cunoscută pentru vânturile sale puternice supersonice și frigul extrem din cauza distanței față de soare. Planeta este de peste 30 de ori mai departe de soare decât Pământul.
Sistemul Solar nu contenește să provoace curiozitate până în ziua de azi. Deși Marte este cea mai depărtată planetă investigată până în prezent, oamenii de știință speră că într-o zi, omenirea va descoperi secretele planetelor îndepărtate.
Luna este unicul satelit natural și permanent al planetei noastre, Pământul. Luna este al cincilea cel mai mare satelit natural al sistemului nostru solar și al doilea cel mai dens satelit cunoscut la momentul actual după satelitul lui Jupiter, Io. De altfel, Pământul și Luna sunt considerate un sistem planetă-satelit.
Oamenii de știință au constatat faptul că Luna s-a format la scurt timp după formarea Pământului, cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă. Există diverse teorii referitoare la originea sa, însă cea mai acceptată teorie este teoria „impactului uriaș”. Potrivit acestei teorii, Luna s-a format în urma unei coliziuni uriașe între Pământ și o altă planetă mai mică sau un corp ceresc de dimensiunile planetei Marte. Astfel, resturile acestui impact s-au adunat pe o orbită în jurul Pământului și au creat Luna.
Mai mult decât atât, Luna este cel de-al doilea corp ceresc ca vizibilitate ce poate fi văzut de pe Pământ cu ochiul liber. Primul corp ceresc ca vizibilitate fiind Soarele, steaua din centrul sistemului nostru solar. De-a lungul anilor, Luna și diferitele forme în care apare aceasta pe cer (fazele Lunii), au constituit diverse referințe culturale pentru o mulțime de culturi diferite.