Categorii: Tot - litosfera - tectónica - convección - placas

realizată de P Prime 3 luni în urmă

64

La TERRA Mohammed Said Amid

La tectónica de placas se refiere a la teoría que explica el movimiento de grandes placas rígidas sobre el manto terrestre. Este movimiento es impulsado por corrientes de convección dentro del manto, originadas por la transferencia de calor del núcleo a la superficie.

La TERRA Mohammed Said Amid

Tectonica de les plaques (Deriva continental)

La tectònica de plaques és la teoria que descriu el moviment de plaques rígides sobre el mantell terrestre. Aquest moviment és causat per les corrents de convecció dins del mantell, que resulten de la transferència de calor del nucli a la superfície. Aquest moviment provoca fenòmens com terratrèmols, volcans i la formació de muntanyes.

Litosfera (continental)

La litosfera és la part externa més rígida del planeta Terra, inclosa l'escorça terrestre i la porció del mantell exterior, fins a l'astenosfera, mantenint una elasticitat elàstica. comportament. Té un gruix global que varia entre 70-75 km en correspondència amb les conques oceàniques i 110-113 km per sota dels continents.




Limites De Plaques

Els limits de plaques són les zones on es troben les plaques tectòniques de la Terra. Aquestes plaques són grans segments de la litosfera que es mouen sobre el mantell. Hi ha tres tipus principals de límits de plaques, cadascun associat a diferents activitats geològiques:

Transformants


Convergents


Divergents


La TERRA

Estructura interna

Nucli

El nucli de la Terra és la més interna de les capes concèntriques en què es divideix la Terra. Caracteritzat per una alta densitat, el nucli té un radi d'aproximadament 3500 km i es divideix a més en dues capes concèntriques: el nucli exterior i el nucli interior. El nucli de la Terra està format principalment per metalls de ferro i níquel. Un altre element clau que es troba al nucli és el sofre. El 90% de tot el sofre de la Terra es troba al nucli

Nucli extern

consisteix en una esfera viscosa amb un radi d'uns 1220 km, només el 70% del de la Lluna. Es creu que està compost per un aliatge ferro-níquel i que té una temperatura similar a la de la superfície del sol.


El nucli exterior de la Terra és una capa fluida d'aproximadament 2300 km de gruix composta principalment per ferro i sulfur de ferro.

Cicle de calor

Transferència de calor: El nucli intern actua com a font de calor per al nucli extern, facilitant la convecció del material líquid


Generció Del camp magnètic

Moviment del nucli extern: El material líquid del nucli extern es mou, generant corrents elèctrics.



Interacció amb el nucli intern: Aquesta dinàmica contribueix a la creació del camp magnètic terrestre.


Nucli intern

consisteix en una esfera viscosa amb un radi d'uns 1220 km, només el 70% del de la Lluna. Es creu que està compost per un aliatge ferro-níquel i que té una temperatura similar a la de la superfície del sol.


Ho indiquen els estudiosos amb el terme nucli sòlid: de fet, malgrat les temperatures molt elevades, la forta pressió impedeix que el metall es fongui completament.

Mantell

El mantell terrestre és una closca de roca comprimida i escalfada d'uns 2.900 km de gruix, que comença sota l'escorça terrestre (litosfera). L'escorça és només una fina capa de roca congelada que protegeix el mantell de l'espai. Les dues capes estan separades per una àrea de transició anomenada discontinuïtat de Mohorovičić (el "Moho").

Mantel inferior

el mantell inferior es troba entre els 700 i els 2885 km de profunditat i es troba per sobre del nucli. Té un comportament fluid i la temperatura interior augmenta, generant moviments convectius circulars.


Mantel Superior

El mantell superior es troba sota l'escorça terrestre, s'anomena "mantell litosfèric" i juntament amb l'escorça constitueix la litosfera. A majors profunditats, que varia des d'uns 80 km per sota dels oceans fins a uns 200 km per sota dels continents, hi ha una capa de baixa viscositat, comunament anomenada astenosfera, entre la litosfera de dalt i la mesosfera de sota.


La viscositat, encara que alta, permet que l'astenosfera es comporti com un fluid i generi moviments circulars convectius del mantell que són la base de la tectònica de plaques, és a dir, la deriva continental.

El cicle de les roques

El cicle de les roques és un procés dinàmic que descriu com les roques es transformen d'un tipus a un altre al llarg del temps geològic. Aquest cicle inclou tres tipus principals de roques: ígnies, sedimentàries i metamòrfiques.


1. **Roc Ígnia → Roc Metamòrfica**: Si una roca ígnia és sotmesa a altes pressions i temperatures, pot transformar-se en roca metamòrfica.

2. **Roc Metamòrfica → Roc Sedimentària**: La roca metamòrfica pot erosionar-se i els sediments resultants poden acumular-se i compactar-se, formant roca sedimentària.

3. **Roc Sedimentària → Roc Ígnia**: Les roques

sedimentàries poden ser sotmeses a altes temperatures i pressions, fundint-se per formar magma, que, un cop refredat, es convertirà en roca ígnia.


El cicle de les roques és un procés continu i dinàmic, on les roques poden passar per diverses etapes al llarg de milions d'anys. Factors com l'erosió, el moviment tectònic i les condicions ambientals influeixen en aquest cicle.

Roc Metamòrficao

- **Formació**: Es crea a partir de la transformació de roques ígnies o sedimentàries sota condicions de pressió i temperatura elevades, sense que es fonen completament.

- **Processos**: Metamorfisme, que pot incloure la deformació i reaccions químiques.

- **Exemples**: Marbre (derivat de calcària) i pissarra (derivat d’argila).

Roc Ígnia

- **Formació**: Es formen a partir del refredament i solidificació del magma (roques ígnies intrusives) o de la lava (roques ígnies extrusives).

- **Exemples**: Granit (intrusiva) i basalt (extrusiva).

Roc Sedimentària

- **Formació**: Resulta de l'acumulació i compactació de sediments (partícules de roques, restes orgàniques, etc.) en zones com rius, llacs o mars.

- **Processos**: Erosió, transport, sedimentació i compactació.

- **Exemples**: Arenisca, calcària, argila.

Subducció

L'escorça terrestre ( anomenada superfície terrestre) és una de les closques concèntriques pels quals està formada la Terra: per ser exactes, és la capa de l'exterior de la Terra sòlida.

Escorça oceànica

L'escorça oceànica representa la porció més superficial de la Terra a les zones submergides per l'oceà, pertanyent a l'escorça terrestre, contrastant amb l'escorça continental (zones emergides) en gruix i composició.

Escorça continental

L'escorça continental és la part de l'escorça terrestre situada sota les zones continentals i algunes zones cobertes per l'aigua. L'escorça continental difereix, tant en propietats físiques com en composició química, de l'escorça oceànica i del mantell subjacent.

Escorça