Categorieën: Alle

door Büşra ÇİFTCİ 2 jaren geleden

134

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Uygulamaları Açısından Yasal ve Etik Sorun Oluşturabilecek Konular

Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği uygulamalarında, hastaların gizliliği ve mahremiyetine özen gösterilmemesi önemli bir yasal ve etik sorun teşkil edebilir. Özellikle özkıyıma eğilimli hastalar için güvenlik ve özel haklar gibi konularda etik uyuşmazlıklar yaşanabilir.

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Uygulamaları Açısından Yasal ve Etik Sorun Oluşturabilecek Konular

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Uygulamaları Açısından Yasal ve Etik Sorun Oluşturabilecek Konular

Hastanın Bireyselliğine/Otonomisine Müdahale Edici Olması

Lehane, sürekli personel varlığının sağladığı güven duygusu ile hastaların özel gözleme karşı fikrinin olumlu olduğunu belirtmiştir.
Yapılan bazı çalışmalarda, hemşirelerin gözlem yoluyla hastaların özkıyım girişimlerini önlemede ve akut durumu bozulan hastanın yönetilmesinde gözlem kullanımının etkili bir yöntem olduğunu ifade ettikleri saptanmıştır.
Gözlem uygulamaları hastanın bireyselliğine ve kişisel onuruna müdahale edici olabilir. Klinik çalışanlar gözlem derecelerinin müdahaleci ve kontrol edici olarak algılanabileceğini ve hastanın ruhsal durumu üzerinde zarar verici etkisi olabileceğini dikkate almalıdırlar.
Bu gibi sınırlandırılmalara rağmen gözlem, riskli olduğu düşünülen hastalar için önerilen bir uygulamadır.
Bu yüzden gözlem en az kısıtlayıcı ortamda, en az süreyle, en az kısıtlayıcı düzeyde olması gerekmektedir.

Hastanın Gizliliği ve Mahremiyetine Özen Gösterilmemesi

Ashaye ve arkadaşlarının yaptıkları çalışmada, hastaların çoğu, kişisel gizliliklerine izinsiz müdahale edilmesinden hoşlanmamalarına rağmen, sürekli gözlem uygulamasından yararlandıklarını kabul ettikleri belirtilmiştir.
Wilson, özkıyıma eğilimli hastalar için hastanın güvenliği, hastanın özel hakları ve güvenliği konularında etik uyuşmazlıklar olabileceğini ve hemşire-hasta arasındaki etkileşimi azaltıcı olabileceğini vurgulamaktadır.

Gözlem Hakkında Hasta ve Ailesine Bilgi Verilmemesi

Bilgilendirme hastanın özerkliğine saygı duyulduğunu gösterir. Bu nedenle hastaları, arkadaşlarını ve bakım verenleri gözlem sürecine dahil etmek önemlidir.
Bilgilendirme aynı zamanda hemşire-hasta ilişkisini geliştirir. Hemşire hasta ilişkisi açık ve destekleyici olmasını sağlar.
Hastalara bilgi verme sıradan bir işlem gibi gözükse de hastaları kendi bakımlarına dahil etmek için iyi bir fırsat olabilir.
Hastalar ve bakımından sorumlu kişilere gözlem süreci ve hasta hakları hakkında yazılı bilgi verilmelidir.