Categorías: Todo - energi

por Nikoleta T hace 7 años

723

industri revolutionen

Under den industriella revolutionen spelade ångmaskiner en avgörande roll genom att effektivt generera energi och möjliggöra produktionen på en nivå som tidigare inte var möjlig med vatten- och vindkraft.

industri revolutionen

industriella revolutionen

transporer

Ångbitar

Till sist kom ångbåtarna som passade in väldigt bra i England då dom har en lång kust och många floder man kunde segla på. Dom kunde ta tunga laster och man kunde bygga ut dom exakt så man ville ha dom.

Järnvägar

Det var enkelt för Englad då det var tätbefolkat och dom hade inga berg. Det blev då lönsamt att lägga ner pengar på att bygga nya järnvägar. Via järnvägarna kunde man transportera tunga laster men även bygga ut dom efter behov. Det kunde man inte göra med en kanal ex.

Kanaler

Sedan började man bygga kanaler då England för det mesta har floder och inte berg. På kanalen kunder man använda sig av lång smala pråmbåtar för att transportera väldigt tunga laster. Kanaler var dyra att göra och man kunde inte bygga dom exakt vart som helst.

Vägar

Krossad sten. Mc Adam kom på att man kunde lägga ut krossad sten på vägarna som sedan skulle bli ett fint malet mjöl. Det var inte tillräckligt då tunga transporter skulle transporteras och det krävde mer än så.

Råvaror

energiråvaror

Framför allt stenkol som det fanns gott om i Englands gruvor. Ved kunde man också använda men det var inte lika effektivt.

Meatallråvaror

Sverige hade stora järnmalmsgruvor som var något behövligt utav engelsmännen för att tillverka järnredskap. Dom köpte alltså in järn ifrån Sverige. Napoleon tyckte inte om det då han ville att alla länder skulle avbryta sina handel med England.

textilråvaror

Man behövde textilråvaror för att kunna tillverka tyger. Det var framför allt ull och bomull. I England var det enkelt att få tag på ull då dom hade gott om får i dels Skottland. Bomullen odlades i södra USA, som ifrån början var amerikanska kolonier. Man hade goda kontakter med USA då.

energi

vindkraft

Vindkraft är kraften vi får ifrån vinden. Vinden var även en av dom första energikällorna som började användas.

Vattenkraft

Vattenkraft är en elproduktion. Det finns vattenkraftverk som omvandlar vattnet via ett specifikt kretslopp till användbar energi.

Ångmaskiner

Man placerar en ångmaskin där det finns arbetskraft och man kan tillverka exakt hur många man vill ifall man vill producera ännu mer. Så fungerade det inte med vatten och vindkraft. Vatten och vindkraft var inte alls lika lätta att använda sig av och man var tvungen att ha det nära fabriken något som alltid inte fungerade. Ångmaskinen var mycket effektivare och lättare att använda sig utav.

Personen som uppfann maskinen eller rättare sagt såg till att maskinens rörelser kunde omsättasg genom ett hjul som snurrade runt hette James Watt. Genom kedjor och remmar kunde man driva spinnrockare eller vävmaskiner. Alltså försörjde ångmaskinen industrirevolutionen med den energin som behövdes.

teknik

olika typer av maskiner

Hemindustrin i England började ersättas med maskiner. I hemindustrin hade man enkla redskap och man kunde jobba fritt när man själv kände att man hade tid över. Senare på 1700-talet övergick man till att jobba i fabriker. Där kunde man producera allt mycket snabbare. Maskinerna var dyra därför var det inte något man kunde ha hemma. I fabrikerna var arbetet övervakat av personen som ägde fabriken, alltså kunde man inte jobba i sin egna takt och hur man ville. Arbetet blev enklare och man kund lätt bytas ut med någon annan som krävde en lägre lön.

Förr hade en förläggare gått runt i hemmen och bett dom tillverka ett antal saker och därmed fick familjen en liten slant, lön för arbetet dom utfört. Förläggare var även början på fabriksägarna.

Den mest kända uppfinningen var "spinning jenny" som vi idag inte riktigt skulle kalla för maskin. I slutet på 1700-talet kunde man sätta ångmaskinen och spinnmaskinen till vävmaskiner, då kunde man säga att en riktig fabrik var född.

marknad

Triangelhandeln

Den gick ut på att industrierna i Europa skulle få råvaror från kolonierna i Amerika med hjälp av arbetskraft (slavar) från Afrika. Handeln var mycket viktig för att den industriella revolutionen skulle få fart, särskilt i Storbritannien. Slavhandeln förde slavarna från Afrika till främst Nordamerika och Västindien. Slavarna fick arbeta på plantage där det odlades bomull, socker men även tobak. Handelsmän köpte dessa varor och skickade dom vidare till fabriker i Europa där det tillverkades tyger men även andra varor. Andra handelsmän transporterade dom färdiga varorna till västafrika där de byttes ut mot slavar. Flera europeiska stater deltog i triangelhandeln men systemet var väldigt utmärkande för brittiska kolonierna. Handeln över Atlanten fick en form av en triangel och därefter kallats för triangelhandeln.

England

Det var ingen idee att tillverka saker ingen ville köpa. Nu gick det bra för England då dom lätt kunde sälja sina industrivaror runt omkring i värden. Dom var bra sjöfarare och vana att köpa varor från andra kontinenter då de hade kolonier och bra handlskontakter i ex Europa. Det kunde England bara utnyttja. Priserna var låga och det gjorde att det blev mycket enklare att sälja dom. England hade alltså en stor fördel eftersom de redan hade kontakter runt i värden.

arbetskraft

arbetet

Arbetskraften var nu mycket billig då många bönder var arbetslösa och erbjöd att jobba för en mycket låg lön. Även barn togs till arbete då dom inte krävde en hög lön och det var samtidigt en bra arbetskraft. Ägarna bytte lätt ut arbetarna till andra arbetare som tog ännu lägre lön. Det fanns inget skyddsavtal när man jobbade utan det var på egen risk.

Vilkor

Nu fanns det väldigt många som var arbetslösa och bad om en arbetsplats på fabrikerna som byggdes. Fabrikerna behövde inte erbjuda höga löner och generellt var förhållandena dåliga. Det tog många år innan arbetarna fick det bättre på sin. I slutet av 1800-talet insåg man att det var viktigt att arbetarna skulle ha bra men det dröjde många år innan arbetarna fick det bättre på sin arbetsplats.

Efter några år ser man hur lönerna började sakta höjas och hur mycket rikare man blev genom fabriker.

jordbruksmarken

På medeltiden var alla hus vid vägen nära kyrkan. Åkarna var indelade i remsor. Varje bonde hade sin remsa och man samarbetade mycket då, man var helt enkelt tvungna under tiden man bedrev jordbruk. På en annan åker hade man också var sin remsa. Detta sättet var inte alls effektivt. Man skulle sova samtidigt, odla samtidigt men även samma grödor. Dom rika bönderna ville ändra på det och genomföra ett skifte. Det innebar att varje bonde fick ansvaret över en hel åker och inte en liten del av alla åkrar som det hade varit förr. Nu kunde man ta ansvaret själv och man behövde inte sammarbeta med dom andra i byn. Det fanns även vissa som sålde sina åkrar för fårskötsel. Att dom bytte från samarbete till att ta hand om sina åkrar självständigt ledde till att många blev arbetslösa i byarna. Deras enda chans var att flytta till dom nya städerna och börja jobba i fabrikerna.

kapital

Försörjning

I England var det inte så svårt att försörja detta då det fanns rika handelsmän, jordägare och bra banksystem. Det var stora skillnader mellan dom rika och dom fattiga i England, och rika som kunde lägga ner sina pengar på fabriker fanns det gott om. Bankerna började med avxier handel och det var ganska riskfritt att låna pengar ifrån banker på den tiden.

Pengar

Man var tvungen att ha pengar för att bygga fabrikerna och köpa in maskiner. Det var inte alla som hade det och därför fanns det i början väldigt få fabriker med maskiner.