TIPUS D'HABITATGES

Habitatges lliures

HABITATGE NOU

HABITATGE USAT

Habitatges de protecció oficial (HPO)

DE COMRPA

DE LLOGUER

Els habitatges lliures són els que ja han estat construïts i pertanyen a empreses o particulars que no han rebut cap mena d’ajuda del sector públic, de manera que el seu preu de venda es regeix per la llei de l’oferta i la demanda.

Els habitatges protegits o HPO (habitatges de protecció oficial) són de nova construcció i els financen les administracions. El preu, per tant, és més assequible que el dels habitatges lliures. Els HPO compleixen unes característiques específiques, com les dimensions, que oscil·len entre els 70 i 90 metres quadrats, i el preu màxim de venda o renda, calculat i imposat per l’Administració a través de la qualificació provisional que s’atorga abans del projecte i la qualificació definitiva, duta a terme un cop acabat. Per poder accedir a la compra o lloguer d’un habitatge protegit és imprescindible complir uns requisits mínims generals i específics, concretats per a cada promoció.

Cal tenir present que un habitatge de protecció oficial ha de destinar-se a domicili habitual del comprador i no pot vendre’s lliurement fins que no hagi passat un termini marcat per l’administració corresponent, que sol situar-se entorn dels 10 anys.

POSSSIBLES RÈGIMS DE QUALIFICACIÓ DE HPO

REQUISITS ADDICIONALS

Un habitatge lliure de segona mà tens la possibilitat de reformar-lo al teu gust i el preu de compra és inferior al d’obra nova. A més, es revaloren considerablement i, en general, estan millor situats que els habitatges de nova construcció.

En un habitatge lliure nou podràs instal·lar-te immediatament al pis o casa acabada d’adquirir. No hauràs de fer-hi reformes i les instal·lacions, tant interiors com exteriors, seran a priori de millor qualitat i estaran en millor estat que les de segona mà. Pel que fa als inconvenients, els habitatges de nova construcció estan gravats amb un IVA del 10%, el preu no acostuma a ser negociable i la quota de la comunitat de veïns sol ser més alta.

Les condicions de lloguer i els requisits que han de complir tant el propietari com el llogater venen establerts a la normativa específica d’habitatges amb protecció oficial.
És imprescindible que la persona o entitat propietària de l’habitatge protegit tingui l'autorització de l’Administració per llogar-lo. Un cop formalitzat el contracte de lloguer, cal dur-lo a l’Agència de l’Habitatge perquè faci la comprovació de tots els requisits i completi el tràmit del visat de contracte.

- No tenir un habitatge lliure en propietat.
- Estar inscrit en un registre públic de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial, gestionat per cada regió.
- No haver aconseguit ajuda en finançament públic d’habitatges en els últims 10 anys.
- No haver rebut una concessió d’un HPO amb anterioritat, tret que es demostri que es tracta d’un habitatge inapropiat a causa de les circumstàncies familiars o personals.

Règim especial

Règim general

Preu concertat

Per a persones amb ingressos familiars ponderats que no superin 2,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC)

Per a persones amb ingressos familiars ponderats que no superin:
- 5 vegades l’IRSC, en el cas d’habitatges situats en àrees de demanda residencial forta i acreditada.
- 5,5 vegades l’IRSC, a la resta del territori.

Per a persones amb ingressos familiars ponderats que no superin 6,5 vegades l’IRSC.