
Războiul de pe Nistru
Noțiuni cheie
conflict înghețat
armata 14
Personalități

Igor Smirnov

Grigore Mărăcuță

Mircea Snegur

Aleksandr Lebed

Vladimir Jironovski

Boris Elțîn
Problema cheie
Premise
Tensiuni etnice și lingvistice: Limba română devenise oficială în Republica Moldova, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul minorităților ruse și ucrainene din Transnistria.
Interesele Rusiei: Federația Rusă dorea să-și mențină influența în fostele republici sovietice și a susținut separatiștii prin Armata a 14-a, staționată în regiune.
Moldova și-a declarat independența în 1991, iar Transnistria, unde exista o populație majoritar rusofonă și o puternică influență sovietică, a refuzat să recunoască autoritatea Chișinăului.
Acțiuni

Marea Adunare Națională
Declarația de independență a Republicii Moldova

Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite (ONU) la 2 martie 1992.
Declanșarea războiului
În zilele de 1-2 noiembrie 1990, au avut loc primele ciocniri pe podul de la Dubăsari, atunci murind și primii polițiști și localnici din Dubăsari
Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 iunie și 22 iunie 1992, între forțele combinate ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova pe de-o parte și garda Republicii Moldovenești Nistreene, Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă și voluntari ruși (cazaci) și ucraineni pe de altă parte, în timpul războiului din Transnistria.
Armistițiu La 21 iulie la Moscova , Boris Elțin și Mircea Snegur , în prezența lui Igor Smirnov , au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. Războiul s-a încheiat cu înghețarea conflictului transnistrean și intrarea în zona de conflict a forțelor rusești de menținere a păcii.
Concluzii
Consecințele conflictului
• Pierderi umane: aproximativ 1.000 de morți și mii de răniți.
• Pierderea controlului Moldovei asupra regiunii transnistrene, care continuă să funcționeze ca un stat separatist, susținut de Rusia.
• Prezența trupelor ruse în Transnistria menține un conflict înghețat și blochează integrarea europeană a Republicii Moldova.

Situația actuală
Conflictul rămâne înghețat, dar nesoluționat. Transnistria funcționează ca un stat separatist, cu propria administrație, monedă și armată, însă este dependentă economic și militar de Rusia.