Kategorien: Alle

von Kimya Aymaz Vor 10 Monaten

75

DOĞAL AFETLER

Doğal afetler, doğadan kaynaklanan ve insanların kontrolü dışında gerçekleşen olaylardır. Bu olaylar, mal ve can kayıplarına neden olabilir ve büyük değişiklikler yaratabilir. Deprem, yer kabuğundaki kırılmalar sonucu ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılmasıyla yeryüzeyini sarsar.

DOĞAL AFETLER

ayrılır

DOĞAL AFETLER

Doğal afet  veya  Doğadan kaynaklanan  büyük oran veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve kayıplara neden olabilen, büyük değişiklikler bir  tehlike  ve bir olaydır . [1] Antropojenik tehlike  türleri de buna neden olabilir. Bu zaman durumu durumu tarafından  olağanüstü hal  veya  bölünmelerin  eklenmesi uygulanabilir. Bu sonuçların sonucu  kıtlık özet özet pandemi  olabilir. Çok kayıplı kayıpların azaltılması için  riskin azaltılması acil tahliye depreme hazırlık kasırga hazırlığı insani yardım savunma sivil  önlemleri alınır. 

JEOLOJİK KÖKENLİ

YANARDAĞ PATLAMASI

Yanardağ patlamaları doğada görülen en şiddetli olaydır. Dağın zirvesi birden patlayarak lavlar ve kaya parçaları göğe doğru püskürür; havada uçuşarak çevreye saçılır. 

PASİFİK OKYANUSU
DEPREM

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.



TÜRKİYE
TSUNAMİ

Japonca'da "Liman Dalgası" anlamına gelen "Tsunami" sözcüğü okyanus ya da denizlerin dibinde oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun salınımlı dev deniz dalgasına tsunami denir.

ASYA

JAPONYA

HEYELAN

Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

KARADENİZ BÖLGESİ

RİZE

METEOROLOJİK KÖKENLİ

ORMAN YANGINLARI

Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. 

AKDENİZ BÖLGESİ

ORMANSIZLAŞMA

ÇIĞ


Eğimli arazi üzerinde birikmiş büyük kar örtüsünün, yer çekimi etkisiyle hızla kaymasına “çığ” adı verilir

DOĞU ANADOLU

KURAKLIK


Kuraklık "Yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep olan doğal olay" olarak tanımlanabilir.

İÇ ANADOLU

SU SIKINTILARI

SİS

atmosferin aşağı katmanlarındaki buhardan ya da küçük su taneciklerinden oluşmuş olan bulutların alçalarak yeryüzüne değin inmesiyle oluşan dumandır.

KIŞ

KARADENİZ BÖLGESİNDE

SEL

sürekli bir biçimde yağan yağmurdan ya da eriyen karlardan oluşan, geçtiği yerlere zarar veren taşkın su.

İLKBAHAR

FAZLA YAĞIŞ

FIRTINA

deniz yüzeyinin fırtına veya kasırga gibi bir alçak basınç sistemi nedeniyle kabarması. Fırtına dalgaları, başlıca rüzgârın deniz yüzeyini itmesi sonucu dalgaların deniz seviyesi üzerinde yuğulmasıyla oluşur

EGE BÖLGESİ
EROZYON


Erozyon, toprak kümelerinin parçalanması, su ve rüzgar gibi etmenlerle taşınması ve sonuç olarak, ait oldukları yerlerden farklı ortamlarda birikmesi olayıdır.

İÇ ANADOLU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU

ÇÖLLEŞME

HORTUM

Hortum, kümülüs bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgar türüdür. Bu "hortum" bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir.

KUZEY AMERİKA KITASI

CAN VE MAL KAYBI