Kategóriák: Minden - objetivos - diseño - equipo - tareas

a Empar Casanova 14 éve

336

ADDIE LA INICIATIVA EMPRESARIAL

En el diseño de proyectos educativos, es fundamental seguir un proceso estructurado para garantizar el éxito. Uno de los enfoques populares es el modelo ADDIE, que se centra en el análisis, diseño, desarrollo, implementación y evaluación del proyecto.

ADDIE LA INICIATIVA EMPRESARIAL

ADDIE i MDM fomentar la iniciativa empresarial

DESENVOLUPAMENT

La fase de desenvolupament és aquella en què s’escriu el text del mòdul didàctic, l’storyboard, es grava el vídeo i es programen les pàgines web i multimèdia, d’acord amb la manera de fer arribar la informació escollida. Les activitats educatives es desenvolupen i es proven, s’elabora si és necessari el material del professor i de l’usuari, i s’uneixen tots els elements. El desenvolupament de materials hauria d’incloure com a mínim dos esborranys, proves de garantia de qualitat i proves pilot, i hauria de finalitzar amb unes revisions. En la fase de desenvolupament també es fan altres activitats com:

• treball amb els productors/programadors per desenvolupar els mitjans

• desenvolupament dels materials del professor si convé

• desenvolupament del manual de l’usuari i de la guia de l’alumne si és necessari

• desenvolupament de les activitats de l’alumne

• desenvolupament de la formació

• revisió i agrupació (publicació) del material existent

DISSENY

S'ha de desenvolupar un programa del curs detenint-vos especialment en l’enfocament didàctic general i en la manera de seqüenciar i dividir el contingut en les parts que el componen. En la fase de disseny:

• S'han d’escriure els objectius de la unitat o mòdul

• S'ha de dissenyar l’avaluació

• S'ha d’escollir els mitjans i el sistema de fer arribar la informació

• S'ha de de determinar l’enfocament didàctic general;

• S'ha de planificar la formació: haureu de decidir les parts i l’ordre del contingut

• S'ha de dissenyar les activitats de l’alumne

• S'ha d’identificar els recursos

Haureu d’ordenar el contingut segons la lògica i els principis didàctics.

ANÀLISI

Aquest cas es troba en la primera fase en la que s'han fet diferents sondejos.

Pel que fa a l'anàlisi de l'alumnat els membres de l'equip han tret conclusions de les seues impressions de la realitat. Tot i que Rosa ha elaborat una graella on aquest camp està previst.

Pel que fa l'anàlisi del contingut La Mena ha treballat i ha determinat els objectius i els continguts i els objectius d'aprenentatge que es volen incloure en l'MDM.

Pel que fa a la capacitació del personal docent: Sabem que la Mena i l'altra professora no senten seguretat amb l'ús de les TIC com a complement de formació però no s'ha investigat més i Rosa no inclou aquest aspecte en la reflexió.

Pel que fa al presupost: No es parla ni dels costs, ni dels beneficis ni de l'impacte que es vol tindre.

Implicació de la institució: El cap d la mena li ha donat el vist i plau pel grau d'innovació.

Pel que fa a la valoració dels mitjans: no s'ha inclòs en els docuemnts presentats les preguntes: Quina tecnologia tenim disponible? Quin impacte pot tenir al trinomi: TIC-ENSENYAMENT-APRENENTATGE?

Analisi de les possibilitats dels diferents mitjans

Mena: Heu pensat alguna cosa sobre el disseny, el suport tecnològic, el material...?

Albert: La veritat és que, en un primer moment, vaig pensar que el millor seria un suport informàtic penjat a la Xarxa, perquè d'aquesta manera el nombre de persones que poguessin accedir a la informació seria il·limitat, però després, pensant que els destinataris serien els estudiants universitaris de l'últim any de carrera, o llicenciats en els dos últims anys, i que es tracta d'un material de suport a la formació presencial que imparteix la Llúcia, crec que seria més adequat un suport informàtic en un CD-ROM. Així, el material podria ser utilitzat per tots els destinataris independentment que tinguessin o no accés a Internet; l'únic que necessiten és un equip informàtic que ens permeti utilitzar el material de manera eficaç.

Robert: A més, en un CD-ROM podríem posar a disposició dels alumnes alguns recursos digitals l'accés dels quals a través d'Internet resultaria massa pesat, per exemple, fragments de vídeos que mostrin algunes experiències.

Crec que, si es fessin una ullada als documents proporcionats al públic sobre l'estat actual de les TIC al principat d'Asturies i els objectius per al pròxim anys, serien probablement no desbancarien la possibilitat d'internet i descartarien el CD-ROM. El problema es que no s'han respost a aquestes preguntes:

1. És el material més adequat per aconseguir els nostres objectius didàctics?

2. Quin és el nivell d'interactivitat i de control de l'usuari?

3. Quins són els usuaris potencials?

4. Quina tecnologia tenim disponible?

implicació de la institució

La Mena diu que el seu cap està content però no especifica el grau d'implicació a nivell presupostari ni de recursos.

Mena: Em semblen molt bones les vostres idees. M'alegro molt que em doneu suport en aquest projecte. Divendres passat li vaig comentar al meu cap la idea sobre la qual estem treballant i li va agradar molt. Em va dir que li semblava molt innovadora i que li agradaria que el material estigués acabat per a principis del nou curs escolar. Així que, ja veieu, hem de posar fil a l'agulla perquè tenim sis mesos per acabar aquest projecte. També haurem de calcular-ne el cost per presentar un pressupost.

Presupost

Mena, Em semblen molt bones les vostres idees. M'alegro molt que em doneu suport en aquest projecte. Divendres passat li vaig comentar al meu cap la idea sobre la qual estem treballant i li va agradar molt. Em va dir que li semblava molt innovadora i que li agradaria que el material estigués acabat per a principis del nou curs escolar. Així que, ja veieu, hem de posar fil a l'agulla perquè tenim sis mesos per acabar aquest projecte. També haurem de calcular-ne el cost per presentar un pressupost.

En cap moment es fa una estimació aproximada dels costs del projecte i desl presuposts dels diferents departaments.

Capacitació del personal docent

Mena mostra la seua inseguretat davant el nou repte però no se sap res de l'altra docent. Se supossa que el docent aprén en la pràctica, tot i voler elaborar unes guis d'ajuda per al professorat

Anàlisi del contingut

En aquest aspecte la Rosa i la mena estan treballant en els objectius, els continuts i les dinàmiques que es volen dur a terme en la Proposta formativa i en el MDM. Ja he redactat amb l'ajuda de la Rosa alguns dels objectius que considero que han d'aconseguir els estudiants amb aquest material. Us els expose a continuació:

* Adquirir una base conceptual sobre el que és emprendre, què significa ser emprenedor/a i en què consisteix l'ofici d'emprendre.

* Conèixer i identificar necessitats en el món empresarial.

* Identificar en un mateix i desenvolupar coneixements, característiques i habilitats necessàries per a ser emprenedor/a.

* Desenvolupar estratègies i fomentar actituds que capacitin per dur a terme una iniciativa empresarial pròpia.

Així mateix, he pensat en alguns temes que podem desenvolupar; els continguts podrien ser:

1. La necessitat d'emprendre, tenint en compte els canvis socials i del mercat laboral ocorreguts en els últims anys.

2. El concepte d'acció emprenedora i el perfil de l'emprenedor/a, emfatitzant les actituds, habilitats i qualitats que és necessari tenir.

3. El pla d'empresa, com a document principal on es plasmen tots els aspectes que és necessari conèixer per posar en marxa una idea empresarial, etc.

Rosa: –A més d'aquests aspectes de contingut, crec que és molt important tenir en compte els diferents mitjans que s'inclouran al material per facilitar que puguin generar un aprenentatge significatiu. Perquè aquest tipus d'aprenentatge es produeixi, hem d'intentar incloure al material activitats que ajudin els estudiants a desenvolupar estratègies com aquestes.

(...)

Rosa: –D'acord. Llavors, a l'hora de dissenyar la metodologia docent i les activitats en el disseny d'instrucció, podríem pensar com podries utilitzar tu, Mena, el material en les teves exposicions a l'aula, i també com el podrien usar els estudiants per fer activitats individuals i grupals. Crec que hem d'incloure al material exemples concrets de la vida real d'alguns joves emprenedors per donar suport a les teves exposicions conceptuals orals. D'altra banda, podríem incloure també activitats de debat en grup sobre, per exemple, àmbits econòmics més propicis per emprendre, dificultats, recursos personals i materials necessaris, etc. Així, treballant junts en grups a l'aula i escoltant-se uns als altres, els estudiants poden desenvolupar la seva capacitat de pensament crític, seleccionar i organitzar idees, desenvolupar actituds positives i motivar-se cap al tema, i també habilitats d'exposició oral i de comunicació amb els altres. Aquí també estan implicades les estratègies d'autocontrol, que contribueixen al desenvolupament de valors com el respecte, la tolerància i l'autoestima. Això es pot complementar amb activitats individuals que ajudin els estudiants a assimilar els conceptes bàsics d'aquest camp d'estudi seguint el seu propi ritme i estil d'aprenentatge. Per a això, podríem dissenyar preguntes de tipus test amb possibilitat d'autocorrecció i incloure-les al material didàctic multimèdia.

Anàlisi de l'alumnat

La Rosa mostra a la Mena, el Robert i l'Albert un esquema amb què ella treballa per elaborar el disseny d'instrucció dels materials didàctics multimèdia. En el quart punt s'inclou la intenció d'estudiar als clients potencials:

Avaluació-diagnòstic inicial dels participants

Detectecció de factors de diversitat

Coneixements previs

Habilitats

Actituds

Expectatives

Estils d'aprenentatge

Fonaments per a desenvolupar un ADDIE

Per tal de dissenyar el procés satisfactòriament, el procés específic s’haurà de regir per:

• el projecte mateix, que inclogui contingut, mitjans emprats per a impartir aquest contingut i marc temporal

• l’equip de disseny, les seves preferències i habilitats de treball

• l’organització o organitzacions involucrades en el disseny i la implementació de "Models de Disseny Tecnopedagògic" editat per la UOC

Subtema
DISTRIBUCIÓ DE TASQUES SEGONS LES HABILIATS I EL TEMPS

Si que hi ha més o menys establert què és allò que ha de fer cadascú però no s'ha elaborat ningun document per asignar tasques i limits temporals

MARC TEMPORAL DELIMITAT

La Mena assenyala que són sis mesos però al cas no s'exposen dates, ni tasques ni límits.

MITJANS DISPONIBLES

Els tecnòlegs es troben entre Internet i CD-ROM sense cap investigació, descarten la xarxa, al meu parer, per la perquè no coneixen el perfil de l'usuari que pot no tenir accés a internet. No es parla de números, ni es tira mà de ningun estudi per a declinar-se un i l'altre.

OBJECTIUS I CONTINGUTS ESTABLERTS

Per a una bona concepció d'MDM, al mòdul "Conceptualització de Materials Didàctics Multimèdia" editat per la UOC s'afirma:

"Un material d'aprenentatge ha de facilitar l'adquisició dels coneixements, noves habilitats i activitats en la matèria. El punt d'inici no són els continguts sinó els objectius d'aprenentatge"

Hi ha nes afirmacions al cas que m'ho fan posar en dubte. Sembla que els objectius didàctics i els continguts es van dibuixant al llarg de la conversa però no són la base del treball.

Mena: (...) m'agradaria incloure alguna idea innovadora, no sé ben bé què, però se m'acut que podem elaborar algun material multimèdia que orienti i ajudi els joves sobre com poden crear la seva pròpia empresa. Orientar i ajudar no són ningun objectiu didàctix i tampoc ajuda el no sé be qué.

Quan es reuneixen amb la Rosa sembla que arrel de la proposta pedagògica que ha fet ella, la Mena troba un recolzament pedagògic a eixa vaga idea.

Rosa: –Jo us proposo elaborar un MDM amb un disseny d'instrucció centrat en els destinataris, és a dir, que els

permeti ser protagonistes del seu propi procés de formació i ser autònoms en la construcció dels seus coneixements.

Mena: –Em sembla bona idea, perquè és important tenir en compte que la finalitat principal d'aquest material ha de ser fomentar entre la població universitària la iniciativa empresarial com a alternativa d'ocupació vàlida, des de la perspectiva que ells mateixos puguin ser generadors i portadors d'ocupació, a través d'iniciatives empresarials basades en l'ocupació per compte propi.

Mena :Ja tenim clar el que volem fer: un material didàctic multimèdia en suport CD-ROM com a recurs formatiu que ofereixi alternatives als universitaris en l'etapa de transició al mercat laboral. a he redactat amb l'ajuda de la Rosa alguns dels objectius que considero que han d'aconseguir els estudiants amb aquest material. Us els llegeixo:

Adquirir una base conceptual sobre el que és emprendre, què significa ser emprenedor/a i en què consisteix l'ofici d'emprendre.

Conèixer i identificar necessitats en el món empresarial.

Identificar en un mateix i desenvolupar coneixements, característiques i habilitats necessàries per a ser emprenedor/a.

Desenvolupar estratègies i fomentar actituds que capacitin per dur a terme una iniciativa empresarial pròpia. Així mateix, he pensat en alguns temes que podem desenvolupar; els continguts podrien ser:

1. La necessitat d'emprendre, tenint en compte els canvis socials i del mercat laboral ocorreguts en els últims anys.

2. El concepte d'acció emprenedora i el perfil de l'emprenedor/a, emfatitzant les actituds, habilitats i qualitats que és necessari tenir.

3. El pla d'empresa, com a document principal on es plasmen tots els aspectes que és necessari conèixer per posar en marxa una idea empresarial, etc.

Ací és on es demostra que no hi havia uns objectius clars predeterminats sinó que s'han elaborat sobre la marxa.

EQUIP MULTIDISCIPLINAR

1. Equip Multidisciplinari adequat: dos de la branca tecnològica i dos de la branca docent pedagògica. Veure quadre pàgina 1.

IMPLEMENTACIÓ

La fase d’implementació es pot referir a una implementació del prototip, una implementació pilot o una implementació total del projecte didàctic. Inclou:

• la publicació de materials

• la formació de professors

• la implementació del suport a alumnes i professors.

Si el projecte està basat en programari, hauria d’incloure:

• manteniment

• administració de sistemes

• revisió de continguts

• cicles de revisió

• suport tècnic per a professors i alumnes.

AVALUACIÓ

Sí, crec que és necessari fer aquesta revisió. També vull dir-vos que és fonamental que anem avaluant tot el procés d'elaboració del material, i la manera en la qual Mena l'utilitzi en la seva docència. Això ens permetrà conèixer els seus punts forts i febles i millorar-lo, per si després la Universitat vol divulgar-ho. Per a això, podem utilitzar un esquema d'avaluació que està publicada (Martínez González, 2001) sobre els aspectes que podem avaluar i com hem de fer-ho. Us ho ensenyo:

El quadre està a les planes 10, 11, 12