TARIM

Organik

Organik

Geleneksel tarımla aynıdır ancak hiçbir yapay gübre, hormon ve ilaç kullanımı yoktur.

İlaç kullanılmadığı için mevcut tarım arazilierinin azalmasını ve tahrip olmasını engeller.

Avantajları: 1. Karbon elementinin toprakta tutulmasını sağlayarak, sera etkisini azaltmaya yardımcı olur. 2. Kimyasal ve hormon kullanılmadığı için vitamin vemineral içeriği diğer tarım ürünlerine kıyasla %50 daha fazladır.

Dezavantajları: 1. Organik tarım bol para ve emek gerektiren ve yetiştirme süreci uzun olan bir tarım yöntemi olduğundan uygulaması zordur.

Geleneksel

Geleneksel

Tohum toprak altına ekilir. Gübre adı verilen içinde azot, fosfor bulunan mineraller eklenir ve sulama yapılarak bitki yetiştirilir.

Avantajları: 1. Dışarıdan sentetik kimyasallar ve yapay gübre kullanılarak birim alanda yüksek verim alınabilir.

Dezavantajları: 1. Pestisit ve çeşitli kimyasallar (ilaç, hormon) kullanıldığı için toprağı ve suyu kirletir.

Seracılık

Seracılık

Seralar, bitkilerin yetiştirilmesi için uygun şartları sağlayan (ısı, su, gübre ve CO2) ve kontrol edilebilen cam veya plastik gibi ışığı geçiren malzemelerle örtülü bir yapıdır.

Avantajları: 1. Seralar her iklimde kurulabilir çünkü ısıtma sistemi kullanılır. 2. Geleneksel tarıma göre birim alanda daha fazla ürün elde edlir çünkü ısı-ışık problemi yoktur.

Dezavantajları: 1. Kuruluşu maliyetlidir.

GDO

GDO

Bitki tohumlarının DNA dizilerinin laboratuar koşullarında değiştirilmesi ile ortaya çıkar.

Dünyada en sık rastlanan GDO'lu ürünler; pirinç, mısır, soya ve domatestir.

Avantajları: 1. Fazla miktarda ürün elde edildiği için dünyadaki açlık sorununu ortadan kaldırabileceği düşünülüyor. 2. Besinlere eklenecek öğelerle bazı hastalıklara karşı kolayca bağışıklık sağlanabileceği düşünülüyor.

Dezavantajları: 1. Bitkilerin doğal yollarla döllenmesi engellendiği için çeşitliliğin azalacağı, 2. Bu besinlerin insanlarda alerjik reaksiyonları arttıracağı düşünülüyor.