Catégories : Tous - religió - escultura - funcions - pintura

par Marc de la Casa Il y a 6 années

204

Mitologia

Las religiones a menudo incorporan elementos mitológicos, presentando explicaciones sin base lógica que carecen de orden cronológico. La escultura del Renacimiento se inspiró en la mitología clásica, buscando en las antiguas obras artísticas la inspiración perfecta para sus creaciones.

Mitologia

Escultura mitològica

’escultura va recórrer també a la mitologia des del Renaixement. L’escultura del Renaixement s’entén com un procés de recuperació de l’escultura de l’Antiguitat clàssica. Els escultors van considerar les restes artístiques i els descobriments de jaciments d’aquesta època passada la inspiració perfecta per a les seves obres. A l’escultura si que podríem trobar fins religiosos, però a l’escultura mitològica no.

Obres d’art i Pintura mitològica

La pintura mitològica és un gènere pictòric que representa personatges o escenes de la mitologia , però no amb fins religiosos. La mitologia que més s’ha utilitzat per fer representacions pictòriques ha sigut la grecoromana.

Temàtica

Els mites sempre responen a una varietat considerada essencial; per això va més enllà de la senzilla narració. Els temes que es tracten són costums a totes les cultures, encara que poden canviar una mica.

Hi han diferents tipos de mites
Mites escatològics (expliquen la fi del món).
Mites socials (justifiquen pràctiques socials i dels valors imperants concrets).
Mites de prestigi (parlen del llinatge reial o d’herois nacionals).
Mites del culte a una divinitat ( s’explica la vida i el poder de la divinitat de la que es parla).
Mites rituals (expliquen rituals que es feien per fer feliços als déus).
Mites sobre l’origen (que inclouen relats sobre la creació del món).

Funcions dels mites

Les funcions dels mites són múltiples, però en general es poden acceptar tres funcions: explicativa, de significat i pragmàtica (la pragmàtica és la part lingüística que estudia el llenguatge en relació amb les persones, les circumstàncies de la comunicació.).

Hi han diferents funcions
La funció de significat es refereix a que els mites no només són històries, també atorguen un consol, objectiu de vida o calma per al poble.
La funció pragmàtica del mite inclou que els mites són l’arrel d’algunes estructures socials i accions.
La funció explicativa es refereix als mites que expliquen o justifiquen el seu origen, raó de ser i causa d’algun aspecte de la vida social o individual.

Qui crea els mites?

Els autors dels mites realment no els trobaríem a cap lloc perquè si no es podria afirmar que no són mites. Llavors si tu cerques informació trobaràs escriptors antics que en les seves obres han explicat els mites.

Relació amb la religió

No podem oblidar que les religions tenen un punt mitològic, ja que algunes de les explicacions que donen no tenen tampoc una base lògica (Els mites no tenen ni lògica ni ordre cronològic).

Que és l'etimología?

La paraula mitologia està composta per dues paraules

μῦθος (mythos), que significa: narració meravellosa protagonitzada per déus ,herois o personatges fantàstics, situada fora del temps històric, que explica o dóna sentit a determinats fets o fenòmens.
μυθολογία (mythologia) que significa l’estudi d’un conjunt de mites.

Curiositats

Homer en la seva obra “Odissea ( cant 12, vers 450 ) utilitza el verb μυθολογεúω ( mythologévo), amb el sentit d’explicar un relat.

Probé de la paraula Grega mitologia

la paraula mitologia té dos significats:

Que és la mitologia?

La mitologia són relats basats en la tradició

Topic principal

La mitologia és un conjunt de mites propis d’un poble o d’una cultura.

O també es pot aver creat un mite inventat per cualsevol persona.
Un relat d'una acció pròpia de covertir-se en mite
Que s'han creat al llarg d'un temps