Kategorien: Alle

von Svea Olsson Olsson Vor 9 Jahren

474

Mindomor

I Sverige har domstolar en central roll i rättssystemet, där de prövar och beslutar om brottsmål samt avgör om någon ska åtalas eller få ett strafföreläggande. Domstolsverket ansvarar för samordning och gemensamma frågor inom domstolsområdet, som sysselsätter cirka 6700 personer och hanterar omkring 6 miljarder kronor årligen.

Mindomor

domstolen

Domstolens uppgift är att pröva, att dom ska försöka bevisa att det är den personen som ska till rätta ska åka fast.

vid mindre allvarliga brott kan åklagare besluta om så kallat strafföreläggande i stället för att åtala. vilket innebär att det inte blir någon rättegång.

Domstolsverkets uppgift är att ansvara för övergripande samordning och gemensamma frågor inom Sveriges domstolar. inom verksamhets området är ca 6700 människor anställda och tillsammans omsätts inom området ca 6 miljarder kronor årligen.

lagar och brott

Polisen

Polisen är ute och patrullerar och dom skyddar samhället mot brott som begås. Tex. rattfylleri, olaga hot, misshandel. Det finns olika typer av poliser och dom består av hundförare, kriminolog, närpolis osv. Om polisen griper en person/misstänkt häktar man den misstänkte.





Polisen ska förebygga brott i samhället.

lagar

lagboken

brott

hatbrott
hatbrott är ett brott mot en person bara för att den har T.ex en viss religion, läggning eller ett speciellt ursprung.
hot
olaga hot
narkotikabrott
odla droger
sälja droger

smuggla droger

snatteri
sno godis
Stöld
inbrott
bankrån
sexualbrott
våldtäckt
trafikbrott
bilbältesbrott
hastighetsöverträdelse
rattfylleri
vålds brott
misshandel
eko-brott
bedrägeri

kriminalvården

De arbetar för att de inte ska falla tillbaka i brottsligheten. De som är dömda ska få sina straff/påföljder på ett säkert sätt och de ska inte kunna göra några fler brott under tiden som den får sitt straff. Den dömde får hjälp att planera vad personen ska göra under tiden den får sitt straff och vad de ska göra när det är slut. Man kan fortsätta studera medans man får sitt straff. Kriminalvården vill att personen som har fått ett straff ska kunna få ett bra liv efter straffet. De allra flesta hos kriminalvården är mellan 35-44 år som är 20% av klienterna. Den åldersgrupp som det är minst av är 65 och uppåt. 35% Av de som dömds har bara studerat grundskolan (9 år). Bara 1% av de dömda/häktade har annan utbildning som folkhögskola. 51% av de som begår brott har bott i egen bostad eller sammanboende. 1% bor på hotell eller härbärge och 1% är bostadslös. 24% av brotten är narkotikabrott.
89% är män och 11% är kvinnor.
En till källa: https://www.kriminalvarden.se/lattlast/