Categorii: Tot - recursos - activitats - objectius - avaluació

realizată de Mireia Duran 4 ani în urmă

555

PROGRAMA HAPS

La evaluación de las actividades de un programa es esencial para determinar si estas facilitan el logro de los objetivos planteados y si están formulados correctamente. Es crucial verificar si se disponen de los recursos necesarios y si estos son adecuados.

PROGRAMA HAPS

PROGRAMA HAPS

Planificació

Recursos
Econòmics

Cada activitat que es durà a terme costarà 60euros la hora.

Humans

En el programa participarà:Personal professional i familiars

Materials

Serà necessari elements de mobiliari, equips adaptats i materials, per tal d'adaptar la llar de l'usuari adequadament. Com ara : timbres, telèfons de fàcil us (amb números i timbre amplificat, inalàmbrics), comandaments a distància en braille, adaptacions de l’ordinador, comunicadors electrònics amb veu, ordinadors personals adaptats, formes de comunicació basades en els gestos i els signes...

Espacials

La llar de l'usuari i centres especialitzats en discapacitat visual.

Temporalització
Activitat: l'activitat de la mobilitat es durà a terme 3 dies a la setmana 3h, l'activitat de l'orientació es durà a terme 4 dies a la setmana 2h, l'activitat de lectura i escriptura 5 dies a la setmana 2h i l'activitat de tasques de la llar 2 dies a la setmana 3h.
Programa: la durara total de la intervenció de la recuperació serà de 6 mesos
Metodologia
Entrenarem les activitats de la vida diària a través de tècniques específiques per entrenar aquestes habilitats, així aconseguirem que l'usuari assoleixi l'autonomia i la seguretat que havia perdut en conseqüència de l'accident.

Recuperar l'autonomia i la seguretat en ell mateix i en l'entorn amb activitats de mobilitat, orientació, lectura i escriptura, i taques de la llar

Tornar a fer vida normal, és a dir, dur a terme les AVD sense ajuda amb una recuperació d'autonomia a base de diverses activitats.

Valoració inicial

Autobservació
L'autobseració ens ajudarà a quadrar tota la informació per dur a terme tècniques determinades i adequades per la situació. Aquí és on l'usuari registrarà els seus pensaments i conductes.
Observació
He pogut observar ebn situacions simulades que l'usuari afectat no té seguretat i autonomia per assolir les AVD. Entra en pànic quan es veu sol a l'hora de fer les coses.
Entrevista
He entrevistat a l'usuari per veure com està, com es sent, i per veure quin és el seu nivell d'autonomia i d'autoestima per encarar la situació. A més a més, també he entrevistat a persones del seu cercle de confiança per així acabar d'efectuar una valoració més ajustada

Cas: Noi jove que a causa d'un accident s'ha quedat cec

Avaluació

Com
A través de l'observació, trobarem la informació més directe, precisa i objectiva sobre la realitat concreta que vulguem valorar.

Registres més descriptius

Escales d'estimació

Llistes de comprovació

Què
Cal plantejar-nos, en referència a l'avaluació de les activitats: si les activitats faciliten l'assoliment dels objectius, els objectius de les activitats estan formulats correctament, si s'han assolit els objectius, Hem disposat de tots els recursos necessaris, si són adequats, el paper dels professionals ha estat satisfactori, grau de satisfacció de l'usuari envers les activitats...
Cal plantejar-nos, en referència als objectius generals: si l'usuari ha assolit els objectius, si els objectius són asequibles pel noi, si les activitats previstes tenen relació amb l'assoliment dels objectius, el noi està satisfet amb el programa realitzat.
Quan
Quan s'acaba l'execució, l'avaluació del resultat és molt important per mesurar en quin grau s'han assolit els objectius plantejats. És ideal fer entrevistes periòdiques amb l'usuari per veure que evoluciona bé sol o si hi ha problemes. (avaluació de seguiment)
L'avaluació del procés es desenvolupa al llarg del programa, per tal d'observar com es desplega la intervenció i veure si es compleixen els objectius. Aquesta ens proporciona informació valuosa sobre com ajustar la intervenció ; si cal modificar objectius, introduir nous continguts, canvis de productes de suport, adaptar o allargar més activitats...
Amb l'avaluació inicial per detectar dèficits i necessitats de la persona usuària

Execució

Consolidació
Aquesta fase és clau per realitzar la plena consolidació de l'aprenentatge autònomament. És important implantar rutines, supervisar a l'usuari, reforçar-lo, i que el recolzin les persones més properes a ell serà molt important per aconseguir aquest objectiu final. Així doncs, no retrocedirà tots els pasos de gegant que ha fet.
Automatització
Al principi d'aquesta fase el suport professional es notarà molt fins que, mica en mica, el noi jove comenci a ser conscient de cada situació i sàpiga que fer en cada una d'elles per si mateix. D'aquesta manera s'haurà obtingut les habilitats treballades i s'aniran distanciant aquests suports per tal de que el noi pugui avançar autònomament.
Aprenentatge
En aquesta fase es seqüenciaran els pasos del programa progressivament per tal de no atabalar a l'usuari i aconseguir que es senti còmode i motivat fent les activitats. Si s'observa més dificultat en algun tipus d'activitats s'aplicarà l'encadenament.
Preparació
Informarem a l'usuari sobre ells llocs adaptatius que li ofereixin la millor ajuda possible per encarar la situació de la millor manera, i així, preparar-lo psicològicament i motivar-lo.

S'explicarà

Tècniques

Activitats d'autonomia i orientació

Objectius

Generals

Específics