par Júlia Motger Il y a 14 années
314
Plus de détails
Ara la Biblioteca també es diu CRAI
Què vol dir CRAI?
CRAI significa Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació. És a dir, en un mateix espai s'integren tots els serveis de la Universitat relacionats amb el món de la informació i les noves tecnologies que donen suport a l'aprenentatge, a la docència i a la recerca: serveis bibliotecaris, informàtics, audiovisuals, etc. Al CRAI hi treballa conjuntament personal bibliotecari, informàtic, tècnic audiovisual, etc.
Missió
Biblioteca i TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) és el conjunt de professionals que tenen per missió proporcionar serveis bibliotecaris, informàtics i audiovisuals de qualitat, als membres de la comunitat universitària, per tal de contribuir a la innovació i a l'excel·lència en la docència, l'aprenentatge, la recerca i la gestió de la Universitat Pompeu Fabra.
Introducció
El servei de proxy-web facilita la connexió a Internet des de la xarxa informàtica de la Universitat mitjançant la utilització de servidors intermediaris o 'proxy'. La utilització d'aquests servidors aumenta les prestacions de la connexió Internet (més velocitat i menor temps de resposta), ja que en molts cassos la informació sol·licitada està ja en el servidor proxy i no és necessari haver-la d'anar a cercar a Internet. També permet l'accés Internet als ordinadors connectats a xarxes protegides mitjançant l'ús d'adreçament IP privat, com és el cas dels ordinadors de les aules informàtiques i cada vegada més ordinadors de despatx.
Per tal d'utlitzar el servei de proxy-web cal que l'ordinador estigui configurat d'una determinada manera. Els ordinadors de la universitat ja estan configurats per utilitzar proxy-web sense que el usuari hagi de fer res. Si sou estudiant, PAS o PDI no és necessari que realitzeu cap configuració addicional en el vostre ordinador per accedir Internet o al correu electrònic amb el programari que el Servei d'Informàtica ha preinstal·lat a l'ordinador. En cas de tenir problemes de connexió amb el programari habitual cal que us poseu en contacte amb el vostre suport informàtic.
Aquesta plana inclou informació adreçada a PDI amb coneixements avançats que dessitja disposar d'informació sobre com configurar programari addicional el funcionament del qual pugui veure's afectat per la necessitat de configurar el servei de proxy-web.
Introducció
El servei d'accés sense fils de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) permet als usuaris de la comunitat universitària l'accés als recursos que ofereix la xarxa informàtica fent servir la tecnologia WiFi, un servei basat en la mobilitat, la velocitat i la flexibilitat d'accés.
L'abast del servei va més enllà del propi campus de la UPF. La Universitat Pompeu Fabra participa en el projecte de mobilitat Eduroam, amb l'objectiu de facilitar l'accés telemàtic tant als membres d'institucions acadèmiques i de recerca quan visiten la nostra universitat com als membres de la nostra universitat quan visiten altres institucions.
Revistes i sumaris
Repositoris digitals
Llibres i textos
Què és Metacercador
Metacercador és el portal d'accés integrat als recursos electrònics de la Biblioteca de la UPF. Permet:
Cercar simultàniament diferents recursos (bases de dades, pàgines web, revistes electròniques, etc.) a través d'una única pantalla de cerca.
Localitzar els documents i enllaçar amb el text complet si està disponible.
Personalitzar les vostres cerques i crear alertes.
Qué es RefWorks
RefWorks és una eina per gestionar referències bibliogràfiques en entorn web que permet:
Crear una base de dades personal per tal d'emmagatzemar referències importades de bases de dades (com ScienceDirect o PubMed) o afegides manualment
Gestionar les referències creant carpetes per matèries, assignatures, projectes, etc.
Generar automàticament bibliografies en diversos formats (MLA, Vancouver, etc.) de les referències guardades i exportar-les de manera fàcil a un document de text
Publicar les vostres bibliografies a Internet: RefShare
Qui el pot fer servir?
La Biblioteca posa RefWorks a disposició de tots el membres de la comunitat universitària de la UPF: estudiants de 1r i 2n cicle, estudiants de 3r cicle, personal docent i investigador, i personal d'administració i serveis.
Sessions de formació d'usuaris: competències informacionals i informàtiques
La formació d'usuaris en competències informacionals i informàtiques permet a tots els membres de la comunitat universitària de la UPF -i aquelles altres persones expressament autoritzades mitjançant acords individuals o convenis amb entitats- aprofundir en el coneixement dels serveis i dels recursos bibliotecaris i informàtics assistint a les sessions corresponents.
Programari
Antivirus (PDI, PAS)
Manuals i guies de programari
Comissió de Programari Lliure
Programari lliure disponible (descàrregues)
Programari d'ús general
Laboratori de xarxes
Clúster de docència ATARI
Impressores
Portàtils (estudiants)
De la biblioteca
Platines
Reproductors de DVD
Reproductors de videodisc
Reproductors de cintes de vídeo multisistema
Aparells de televisió
Auditoris
Sales de juntes
Sales de graus
Aules
La Factoria és un servei de suport a l'aprenentatge i a la docència.
Qui som?
Som professionals de diversos àmbits: bibliotecaris, informàtics, tècnics audiovisuals i personal administratiu.
Per a qui?
El nostre objectiu és donar resposta a necessitats del professorat i dels estudiants en la realització de les seves activitats acadèmiques, en el nou entorn derivat de la implementació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES).
Quin equipament us oferim? La Factoria és un espai on hi trobareu una tecnologia específica, diferent que a la resta d'ordinadors de la Universitat:
Maquinari: PC multimèdia, gravadores de DVD, targetes per capturar vídeo, escàners, impressores de color.
Programari: edició d'imatge, vídeo, so; edició de pàgines web, maquetació de publicacions i digitalització per a l'elaboració tant de materials docents, com de treballs acadèmics.