by Sara Cortés 7 years ago
185
More like this
Mapa conceptual de la comunicació de mitjans (UD3)
Sara Cortés Ràfols, octubre de 2017
Pel que fa a les bases de dades de premsa, podem destacar LexisNexis, MyNews i Factiva. Són excelents sistemes de cerca, que inclouen arxius d'imatge i serveis com Press-Clipping. Aquestes bases de dades no estan afectades pel dret a l'oblit, ni contenen enllaços trencats ni pàgines tancades. Per aquesta raó, té utilitats professionals. Cal mencionar que són serveis de pagament, i no són barats. Per tant, només les empreses de nivell mig-alt poden accedir-hi.
Tracten temes d'actualitat, com política, economia, relacions internacionals, art, cultura, espectacles... Es poden fer cerques retrospectives (al passat) i prospectives (al futur)
Les empreses de bases de dades reparteixen els seus ingressos amb les fons de informació de medis. Els principals usuaris d'aquestes bases de dades són empreses productores i a nivell individual; investigadors, gabinets de producció...
Les hemeroteques digitals són un conjunt d'arxius que ha tret a la llum cada medi en el passat i en el present. Cal dir, però, que les opcions són bastant limitades, ni disposen d'un formulari de cerca avançada. A més, aquestes hemeroteques a vegades estan limitades a persones que s'han subscrit al diari o a professionals de l'àmbit.
Les més utilitzades són les de El País i la Vanguardia
Aquests reculls de la dimensió històrica contenen historiografia en general, història del periodisme, investigació en humanitats i cultura, també treballen el sector audiovisual, cinema, televisió, etc. Si parlem a nivell nacional, podem utilitzar la web del ministeri de cultura d'Espanya. A nivell internacional ens funcionarà Periodical Index Online.
Es tracta d'empreses que elaboren i proporcionen dossiers de premsa, principalment digital. Destaquen per fer la "cerca al futur", és a dir, de notícies que encara han de sortir. Normalment són serveis de pagament, però molt eficaços.
Ara les notícies formen part de la cerca universal, així que tothom les podem buscar. Els cercadors ens dónen notícies a nivell global, nacional i internacional de temes recents. Tot i així, els cercadors tenen enllaços trencats, llocs tancats o de pagament... No contenen les notícies en sí, sinó els seus enllaços. A més, s'aplica la llei de l'oblit, que fa que una persona pugui exigir que una notícia seva del passat s'esborri.