Categorii: Tot

realizată de Penbe Nur Turhan 4 ani în urmă

633

EMPATİ

Empati, insanların birbirlerinin duygularını ve düşüncelerini anlama yeteneğidir. Bu yetenek, özellikle yaşlı anne-baba ile ilişkilerde önemlidir. Yaşlılık döneminde insanlar daha fazla ilgi ve bakıma ihtiyaç duyarlar.

EMPATİ

EMPATİ İLE KARIŞTIRILAN KAVRAMLAR 1) SEMPATİ 2) SEZGİ 3) ÖZDEŞİM 4) ACIMA (MAKALENİN DEVAMI EK4) (KAYNAKÇA: https://openaccess.biruni.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12445/1020/549820. pdf? sıra = 1 & isAllowed = y)

EMPATİ

YAŞLI ANNE-BABAYLA OLAN İLİŞKİLERDE EMPATİ Yaşlılık, insanın başkalarının ilgi ve bakım muhtaç olduğu bir evredir. Yetişkin bireyin yaşlı anne-babasına ihtiyaç duydukları ilgi ve bakım göstermesi, ilâhî bir görev ve ahlâkî bir erdemdir. Kur'an, bu ahlâkî erdemin hareket geçirilmesinde bilinç tutulmasında “empati” den yararlanmıştır. Yaşlı anne-babanın içinde bulundukları bölümünde, onların göstermekonusunda, evlattan anne-baba yerine koymasına istemiştir. (MAKALENİN DEVAMI EK9) (KAYNAKÇA: http: //ktp.isam.org.tr/pdfdrg/D02237/2006_10/2006_10_KASAPOGLUA.pdf)

ÇOCUKLARDA EMPATİ Çocuklarda empatinin ilk olarak hangi diliminde olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bebekler dünyaya gelen bir süre sonra diğer duygularına, yüz ifadelerine tepki vermeye başlamaktadır. Bu bazen empati ile ilgili biyolojik bir deneyimle doğmuş deneyleri incelemekle ilgili bilgi edinin. Empatik tepkiler bebeğin büyümesi ile gelişmektedir.Ancak bu tür tepkilerin empatik tepkiler olarak kabul edilip edilemeyeceği tartışılmalıdır. (MAKALENİN DEVAMI EK 14) (KAYNAKÇA: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/268016#:~:text=Psikoloji%20literat%C3%BCr%C3%BCnde%20ise%20empati% 20kavram% C4% B1, durumu% 20olarak% 20tan% C4% B1mlanm% C4% B1% C5% 9Ft% C4% B1r% 20 ()

SEMPATİ NEDİR? Sempati (birlikte duygulanım), bir şeyi birlikte yaşama ve hissetme, başkasının duygularını paylaşma ve göz önüne alma aracı gelir. Sempati, belli bir nedene dayanmadan ve iyice tanımadan insanın bir başkasına doğrudan doğruya eğilim duyması, ilgi göstermesi, yaşamış tecrübelere katılmasıdır. (MAKALENİN DEVAMI EK8) (KAYNAKÇA: http://ktp.isam.org.tr/pdfdrg/D02237/2006_10/2006_10_KASAPOGLUA.pdf)

EMPATİ GEREKTİREN MESLEKLER 1) İLETİŞİM BİLİMLERİ 2) SOSYAL BİLİMCİLER 3) HALKLA İLİŞKİLER 4) SOSYAL HİZMET ALANLARI 5) HEKİMLİK 6) HEMŞİRELİK 7) ÖĞRETMENLİK (KAYNAKÇA: https://muhaz.org/tarih- savboyunca-hep Sahne-cats.

BİR HALK MASALINDA EMPATİ Göğsü kınalı bir serçe varmış. Gök gürdüğü zamanlar tir tir titreyerek yere yatar, yıkılmasın diye de ayaklarını havaya kaldırırmış. Bir yandan da 'korkumdan kırk kantar yağım eridi' dermiş. Birgün birisi demiş ki 'sen kendin beş dirhem gelmezsin; nerden oluyor da kırk kantar yağın eriyor? Bunun üzerine serçe şu cevabı vermiş; herkese göre dirhemi, kantarı var; siz ne anlarsınız '. (MAKALENİN DEVAMI: EK 11) (KAYNAKÇA: https://kisiselbasari.com/empatinin-tanimi-ve-tarihcesi.html)

EMPATİYİ TANIMLAYAN Filozoflar 1) FREUD 2) HOFFMAN 3) IVEY 4) HOJAT 5) KALİSCH 6) ROGERS CARL 7) ROGERS (MAKALENİN DEVAMI EK10) (Kaynakça: https: //openaccess.biruni.edu.tr/xmlui/bitstream/handle /20.500.12445/1020/549820.pdf?sequence=1&isAllowed=y)

EMPATİYİ İLK KİM ORTAYA ATTI VE TANIMI NEDİR? Empati kavram, ilk olarak 1897 yılında Theodor Lipps Almanca "Einfühlung" kelime karşılığı olarak kullanılır. Lipps, Einfühlung'u şöyle yazıntaydı: “Bir başkasının karşısındaki bir nesneye yansıtması, onun içinde hissetmesi ve bu yolla nesneyi içine alarak / özümseyerek anlaması gerektiğidir”. (MAKALENİN DEVAMI EK2) (KAYNAKÇA: https://openaccess.biruni.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12445/1020/549820.pdf?sequence=1&isAllowed=y)

HEMŞİRELİKDE EMPATİ VE ÖNEMİ Bireyler tarafından anlaşılmak belli başlı insani ihtiyaçlarından biri ve bu düşünce, bireyler ile kurulan temasın esasını getirir. Hemşireler farklı yöntemlerini kullanarak, yoğun duygularını anlamaya ve ne tür yardım işlemlerini araştırıyorlar. ( MAKALENİN DEVAMI EK7) (KAYNAKÇA: https: //openaccess.biruni.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12445/1020/549820.pdf? Sequence = 1 & isAllowed = y)

EMPATİNİN FAYDALARI 1) Karşı Tarafın Anlaşmasını Sağlar. 2) Empati kurmak, karşı tarafın duygu ve düşüncelerinin daha iyi irdelenmesini sağlar. 3) Merhamet Duygusunu Geliştirir. 4) Kötü Düşüncelerden Arındırır. 5) Yardımlaşma Duygusunu Pekiştirir. 6) Sevilen Biri Olursunuz. 7) Objektif Olmayı Sağlar. 8) Adaletli Bir İnsan Olmayı Sağlar. (MAKALENİN DEVAMI EK13) (KAYNAKÇA: https://migrostv.migros.com.tr/neler-oluyor/aile/iletisimde-empati-kurmanin-7-yarari/)

EMPATİNİN İLK 3 BASAMAĞINI KAPSAYACAK 10 ALT BASAMAK 1.Senin problemin karşısında başkaları ne düşünür, ne tısladı. 2. Eleştiri 3.Akıl Verme 4.Teşhis 5.Ben de Var 6.Benim Duygularım 7.Destekleme 8.Soruna Eğilme 9.Tekrarlama 10.Derin Duyguları Anlama (MAKALENİN DEVAMI EK6) (KAYNAKÇA: https://dergipark.org. tr / tr / indir / makale dosyası / 9243)

EMPATİNİN İLK 3 BASAMAĞINI KAPSAYAN 10 ALT BASAMAK 1.Senin problemin karşısında başkaları ne düşündü ne hissetti: 2.Eleştiri: 3.Akıl Verme: 4.Teşhis: 5.Ben de Var: 6.Benim Duygularım: 7.Destekleme: 8.Soruna Eğilme: 9. tekrarlama : 10.Derin Duyguları Anlama: (MAKALENİN DEVAMI EK15) (KAYNAKÇA: https://kisiselbasari.com/empatinin-tanimi-ve-tarihcesi.html)

EMPATİNİN ALT BASAMAKLARI 1) ONLAR BASAMAĞI 2) ŞEN BASAMAĞI 3) BEN BASAMAĞI (MAKALENİN DEVAMI EK5) (KAYNAKÇA: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/9243)

EMPATİ İLE SEMPATİ ARASINDAKİ FARK Bir insana sempati duymak demek, o insanın sahip olduğu duygu ve düşüncelerin aynısına sahip olmak demektir. Karşımızdaki kişiye sempati duyuyorsak, bize acı çekeriz yada seviniriz. Empati kurduğumuzda ise karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini anlamak esastır. Kendimizi sempati kurduğumuz yerine koymamız ve onu anlamamız şart değildir; sempatide “yandaş” olmak esastır. Empati kurduğumuzda ise karşımızdaki kişiyle aynı duyguları ve görüşleri paylaşmamız sadece; sadece onun duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışırız. Bir insanı anlamak başka şeydir, ona hakvermek başka şey.Empatide anlamak, sempati de ise anlamış olalım ya da olmayalım, karşımızdakine hak vermek sözkonusudur. (KAYNAKÇA: https://kisiselbasari.com/empatinin-tanimi-ve-tarihcesi.html)

BİR İNSANIN BİR İNSANLA EMPATİ KURABİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN ÖĞELER 1) Empati kuracak kişi karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır.  2) Empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki düşüncelerini ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gerekir. 3) Empati tanımındaki son öğe ise, empati kuran zihninde empatik anlayışın, karşıdaki kişiye iletilmesi davranışıdır. (MAKALENİN DEVAMI EK 12) (KAYNAKÇA: https://kisiselbasari.com/empatinin-tanimi-ve-tarihcesi.html)

EMPATİNİN BİLEŞENLERİ 1.Bilişsel bileşen 2.Duygusal bileşen 3.Bildirişim bileşen 4.Algısal bileşen (MAKALENİN DEVAMI EK3) (KAYNAKÇA: https://openaccess.biruni.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12445/1020/ 549820.pdf? Sıra = 1 ve İzin Verildi = y)

EMPATİ NEDİR? Empati kavram olarak bir başkasının yerine koyması, onun düşüncelerinin ve duygularını doğru olarak algılamasıdır. Bir insan empati kurmaya kendi düşüncelerini, bir kenara bırakarak ilgisini diğer insanı anlamaya verir. (MAKALENİN DEVAMI EK1) (KAYNAKÇA: https://dergipark.org.tr/tr/pub/iusskd/issue/897/10038)