カテゴリー 全て - lyd

によって Anna Jøsok 13年前.

564

Reklamefilm- Henriette, Lise, Kristine & Anna

Filmindustrien har hatt en fascinerende utvikling fra de tidlige dagene på slutten av 1800-tallet. Brødrene Lumière spilte en avgjørende rolle ved å lage de første kortfilmene og arrangere den første offentlige filmvisningen.

Reklamefilm- Henriette, Lise, Kristine & Anna

Reklamefilm- Henriette, Lise, Kristine & Anna

Skuespillere

Julia Roberts

Julia Roberts ble født 28 oktober 1967 og hun er en kjent amerikansk skuespiller. Hun spilte i det romantiske komedien ”Pretty Women” og det var da karrieren hennes virkelig startet. Hun har vært med i en lang rekke filmer, og hun er en av verdens mest suksessfulle skuespillere. Julia Roberts spilte nylig i filmen ”Valentines day”, og hun er en av verdens best betalte kvinnelige skuespiller.


Julia Roberts ble født i Atlanta, der hun ble oppvokst i en skuespiller familie. Da Julia var 5 skilte foreldrene Betty Lou Bredemus og Eric Roberts seg, og Julia flyttet med moren til Smyrna en forstad i Atlanta. Der gikk hun på Fitzhugh Lee Elementary School, Griffin Middle School, og Campbell High School. Faren hennes døde da hun var bare 10 år. Da Roberts var liten ville hun alltid bli veterinær, men etter High School flyttet hun til New York for å starte en karriere som skuespiller, og hun deltok i skuespillklasser. Hun begynte også å jobbe som modell for Click Modeling Agency.


Jula Roberts karriere startet da hun spilte i filmen ”Satisfaction”, selv om hun hadde hatt noen små roller før denne filmen. På samme tid spilte hun også i et par tv serier. I 1989 mottok hun sin første Oscar for beste kvinnelige birolle. I 1990 ble hun verdenskjent for å ha spilt i filmen Pretty Women, dette førte også til hennes andre Oscar, denne gangen for beste kvinnelige skuespiller. I 1991 spilte hun i filmene ”Sleeping with the Enemy”, ”Hook” og ”Dying young”. Etter dette tok hun seg en 2 års pause og folk begynte å spørre ” Hva skjer med Julia Roberts?”. I 1993 kom hun tilbake og hun spilte i filmen ” The Pelican Brief” og i 1995 dukket hun opp i en episode av ” friends”. Roberts spilte i filmene ”Notting Hill” og ”Runaway Bride” i 1999. Etter dettet har Julia Riberts spilt i utrolig mange filmer og i 2006 gjorde hun sin Brodway debut, da hun spilte teaterstykket ”Three days of rain”. Stykket gikk for fulle hus, men Roberts fikk mye kritikk.


Julia Roberts har vært sammen med en rekke kjente menn, men nå er hun sammen med Daniel Moder, og hun har to sønner og en datter. Hun har blitt kåret til verdens peneste kvinne over 50 ganger av magasinet ”People”, og da hun var på topp var hun en av verdens best betalte kvinner. Julia Roberts er en kvinne som hadde en drøm og jobbet for den helt til den gikk i oppfyllelse, og hun er en vi alle burde se opp til.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin ble født 16.april 1889. hans fulle navn var Charles Spencer Chaplin og han var en engelsk komiker, skuespiller og filmressigør i stumfilmens tid. Han ble en veldig kjent stumskuespiller i slutten av første verdenskrig, og spilte blant annet i rollen som Landstrykeren, 1914. Samme år skrev og ressigerte han sine egne filmer, som for eksempel enrullsfilmen Twenty Minutes of Love. I sine filmer og roller benyttet han seg ofte av miming, slapstick og andre komiske visuelle virkemidler meden ordentlig sans for hva som var morsomt. Han fortsatte som produsent fra 1916, og fra 1918 komponerte han i tillegg sin egen musikk. Sammen med Mary Pickford, Douglas Fairbanks og D. W. Griffith var han med på å grunnlegge filmselskapet United Artists i 1919.

Da Chaplin dro på sin andre turné til USA i 1912 dro han sammen med Stan Laurel som også senere ble den andre halvparten av Helvan og Halvan. Chaplin ble etter hvert ansatt i filmselskapet Keystone, men Chaplin mislikte sterkt å bli ressigert av en kvinne så dette skapte problemer. Som nevnt tidligere var en av Chaplins største og viktigste roller, Landstrykeren. Denne rollen var den mest vanlige å se han spille og det var bare et dusin filmer hvor han spilte en annen. I 1916 fikk han nærmere 700 000 dollar av filmselskapet Mutual film Corporation for å lage flere to rulls filmer. Han laget 12 to - rullsfilmer på en periode på 18 måneder.

I det nye filmselskapet, United Artists; som Chaplin grunnla i 1919 produserte han flere filmer hvor alle filmene var spillefilmer i full lengde. I filmen Modern Times ble det lagt til lyder fra døde ting som radio og tv-apparater. Siden befolkningen ikke lenger var vant til å se stumfilm uten dialog og tale. Charlie Chaplin fulgte godt med på hva som skjedde rundt om i Europa i årene før andre verdenskrig. Dette resulterte i at han laget filmen Diktatoren, som ble utgitt et år før angrepet på Perl Habour. I filmen spiller Chaplin selv en av hovedrollene, Adenoid Hynkel, diktator av landet Tomania. Dette skal nok åpenbart speile den tyske ditatoren Adolf Hitler. Filmens andre hovedrolle, Benzino Napaloni, ble spilt av en annen komiker, Jack Oakie, denne rollen var diktator i landet Bacteria, et spark mot den italienske diktator Benito Mussolini. I slutten av filmen byttet Chaplins to rollefigurer posisjoner. Da han talte(i filmen) til et publikum på et større filkemøte tilsvarende Rikspartidagene, gikk han ut av sin karakter sentimentalt.

I denne talen sier Chaplin blant annet: ’’Jeg beklager, men jeg vil ikke være en keiser. Det er ikke min greie. Jeg ønsker ikke å herske eller erobre noen. Jeg vil gjerne hjelpe alle om mulig – jøder, ikkejøder, svarte, hvite. Vi ønsker alle å hjelpe hverandre. Mennesker er slik. Vi ønsker å leve av hverandres lykke – ikke av hverandre ulykke. Vi vil ikke hate eller forakte hverandre. I denne verden er det plass for alle og den gode jord er rik og kan fø på alle.’’

Denne filmen ble Chaplin nominert for Oskar. Beste film(som produsent), beste orginale mauskript(forfatter) og beste skuespiller.

Chaplin var en av de mest kreative og innflytelsesrike skuespillerne i stumfilmtiden. Han ble en del inspirert av andre skuespillere og stumfilmskomikere. Det Amerikanske filminstituttet rangerte i 1999 Chaplin som den 10.største mannlige filmlegende gjennom alle tider. Chaplins karriere som stumskuespiller, resigør, produsent og mer til strakte seg ut over en periode på 75 år. Hans absolutte karriere holdt seg innenfor stumfilm.

Lyd

I starten av film historien var det ingen lyd i filmene om ble laget. Et eksempel er Charlie Chaplin som var en stor skuespiller på denne tiden, men i hans filmer var det så klart musikk og ingen stemmer. I perioden 1915-1930 skjedde det en stor utikling innen filmhistorien. Nå ble det nemlig mulig med tale. Det var filmen ”en nasjons fødsel” av David Wark Griffith som satte i gang utviklingen.

Inspirasjon for reklamefilm

Yade sjokolade

Denne videoen har vi valgt fordi at her er også virkemidellet med å klippe filmen slik at man tar en kortbildesnutt av hver person som spiser sjokoladen Yade brukt. Det er ca på samme måte vi har tenkt til å gjøre det i midten av vår reklamefilm, når hver person til hvert "mood" skal drikke av Mood-drinken sin.

Norvegia reklamen.

Denne reklamen har vi på grunn av at det er vår målgruppe. Det er ungdommer vi vil prøve å selge våre produkttene våre til.

http://www.vigogum.no/commercials.asp

Denne reklamen har vi på grunn av at det har ganske så likt konsept som vårt. Du spiser en ting også blir det forandret, akkurat som våre Mood-drinks. Hos oss drikker du noe også forandrer det stemningen og følelsene dine.

Nidar favoritter

Reklamen til Nidar favoritter har vi valgt på grunn av effekten med klippingen i filmen. Det blir litt som animasjonsfilm, men mye grovere og det gir en veldig kul effekt. Grunnen til at det er grovere er fordi bildene som ligger etter hverandre er flyttet langt på, så ikke det blir flytende, men litt hakkende. Dette vil vi bruke i vår film, når alle humørene skal drikke av de forskjellige mood-drinkene. Da vil de syv forskjellige flaskene bli klippet sånn, for å gi seeren en illusjon av at alle flaskene blir drukket av.

Dots kjeks

Denne videoen har vi valgt fordi, hvis du ser på det punktet i videoen hvor de sender kjeksen videre i de små boksene sine, så er det noe lignene vi har tenkt til å gjøre midt i vår reklamefilm, når alle personene som er med skal drikke hver sin mood-drink.

Regissør

Harald Zwart

Harald Zwart er en kjent regissør fra Norge. Han er født i Nederland, men han hadde sin oppvekst og barndom i Fredrikstad.

Han ble født den 1. juli 1965 og han studerte og ble utdannet ved den ”Nederlandse Film en Televisie Academie”, på norsk heter det ”Det nederlandske film og televisjonsakademi” i Amsterdam


Under store deler av Harald zwart sin barndom ville han bli popstjerne, men han innså selv at dette kunne bli vanskelig. Derfor satset han på filmveien.


Harald Zwart ble oppdaget av Sverige etter noen år, de mente han hadde gode reklamefilmer og som satte produktet veldig fint frem. Han fikk dermed jobben som regissør for filmen Hamilton.


Hollywood oppdaget også Harald Zwart ikke lenge etter at han spilte inn filmen Hamilton.

Han fikk dermed lov til å være regissør på filmene ”One Night At McCools” og ”Agent Cody Banks”.

Ingen av disse filmene ble noen overraskende store slagere. Så han flyttet tilbake til Fredrikstad.


Etter flyttingen lagde han noen norske filmer og noen internasjonale reklamefilmer. Lange flate Ballær 1 og 2 har vært to klassikere. Til tross for liten innspillingstid og penger.


Han har også vært regissør under innspillingen av populære filmen ”The Karate kid”. Denne filmen ble også en veldig suksess.


Zwart har også to produksjonsselskap med navnene Motion Blur.


Woody Allan

Woody Allen


Woody Allen er en amerikansk regissør, manusforfatter, skuespiller og musiker. Han begynte sin karriere som 16-åring, med å skrive vitser for spaltister i aviser i New York. Han studerte ved New York University (NYU) og da han var 19 år gammel begynte han å skrive manus for ”The Ed Sullivan Show” og ”The Tonight Show”. I dag har han spilt, skrevet manus og regissert til sammen 72 filmer og han er 76 år gammel.

Woody Allen er en veldig vimsete, ubesluttsom, ubestemt type. Det som er veldig karakteristisk for hans filmer er at hovedrollen er veldig lik Woody Allen selv. Han overfører sine egenskaper til skuespillerne og det gir filmene et veldig unikt preg.

Han er kreativ med bildebruk og bruker film som en kunstsjanger. Filmene hans har ikke bare en bra handling, men er også fin å se på i forhold til lysbruk, bildebruk og kameravinkler. Kameravinklingen kan ofte være litt overraskende.

Filmene hans er humoristiske, men fylt med alvor eller et bakliggende tema for tiden. Derfor har han alltid vært veldig inn i tiden.

Woody Allen har vunnet tre Acadamy Awards, ni British Academy of Film and Television Arts awards (BAFTA), en Golden Globe og en rekke andre priser. I tillegg har han vært nominert haugevis av ganger disse og andre priser.

Noen av Woody Allens mest kjente filmer er ”Annie Hall”, ”September”, ”Manhatten” og ”Bullets over Broadway”. Hans seneste produksjon som igjen sendte Woody Allen i rampelyset er ”Midnight in Paris”. Hans neste prosjekt er en film som kommer ut i 2012, som heter ”Nero Fiddled”.

Woody Allen har hatt en del skandaler oppe i media, men den værste eller mest kritiserte var kanskje hans ekteskap til den unge damen Soon-Yi Previn. Det som var spesielt med henne var at hun var datteren til Allens forrige ”kone” Mia Farrow. Selv om han aldri ble gift med Mia, regnet man det som at han ble sammen med sin stedatter. Dette var ikke bra for arbeidet til Woody Allen og det var mange som tok avstand fra han, også hans egen sønn. Men han har likevel fått tilbake tilliten til sitt publikum, gjennom å konsentrere seg om produksjon.

Woody Allen er en av vår tids beste regissører og har laget mange gode, morsomme, fine filmer som er verdt og se.


Filmsjangre

Filmsjangre


Filmer er alltid forskjellige, men vi har filmsjangre som binder dem sammen. Vi har 2 hoved sjangere og det er dokumentar og fiksjon eller spille film. Det kan ofte være vanskelig å sette en film under en sjanger, for ofte refererer den til flere sjangere.


Komedie

Komedie er en av de mest vanlige filmsjangerne, og den baserer seg hovedsakelig på at filmen eller f.eks skuespillet skal være morsomt, og man skal kunne le av det. En komedie begynner kanskje trist, eller i hvert fall har en trist periode, men den ender godt. Sjangeren komedie oppstod i antikken, der komedie og tragedie var de eneste sjangerne som ble brukt i skuespill. Der ble menneskelige svakheter framstilt på en morsom måte. Noen av undersjangerene til komedie er romantisk komedie, og action komedie.


Skrekk/Thriller

En thriller og en skrekkfilm starter ofte med et brudd på normalsituasjonen som utsetter hoved personen eller helten for fare. Bruddet på normal situasjonen kan være massedrap, naturkatastrofer, krig, terrorisme, forræderi eller lignende. I thrillere inspirert av tragedie eller film noir kan helten dø i forsøket på og gjenopprette normal situasjonen. Thriller har undersjangrene psykologisk thriller, Teknothriller, Politisk thriller, og Juridisk thriller.


Western

Denne sjangeren tar for seg live i den ville vesten i Nord-America. Handlingen er som oftest hentet fra dagliglivet til cowboyer på 1800-tallet. På 1930 og 1940- tallet musikken i filmen stor betydning. Western filmer har hatt flere storhetsperioder og spesielt på 1960 og 1970-tallet.


Kortfilm

Kortfilmer er filmer som er kortere enn vanlig spillefilmer, og den varer som oftest i under 30 min. Nye filmskapere bruker ofte kortfilmer til å utvikle egenskapene sine, så kortfilmer blir som oftest laget av amatører.



Science Fiction

Sjangeren science fiction er filmer som er basert på noe nytt vitenskapelig, og noe som skjer i verdensrommet, som f.eks på mars eller månen. Sjangeren Science fiction begynte da vi mennesker begynte å utforske verdensrommet, det skapte mye overtro og tvil om hva som fantes der ute, slik at folk begynte å dikte og lage film om det.


Dokumentar

En dokumentar er en film som tar utgangspunkt i virkeligheten, og den har som hensikt og dokumentere og bevise. En av de første dokumentar filmene ble vist på Grand Cafe Bulevard des Capucines i Paris 28.desember 1895 og den het arbeiderne forlater fabrikken. Før 1990 var ca 90% av allle filmer som ble vist på kino dokumentarer.



Action

Sjangeren Action kommer fra det engelske ordet handling. Handlingen i en actionfilm er som oftest preget av mange kjappe og voldsomme hendelser som ofte blir drevet fram av en kamp mot tid eller kamp mot onde krefter. I actionfilmer trenger man ofte mange spesialeffekter eller stuntmenn, dett er fordi det ofte inngår en form for vold, som f. eks biljakter, slagsmål, eksplosjoner eller skytescener. Sjangeren action blir ofte blandet med andre sjangere som f. Eks actionthriller, actionkomedie eller actioneventyr.


Animasjon

Animasjons filmer er en type film hvor man lager en illusjon av en bevegelse ved å sette en rekke stillestående bilder etter hverandre. En animasjonsfilm kan gå under alle kategorier så lenge det ikke er en realfilm, som er en type film som er gjort ved vanskelige filmopptak av virkelige bevegelser.

Musikal

I denne sjangeren er elementene musikk, dans og drama inkludert, og filmene inneholder alltid flere sanger. Filmsjangeren musikal kommer fra musikal teatrene som tok sin form i USA på 1900-tallet. ”Hairspray” og ”løvenes” konge er noen av de mest kjente musikalene.



Produsent

STEVEN SPIELBERG

Steven Spielberg ble født 18.desember, 1946. Han har en stor familie med fem barn og en kone.

Spielberg er en utrolig kjent produsent, og har blant annet produsert flere oscar vinnende filmer som den meget vellykkede "Shindlers List", som er en film om tysk propaganda og jødehat. Andre vellykkede filmer han har produsert er; "Indiana Jones" serien, "A Letter To Iwo Jima","Catch me if You Can", "Haisommer" og "Jurassic Park".

..det sto ikke så mye om han som produsent, kun hvilke filmer han har laget!

Filmmusikk

Filmmusikk



Filmmusikk brukes som et virkemiddel i film, men det kan være forskjellig type virkemidler. Musikk kan brukes for å gi seeren en bestemt følelse i scenen, eller for å skape stemning eller spenning. Det kan være en trist sang til en trist scene, eller så kan man bruke en sang som gir seeren en helt annen følelse enn det som var forventet på den scenen.

Det er mye musikk som beskriver hva hovedpersonen gjør, som hvis det er en dramatisk scene i en detektiv-film vil kanskje en rocke-sang passe bra, mens hvis det er en scene hvor noen nettopp har dødd eller noen sørger kan en klassisk sang passe.

Filmmusikk kan også brukes som tids – og stedsangivelse. Om man for eksempel viser bilder fra gater, butikker og caféer og spiller introen til ”Paris” av Edith Piaf, skjønner man raskt at man befinner seg i Paris. Om man spiller ”The End” av ´The Doors og filmer eksplosjoner i jungelen, får man raskt assosiasjoner til Vietnamkrigen på 60-tallet. Dette trenger ikke nødvendigvis bety at om man spiller et stykke av Mozart, får man følelsen av å befinne seg i barokken. Da vil det være en annen assosiasjon regissøren prøver å gi deg.

Filmmusikk har blitt en stor inntektskilde i filmbransjen og mange bruker mye ressurser på å få kjente sangere til å lage musikk til deres film. Det blir ofte solgt soundtrack til filmer, i tillegg til DVD-en, som kan skape ekstra oppmerksomhet.


Bildeutsnitt/kameravinkler

De mest vanlige kameravinklene vi bruker i dag er fugleperspektiv, froskeperspektiv og normalperspektiv.

Hvis du filmer fugleperspektiv så filmer du ovenfra og ned. Froskeperspektiv er hvis du filmer nedenfra og opp, og normalperspektiv er hvis du filmer i øyehøyden din der horisont linjen går. Den mest vanlige måten å filme på er normalperspektiv, fordi da får du en god oversikt over hva som skjer. Men de to andre kameravinklene kan være flotte virkemidler til en hendelse. Froskeperspektiv kan foreksempel brukes til at du skal symbolisere at noen er større enn deg og har mer makt.


De mest vanlige bildeutsnittene vi bruker er total, halvtotal, halvnær, nær og ultranær.

Et totalt bildeutsnitt viser hele handlingen og alle personene fra topp til tå. Det viser mye og det er oversiktelig, og veldig lett å få med seg

Halvtotalt bildeutsnitt viser for eksempel hele kroppen til en person i full størrelse.

Nært bildeutsnitt er fra skuldre og opp til toppen av håret.

Halvnæret bildeutsnitt derimot kan for eksempel være mellom to personer. Da viser man situasjonen mye bedre, fordi da får du med følelser og kroppsspråk.

Et ultranært bildeutsnitt kan være helt opp mot ansiktet på en person. Det kan være smart å bruke denne måten å filme på hvis du virkelig skal vise følelser. Hvis du for eksempel er lei deg og gråter er dette en lur måte å filme på.


De forskjellige kameravinklene og bildeutsnittene påvirker filmingen veldig mye. Man burde variere mellom disse måtene slik at man får variasjon og filmen blir mye mer spennende og skaper stemning.


Filmhistorikk

Fra begynnelsen til 40-tallet

Allerede i 1882 ble det laget et apparat som kunne ta opp bilder akkurat som et filmkamera, og man fant også ut hvordan man skulle vise det frem. Før dette var det tidlig kommet et fenakistiskop som kunne ta opp en rekke bilder, og ved hjelp av synsbedrag få de til å se levende ut. Men den aller første filmen ble laget av brødrene Lumière.

Brødrene Lumière førte også til den første filmvisningen, som da var av deres første film ”Arbeiderne forlater fabrikken” som så klart var uten tale. Dette var i 1895. Det ble en suksess og disse brødrene lagde flere slike kort filmer. Etter hvert blir filmene forbedret og utviklet slik at filmene til Lumière brødrene ikke er så store lenger. Magikeren Georges Méliès hadde en sans for triks og finurligheter, dette gjør til at han lager filmen Reisen til Månen i 1902.

Det neste som skjer i utviklingen av filmen er at Edwin S. Porter lager den første action filmen kalt det store tog røveriet. I denne filmen utviklet også Edwin filmspråket. Det var ellers 90% dokumentar filmer som gikk på kinoene i årene før 1910.

Fra 1915 og utover skjer det mye i utviklingen. Det kan vi se med filmen til David Wark Griffits en nasjons fødsel.Ettersom tiden gikk ble det nå nemlig mulig å laget filmer som inneholdt tale og andre effeekter.

Selv om lyd og tale nå var mulig i filmer ble det produsert en masse stumfilmer. Dette var fordi stumfilmene hadde en svært høy kvalitet og ofte var humoristiske. Stumfilmene hadde ofte piano eller orkester i bakgrunnen, men allikevel ble stumfilmene ofte spilt i for høy hastighet eller med feil musikk. Dette ødela til tider stumfilmens rykte.

På 1920- tallet ble det laget en hel del tyske filmer som regnes som tysk ekspresjonisme. Det var fordi disse filmene ofte la trykk og fokus på skygger og menneskets underbevissthet. Ekspresjonistisk kunt omfattet den moderne malerkunsten, men i denne sammen hengen betyr ”tysk ekspresjonisme” ekspresjonismen innen filmkunsten.

Siden 1920- tallet hvor det var mulig med lyd og tale, begynte USA og lage sin egen liten film historie. De produserte en rekke filmer og ga sitt eget lille preg på filmene sine. Dette har bidratt til at den amerikanske kulturen har inngrodd i filmbransjen.

Fra 1990 til i dag

Filmhistorien fra 1990 til i dag


Dogmefilm er en ny filmsjanger som ble introdusert på Cannes filmfestival i 1995. Filmen de introduserte var laget av et dansk kollektiv og film regissørene kalte seg dogme95. En dogme film er laget etter en spesiell ”oppskrift” på 10 punkter. I disse punktene står det at kameraet skal være håndholdt, filmen må gjøres på stedet og ikke i et studio, optisk manipulering og bruk av kamerafilter er ikke lov, sjangerfilm aksepteres ikke, film formatet må være academy 35mm, regissøren er ikke en kunstner og skal derfor ikke krediteres OSV.


I 1995 ble også animasjonsfilmer laget for første gang, og ”Toystory” er den første animasjonsfilmen som ble laget. En animasjonsfilm er en film hvor alt er laget på data. Det er en film med en illusjon av en bevegelse som oppstår ved å vise stillestående bilder fortløpende etter hverandre, og den kan defineres som alle film typer som ikke er realfilm.


Dokumentarfilmene i dag har forandret seg mye i forhold til hvordan de var før for nå er verdiene litt mer kommersialiserte og intimitet og underholdning er viktigere faktorer nå enn før.


Film i dag preges av mange tidligere perioder, og de fleste av filmene vi ser i dag produseres av ”Hollywood”. Norsk filmindustri er det lita va i forhold til i mange andre steder i verden, men vi jobber med saken og den er på fremmars. Noen norske filmer er like vell eksportert til utlandet og de har mottatt filmpriser i utlandet f. eks ”Flåklypa” og ”Max Manus”.


Blueray er nok sanynligvis det nyeste innen film og en bluerayspiler er et optisklagringsmedium skapt for lagring av store mengder data og avspilling av høyoppløselig film. Blueray konkurerte mot DVD men 19. februar 2008 annonserte Toshiba at de avsluttet sin satsing på DVD og gikk over på Blueray. DVD er ikke ute av markeded enda og det selges fortsatt DVD-er og ikke bare Blueray disker men kanskje blir det slutt på dette i fremtiden.


Fra 50-tallet til 1990

I 1950 ble Kirke- og undervisningsdepartementet enige om at de skulle opprette en stønadsordning.

Denne ordningen skulle fjerne noe av den urolige følelsen rundt økonomi for produsenten når de lagde film. Selve ordningen skulle gå ut på at de skulle refundere alle normalkostnadene filmen hadde hatt.

Ordningen kom godt til rette også, kino besøkene ble stadig høyere. De kom til og med opp til 35 millioner kinobesøk i 1956.


Så klart var det ikke bare goder ved denne ordningen. Staten hadde lovt et beløp som var nokså høyt, så det var vanskelig å betale alt tilbake, og mye av pengene ble refundert sent.


Ikke så lenge etter så bestemte de seg for å lage en ny ordning. Denne ordningen skulle konsentrere seg om besøkstall på kinoen blant publikum. Hadde filmen mange visninger med full sal og masse gode tilbakemeldinger fra publikum, så ville de få mer støtte. Dette gjorde så klart noe med kvaliteten på filmen. Mange ville da ikke satse på noe som de ikke var helt sikker på om det ville falle i smak. Derfor ble det laget veldig mange Lystspill og lette komedier, fordi dette viste de falt i smak hos alle. En veldig kjent regissør som heter Øyvind Vennerød som har laget en rekke kjente norske filmer kom med dette sitatet: ”Lystspill er den eneste type film som garantert gir noe i kassa!


Staten bestemte seg også for at barnefilmer skulle være mer i fokus. Derfor kunne man da søke om støtte for disse filmene. Dette skjedde i 1955. Mange grep denne sjansen, og det ble laget 11 kinofilmer for barn i Norge i tiden mellom 1955 og 1965.


På 60-tallet så konkurrerte kinoen med fjernsynet også. Kinoene gikk da inn for bredskjerm og mer lyd i salene sine. Likevel så ble TV mer populært, så Hollywood måtte virkelig begynne å tenke smart for å vekke oppmerksomhet hos publikum igjen.


På 1960-tallet så ble også dokumentarfilm veldig interessant. De fant opp bedre lysfølsom film og bedre opptak for lyd. Noe av grunnen til at dette ble så populært er på grunn av at de kunne lage flotte og lærerike dokumentarer om verdenskrigene. Noe som interesserte alle.

Direct cinema fra USA og Cinema verite fra Frankrike var to forskjellige måter å filme en dokumentar på.


Hollywood hentet seg inn igjen ganske fort etter den lille krisen på 60-tallet da fjernsynet ble populært. Hollywood bestemte seg da for å la yngre mennesker få lov til å produsere filmer som for eksempel Steven Spielberg som vi har skrevet om på produsenter.

Noen kjente filmer som da ble spilt inn og som fortsatt er populære i vår tid er Haisommer og Star wars.