La norma laboral fonts i aplicació

El dret del Treball

És el conjunt de normes i principis que s'ocupen de la Regulació del treball humà. La seva Finalitat principal és equilibrar a els forces d'empresari i Treballador a la relació laboral.

VOLUNTARIETAT

El treballador presta els seus serveis voluntàriament a l'empresari.

DEPENDÈNCIA

El treball es realitza sota el poder de direcció de l'empresari.

ALIENITAT

El treballador lliura els fruits del treball a l'empresari.

REMUNERACIÓ

El treballador obté una retribució a canvi dels serveis que presta a l'empresari.

Fonts del dret del treball

Les fonts del treball són totes les vies a través de les quals se'ns manifesten les normes jurídiques.

NORMATIVA LABORAL A ESPANYA

- Disposicions legals i reglamentàries: . Constitució espanyola . Lleis orgàniques i lleis ordinàries . Normes amb rang de llei emanades del poder executiu . Reglaments - Normes de professionals: . El contracte de treball . Usos i costums locals i professionals

Constitució espanyola

És la norma fonamental de l'ordenament jurídic espanyol. És la llei de lleis. Tota la resta de lleis han de respectar els seus percebuts.

Lleis orgàniques i ordinàries - Lleis orgàniques: Regulen les qüestions més importants per el Estat. En matèria laboral, regulen els drets fonamentals i les llibertats públiques. - Lleis ordinàries: Les que no regulin matèries reservades a llei orgànica, és segueix el procediment ordinari de tramitació i s'exigeix majoria simple.

Títol primer de la Constitució Espanyola - Capítol II: Drets fonamentals i llibertats públiques - Capítol II: Drets i deures dels ciutadans - Capítol III: Principis rectors de la política social i econòmica

Normativa internacional

Tractats internacionals: Són acords entre dos o més Estats. Convenis de l'Organització Internacional del Treball: És un organisme especialitzat de l'ONU amb plana capacitat jurídica i autonomia davant seu. Normativa comunitària: La Unió Europea va tenir certs objectius en la matèria laboral.

NORMES INTERNACIONALS

- Tractats internacionals - Convenis de l'OIT - Normativa comunitària

L'aplicació de les normes laborals

Principi de jerarquia normativa

1. Disposicions de Dret Comunitari
2. Constitució espanyola
3. Tractats i convenis internacionals
4. Lleis orgàniques
5. Normes amb rang de llei ordinària
6. Reglaments
7. Convenis col·lectius
8. Contractes de treball
9. Usos i costums

Principis d'aplicació del Dret del Treball

Principi de norma més favorable: en cas de conflicte entre dos o més normes laborals s'aplicarà la que en conjunt sigui més favorable per el treballador.

Principi de condició més beneficiosa: es mentenen tot i la posterior aprovació d'una norma que, amb caràcter general, estableixi condicions menys favorables.

Principi pro operari: existeixen diverses interpretacions possibles per a una norma laboral, s'ha d'aplicar la més favorable per el treballador.

Principi d'irrenunciablitat de drets: no poden reninciar als drets que tinguin reconeguts per disposicions legals de dret necessari (obligatori).

L'estatut dels treballadors

És la norma més important pels treballadors ja que regula les qüestions relatives a la situació del treballador.

L'Administració laboral

És el conjunt d'organsimes i institucions de l'Administració Pública espanyola amb funcions i atribucions en amatèria de Dret del Treball.

ADMINISTRACIÓ DE L'ESTAT
- Ministeri dOcupació i Seguretat Social
- Màxim responsable: Ministre d'Ocupació i Seguretat Social

ADMINISTRACIÓ AUTONÒMICA
- Conselleries de Treball de les comunitats autònomes
- Màxim responsable-. Conseller

La Jurisdicció Social

Està formada pels òrgans judicials que tenen la missió de resoldre els conflictes que es plantegen en l'ambit laboral i de Seguretat Social, declarant el Dret aplicable en cada cas.

Jutjats Socials
Àmbit territorial: coincideix amb el d'una província. Comptència: conflictes individuals i conflictes col·lectius.

Sales Socials dels Tribunals Superiors de Justícia
Àmbit territorial: comunitat autònoma.
Competència: conflictes col·lectius en primera o única instància quan el seu àmbit excediex el d'un Jutjat Social i no supera el de la comunitat autònoma.

Sala Social de l'Audiència Nacional
Àmbit territorial: tot el territori nacional (seu de Madrid).
Competència: processos que afecten la llibertat sindical, conflictes i convenis col·lectius, quan afectin un àmbit territorial superior al d'una comunitat autònoma.

Sala Social del Tribunal Suprem
Àmbit territorial: tot el territori nacional (seu de Madrid).
Competència: recursos contra sentències de les Sales Socials dels Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes i de la Sala Social de l'Audiència Nacional que s'hagin apartat de la jurisprudència del Tribunal Suprem.