Categorii: Tot - ondersteuning

realizată de Micha Westerdijk 3 ani în urmă

1179

Sociale kaart

Plusmaatje biedt jongeren de nodige steun om hun schoolcarrière succesvol te vervolgen door middel van begeleiding en coaching. Deze vrijwilligers fungeren als vertrouwenspersonen en werken samen met ouders en scholen om de prestaties van de jongeren te verbeteren.

Sociale kaart

Cardea daghulp

Met welke vraag komen jongeren bij de organisatie?

Ik wil mijn dagritme terug,

Ik wil mijn vaardigheden verbeteren,

Ik wil een vak leren,

Bij welke problematiek wordt de organisatie ingeschakeld?

Heb je geen school en geen baantje, dan kun je bij Cardea leerwerktrajecten volgen. Je leert hier dingen als op tijd komen en verantwoordelijkheid nemen voor je werk. Doordat je de hele dag op de campus bezig bent, krijg je weer een dagritme terug. En zogenoemde dagbesteding: niet meer thuis hangen, maar weer iets nuttigs doen.We leren je een vak, kijken wat je leuk vindt en we leren je school- en werkvaardigheden, zodat je in de toekomst weer verder kunt. Als je nog leerplichtig bent, heeft Cardea onderwijsvervangende trajecten, die ervoor moeten zorgen dat je zo snel mogelijk weer naar school kan. Sommige jongeren komen hele dagen, alle dagen in de week; andere jongeren komen na schooltijd en niet alle dagen. Dat hangt van je situatie af. Je krijgt altijd een coach toegewezen, die jouw contactpersoon is.


Zijn er specifieke eisen voor een aanmelding?

Verwijzing van JGT, Sociaal Wijkteam of huisarts

Jeugd- en Jongerenwerk

Met welke vraag komen jongeren bij de organisatie?

We zoeken jongeren op in de buitenruimte, en hebben jongerenvoorzieningen waar ze naar toe kunnen. Ook kunnen jongeren met ons sporten.

Bij welke problematiek wordt de organisatie ingeschakeld?

Jongeren met problemen.

Zijn er specifieke eisen voor een aanmelding?

nee

Buitenkans

Met welke vraag komen jongeren bij de organisatie?

Ik ben uitgevallen op school en wil graag een nieuwe start maken zodat ik uiteindelijk weer naar school of aan het werk kan.

Bij welke problematiek wordt de organisatie ingeschakeld?

Uitval op school, negatief of onduidelijk toekomstperspectief/beeld, niet weten welke richting, moeten werken aan randvoorwaarden/basis voordat onderwijs/arbeid weer haalbaar is, werken aan vaardigheden die nodig zijn voor onderwijs/arbeid.


Zijn er specifieke eisen voor een aanmelding?

je gemotiveerd bent om te werken en te veranderen

Welzijnskwartier - Talentcoaching

Met welke vraag komen jongeren bij de organisatie?

De vraag waar jongere mee komen is herstel van het normale leven. Zijn gaan niet meer naar school en hebben geen werk waardoor de daginvulling wegvalt. Door geen dagbesteding te hebben raken ze hun dag ritme kwijt waardoor aanhaken richting school of werk vaak niet goed gaat.

Bij welke problematiek wordt de organisatie ingeschakeld?

Talentcoaching van het jongerenwerk is voor jongeren van 12 tot 23jaar, die uit zijn gevallen op het gebied van school of werk. Jongeren worden gecoacht op hun talenten. Dit houdt in dat de coach kijkt naar wat er allemaal goed gaat met een jongere. Zo wordt positieve verandering ingezet

Door samen te klussen bij onder andere het Kluskwartier, met elkaar te koken, sporten of samen een stageplek of school te zoeken, werkt de coach samen met de jongere aan een vastgesteld doel. Jongeren leren daarbij sociale vaardigheden en werknemersvaardigheden en werken aan het oplossen van hun problemen, zodat ze aan het eind van het traject weer gemotiveerd zijn voor school, werk en/of zorg.

Onderwijs en talent coaching

Sinds 2015 heeft talent coaching een onderwijs element waarbij je MBO 1 diploma kunt halen. Het onderwijs wordt verzorgd door een docent van het Vakcollege Rijmond uit Katwijk. De docent geeft drie dagdelen les in het PMT gebouw aan de tulpstraat 15 a.

Zijn er specifieke eisen voor een aanmelding?

Geen zware actuele verslavingsproblematiek.

Studio Moio

Met welke vraag komen jongeren bij de organisatie?

Jongeren zijn op zoek naar stage maar komen nergens binnen of zijn op stage weggestuurd; Jongeren zijn op zoek naar wat ze aan moeten met hun leven. Ze weten het even niet. Jongeren worstelen met onderwijs en via via horen ze van elkaar dat ze hier eigen projecten kunnen opzetten, waarin hun ondernemendheid, creativiteit, een plek heeft.


Bij welke problematiek wordt de organisatie ingeschakeld?

a. Jongeren zijn op zoek naar een stage en kunnen dat niet vinden. b. Ze vallen van school uit en hebben het gevoel het niet te kunnen in het onderwijs. c. Ze hebben een laag zelfbeeld. Achterlligende problematiek varieert: Depressiegerelateerd, zelfmoordpogingen gedaan, automutilatie, geen beeld van zichzelf voor de toekomst. Geen “lifeline”. Vluchtelingen met oorlogstrauma’s, dames die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, veel jongeren die in het verleden gepest zijn. Wij maken geen keuzes Jongeren worden bij ons uitgedaagd om met wie zij zijn van waarde te zijn voor een ander, omdat daarmee - in onze filosofie - ook de groei van eigen waarde mogelijk is. Het werken enkel aan het individu zonder te verbinden met hoe je voor een ander van betekenis kan zijn, maakt het vaak te lastig om uit de eigen cirkel te stappen die vaak wat destructief kan zijn. Het gaat erom dat jongeren echt gezien worden voor wie zij zijn en wat zijn kunnen.


Zijn er specifieke eisen voor een aanmelding?

 Als er een stagevraag is, willen we graag weten of en hoe er al gezocht is. Er moet een stageprobleem zijn. We nemen geen jongeren aan die nog op tijd zijn om een reguliere stage te vinden en het gewoon leuk vindt om bij ons stage te lopen. Er moet wel eerst een stageprobleem zijn ontstaan. Voor de overige jongeren geldt: we werken met een intake en op basis daarvan krijgt de jongeren 24 uur de tijd om een “Challenge” op te lossen. Als dit is gedaan, ongeacht het antwoord van de challenge, is de jongere welkom. Als de challenge niet wordt gedaan, betekent dat dat de jongere wellicht beter ergens anders geholpen kan worden. Die 24 uur is de test om te kijken of er een start van commitment ontstaat en er een stap is naar eigen regie van de jongere. Het is goed om te weten dat we in de studio’s werken aan het ontwikkelen van perspectief voor de jongeren. We zitten op het werken aan toekomst. Verwerking van verleden en trauma’s vindt deels plaats door weer perspectief te kunnen geven, maar voor bijvoorbeeld PTSS, gaat de jongere zelf aan de slag met een psycholoog buiten ons om. Dat is zijn.haar domein. Wij zijn er om er voor te zorgen dat er voor iedereen een plek is in de samenleving en er perspectief ontstaat. Er kans is op werk en er geleerd kan blijven worden.

Servicepunt Werk

Jongeren die niet zelfstandig aan werk kunnen komen kunnen aankloppen bij Servicepunt Werk. Ook als zij een coach willen die hen helpt op hun werk kunnen ze bij Servicepunt Werk aankloppen.

Werk/stage/dagbesteding

Gecompliceerde zaken regelen

Sociaal netwerk

Hulp bij inkomstenbelasting

Heb je de aangifte van de inkomstenbelasting nog niet de deur uit gedaan en kun je hulp gebruiken bij het invullen? De belastinginvullers van de ouderenbonden staan nog steeds voor je klaar om je te helpen.

Wil je meer weten of in contact komen met een belastinginvullers van de ouderenbonden?


Neem contact op met de

Bibliotheek Bollenstreek, dagelijks tussen 10.00 – 12.00 uur telefonisch bereikbaar. 

Stichting maatjes voor elkaar bollenstreek

In Lisse worstelen mensen- in meer dan 1500 huishoudens- met financiële problemen. Rekeningen stapelen zich op. Mensen weten niet hoe ze nog moeten rondkomen. Of zien er zelfs al tegenop om de post open te maken. 


Om deze mensen te kunnen bijstaan, hebben Kerken in Lisse gezamenlijk het initiatief genomen om plaatselijke hulp te organiseren, in actieve samenwerking met instanties als gemeente, woningbouwvereniging en Intergemeentelijk Sociale Dienst. Onzekerk/parochie/gemeente participeert in dit initiatief, opgestart onder de naam SchuldHulpMaatje Lisse. Er is een bestuur aangesteld, er zijn coordinatoren benoemd en er zijn contacten gelegd met de landelijke SchuldHulpMaatje organisatie.


Wat doet een Maatje?


Allereerst er voor iemand zijn. Persoonlijke aandacht geven en luisteren naar iemands zorgen. Alleen dat betekent al veel voor mensen met schulden. 


Als Maatje moet je vooral goed kunnen luisteren en geduld hebben. Je moedigt de hulpvrager aan om vol te houden en geeft praktische hulp.Samen met de hulpvrager maak je een lijst met alle onbetaalde rekeningen en een plan om die te betalen. Het doel is dat de hulpvrager overzicht krijgt en leert hoe hij of zij de geldzaken op orde houdt en uit de schulden blijft.

Geldfit

Niet meer uitgeven dan op je rekening staat is best een uitdaging. Geldfit helpt jou om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. Op onze site kun je een test doen. Heb je de vragen beantwoord? Dan krijg je een advies die past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt.

's Heeren Loo

‘s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland. 

Dat doen we samen met de mensen die belangrijk voor hen zijn. Zo zorgen we samen voor een goed leven voor mensen met een beperking. 

Welzijnskwartier - MDT

Op een innovatieve manier ontdekken wat je wilt worden. In 2021 start Welzijnskwartier met een aantrekkelijk programma voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar om te onderzoeken waar ze goed in zijn en waar ze verder in willen groeien. De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen investeren samen met Welzijnskwartier en partners de komende twee jaar € 350.000 in de toekomst van jongeren. Dit gebeurt via het landelijke project Maatschappelijke Diensttijd (MDT).

Tijdens het MDT-traject gaan jongeren één dagdeel per week op ontdekkingstocht bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Tijdens deze reis ervaren ze hun talenten én doen ze iets terug voor de maatschappij.

Meedenkersnetwerk

Binnen Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk hebben we een Meedenkersnetwerk, dat bestaat uit vrijwilligers en beroepskrachten. Deze mensen helpen je graag, helemaal gratis. Op deze website vind je een overzicht van alle Meedenkers. Heb je een vraag of behoefte aan ondersteuning? Neem dan vooral contact op!

RBL Holland Rijnland

Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Zij moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen en een positieve basis te leggen voor hun toekomst. Door zich te ontplooien en onderwijs te volgen, worden zij toegerust om deel te nemen aan de samenleving en vergroten zij de kans op een arbeidsplek die aansluit bij hun talenten en interesses. Wij zetten ons in om schoolverzuim tegen te gaan, schooluitval te voorkomen en jongeren te begeleiden naar een positieve, zelfstandige toekomst. Dit doen we niet alleen, maar altijd samen met de jongeren zelf, hun ouders, het onderwijs, de jeugdhulp en andere relevante partijen.

De kerntaak van het RBL is het uitvoeren van de

Leerplichtwet


. Daarnaast voeren we

de Regionale Meld- en Coordinatiefunctie (RMC)

uit voor voortijdig schoolverlaten.

Wij doen dit voor 11 gemeenten in de regio Holland Rijnland: Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.

Universiteit Leiden

Missie


Visie

Als vooraanstaande Europese onderzoeksuniversiteit speelt de Universiteit Leiden een leidende rol in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van hoge kwaliteit zijn cruciaal voor een veilige, gezonde, duurzame, welvarende en rechtvaardige wereld. De universiteit zet zich in voor het ontwikkelen, verspreiden en toepassen van wetenschappelijke kennis en is een betrouwbaar baken in het nationale en internationale maatschappelijke en politieke debat.

Mbo Rijnland

mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs, contractonderwijs en voorgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). We bieden middelbaar beroepsonderwijs aan in de volgende domeingerichte MBO Colleges:

Ook bieden we Middelbaar Laboratoriumonderwijs aan in samenwerking met Hogeschool Leiden. Daarnaast bieden we de vmbo-t, havo en vwo aan in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Bovendien verzorgen we cursussen, trainingen en opleidingen voor en met bedrijven en maatschappelijke instellingen.


Is het vavo iets voor jou?

Je kunt om verschillende redenen kiezen voor het vavo. De werkwijze en het resultaat zijn echter hetzelfde: je hebt een heel goede kans om alsnog je diploma te halen! Het afgelopen jaar heeft mboRijnland vavo zo’n 1.200 studenten opgeleid. Voor zowel vmbo TL, havo en vwo ligt het gemiddelde slagingspercentage altijd rond de 80%, mooi toch?

Het vavo:


Fioretti College Hillegom

Wij zijn een bruisende vmbo, mavo en havo school. Bij ons doe je kennis, vaardigheden én ervaringen op die je later nodig hebt voor een passende vervolgopleiding of een leuke baan. Je krijgt theorieles én praktische opdrachten die je met klasgenoten uitvoert. Zo leer je niet alleen wat je moet weten, maar ook ontdek je wat je talenten zijn, hoe je samenwerkt en hoe je je weg vindt in de steeds veranderende wereld.

Fioretti College Lisse

Het Fioretti College Lisse is onderdeel van de stichting Fioretti Teylingen. Een schoolgemeenschap van vijf middelbare scholen in en rond de Bollenstreek. De school richt zich op het bieden van uitdagend onderwijs voor leerlingen van verschillende afkomst en met verschillende talenten. De school wil een gemeenschap zijn waar onderwijs wordt genoten in een sfeer van saamhorigheid en respect voor elkaar. “Wij willen onze leerling toerusten voor een geslaagde toekomst waarin hij met veerkracht een steeds veranderende samenleving tegemoet treedt. Wij willen de voedingsbodem zijn waarin het persoonlijke talent van iedere leerling kan floreren en waarin ruimte voor eigen initiatief en creativiteit wordt gekoesterd.Het talent van de leerling floreert door levend leren. Levend leren doet een beroep op de aangeboren nieuwsgierigheid naar het leven en de wereld om de leerling heen en bereidt hem voor op zijn toekomstige leven.Daarbij legt de leerling relaties met elkaar, met de omgeving en de wereld buiten de school. De leerling heeft ruimte nodig voor persoonlijke keuzes en eigen inbreng. De leerling bepaalt samen met zijn docent zijn doelen en geeft daarmee richting aan zijn eigen leerproces. Ons uiteindelijke doel is de leerling goed toegerust te laten starten met zijn vervolgopleiding. Daarom is er ook de mogelijkheid om naast de reguliere lessendeel te nemen aan profielgroepen sport, cultuur en science.”

Fioretti College

School

Eleos

Eleos is specialist in christelijke ggz en biedt begeleiding en behandeling aan mensen met psychische problematiek. Vanuit ons christelijk geloof werken we met hen en hun netwerk aan hoop en herstel van het gewone leven.


In deze wereld hebben we te maken met lijden en gebrokenheid. Eleos wil met haar specifieke kennis, vaardigheden en attitude mensen vanuit het christelijk geloof helpen met hun psychische problematiek. Wij geloven dat werken aan herstel verder gaat dan alleen het terugdringen of genezen van de ziekte. Binnen de mogelijkheden die de cliënt heeft, wordt daarom gewerkt aan persoonlijk herstel en gezocht naar nieuw perspectief. Geloof, hoop en liefde zijn belangrijke perspectieven in onze gesprekken.

Bij Eleos ben je welkom. Je mag zijn zoals je bent. We bieden een veilige plek om te praten over kwetsbare onderwerpen, zoals je geloof. Samen met je behandelaar en/of begeleider werk je aan het terugdringen of genezen van je psychische problematiek. Het is niet altijd mogelijk om die op te lossen. Maar binnen je mogelijkheden zoeken we samen naar nieuw perspectief in je leven. Je familie, vrienden en kerk kunnen actief worden betrokken in dit proces.

Het juridisch loket

Bij het juridisch loket kun je gratis persoonlijk juridisch advies vragen. Hierbij kun je aan van alles denken waarbij je juridisch advies nodig hebt. Denk aan een scheiding, problemen met buren of alimentatie. Door de huidige situatie met het coronavirus is het loket helaas gesloten. Maar zodra de situatie met het virus is opgelost weet ik zeker dat het loket weer open zal gaan.

Villa Pinedo

Kwadraad

Waarom kies je voor Kwadraad?


Weet je niet meer hoe je de dag door komt? Vind je het lastig om aan het einde van de maand nog geld over te houden? Of ben je ten einde raad met je puberkind? Je gaat samen met het maatschappelijk werk zelf op zoek naar een oplossing.


Hoe werkt Kwadraad?


De maatschappelijk werkers van Kwadraad staan midden in de samenleving. We ondersteunen mensen die zelf geen oplossing kunnen vinden voor hun problemen. Daarvoor gaan we actief naar ze toe: de wijk in en achter de voordeur.

Isd bollenstreek

voor overige geldzaken en steun kun je uiteraard ook terecht bij isd bollenstreek. Zij bieden een hoop services aan. Je kunt hun algemene site raadplegen voor de hulp die jij het hardste nodig hebt.

Stichting Sterksaam

Stichting Sterksaam heeft een woon- zorgboederij waar ruimte is voor 6 mensen met een verstandelijke beperking. De stichting streeft ernaar om een zo "normaal" mogelijke leefomgeving te creëren waarbij de bewoner zich optimaal kan ontwikkelen en een echt "thuis" heeft. De bewoner heeft een eigen kamer wat naar eigen smaak mag worden ingedeeld. Er zijn ook gezamenlijke ruimtes zoals de woonkamer, keuken, activiteitenruimte, tuin enz. Dit wordt allemaal gedeeld met de medebewoners. Bewoners hebben diverse dagactiviteiten zoals koken, schoonmaken, boodschappen doen, werken op het land , verzorgen van de dieren. Hiervoor zal een rooster zijn zodat het duidelijk is wat er van de bewoner wordt verwacht. Hier is ook ruimte voor persoonlijke dingen zoals een sportclub, muziekles, musical les en alles wat de interesse heeft van de bewoners, spelletjes doen met z’n allen, skelteren op het terrein, een stukje wandelen, een stukje fietsen, naar het bos, tafeltennissen, knutselen, sporten. Het zijn allemaal dagactiviteiten die de bewoners zelf kunnen kiezen maar wat wel in de dagbesteding kan zitten. Waar mogelijk zal het werk, in hoeverre de locatie dit toelaat, plaatsvinden buiten de normale woon-en leefomgeving. Dat betekent dat het werk vooral op andere plekken op het terrein plaatsvindt. Dit om een duidelijke scheiding aan te brengen in wat werk en thuis is.

MEE

MEE NL is een coöperatieve vereniging van 20 regionale MEE-organisaties verspreid over het hele land. MEE NL zet zich met de 20 leden in voor een inclusieve samenleving.


MEE is actief op landelijk en regionaal niveau. De 20 regionale MEE-organisaties werken samen met regionale partners om op lokaal niveau inclusie te bevorderen. Datzelfde doet het landelijk bureau MEE NL op landelijk niveau. Meedoen mogelijk maken, dat doet MEE NL door diensten te leveren aan verschillende doelgroepen. Onze dienstverlening hebben we onderverdeeld in 3 labels, die samen een eenheid vormen: Cliëntondersteuning, Academie en Participatieprojecten.


·        Met Cliëntondersteuning versterken we de client én zijn omgeving.

·        Met de Academie bevorderen we kennis en expertise bij professionals en organisaties.

·        Met Participatieprojecten creëren we met samenwerkingspartners uit het publieke en sociale domein een duurzame basis voor een succesvolle participatiemaatschappij.

De Binnenvest Hulp voor jongeren

“Onze jongerenwerkers richten zich helemaal op jongeren tussen de 18 en 27 jaar met multi-problemen. Dat wil zeggen: jongeren die al veel hulpverleners hebben gehad, die denken dat ze toch niet verder komen met hun hulpvragen en door alle regelgeving tussen wal en schip vallen. Deze jongeren zijn meestal dakloos, hoewel sommigen nog wel thuis wonen of bij familie, vrienden of kennissen.”

 

“Onze jongerenwerkers richten zich helemaal op jongeren tussen de 18 en 27 jaar met multi-problemen. Dat wil zeggen: jongeren die al veel hulpverleners hebben gehad, die denken dat ze toch niet verder komen met hun hulpvragen en door alle regelgeving tussen wal en schip vallen. Deze jongeren zijn meestal dakloos, hoewel sommigen nog wel thuis wonen of bij familie, vrienden of kennissen.” 


Het aanbod: 


Plustrainingen

Tot slot heeft Plusgroep, Plustrainingen. Plustraining wordt op maat gemaakt. Wanneer er sprake is van een overbelaste klas binnen het MBO kan er een gesprek worden aangevraagd met de coördinator bij Pluscoach. Samen wordt er gekeken naar een juiste aanpak voor deze groep en regelt de coördinator de coach / trainer bij één of meerdere van de gecontracteerde organisaties die verbonden zijn met Pluscoach. 

Het doel van een Plustraining is de klas, de leerling(en) en het onderwijsteam te ondersteunen zodat de problemen afnemen of stoppen. Op die manier wordt het behalen van een startkwalificatie weer mogelijk, wat uiteindelijk de kans op maatschappelijke participatie vergroot. 

Plusstudent

Ten derde heeft Plusgroep Plusstudent. Plusstudent is Laagdrempelig peergroup-ondersteuning door HBO studenten sociale studies. 

Afhankelijk van de hulpvraag bieden Plusstudenten individuele coaching door professionals in spe. Plusstudent is er voor de jongere die laagdrempelig zoekt van een (ervarings-)deskundige leeftijdsgenoot. 

Plusmaatje

Ten tweede heeft Plusgroep, Plusmaatje. Een plusmaatje is een vrijwilliger die een jongere een steuntje in de rug geeft. Met deze ondersteuning kan de jongere succesvol zijn schoolcarrière vervolgen. 

Het plusmaatje is een ondersteuner en een coach; een vertrouwenspersoon en maatje in één. Hij of zij werkt als aanvulling naast school en ouders. De ouders houden de volledige verantwoordelijkheid voor de schoolloopbaan van de jongere en worden betrokken in het traject. Het plusmaatje overlegt met leerkrachten en ouders over de prestaties en het gedrag van zijn of haar pupil. 

Pluscoach

Ten eerste heeft Plusgroep: Pluscoach. Pluscoaching is een “systeemgerichte coaching”. Dat betekent dat er niet alleen met de jongere aan de slag wordt gegaan, maar ook met zijn omgeving. Het doel van Pluscoaching is de jongeren te ondersteunen zodat de problemen afnemen of stoppen. Op die manier wordt het behalen van een startkwalificatie weer mogelijk, wat uiteindelijk de kans op maatschappelijke particiatie vergroot. 

Plusgroep

Plusgroep heeft een aantal projecten lopen voor ieder verschillende doelgroepen.

Cardea

De missie van Cardea is om samen te werken aan een kansrijke toekomst voor ieder kind. “Ieder kind verdient het om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als deze ontwikkeling wordt bedreigd door opgroei-, opvoed- of psychische problemen, bieden wij specialistische hulp. Wij werken hierbij altijd samen met een kind, de ouder(s) en belangrijke personen in hun omgeving. We houden vast tot zijn weer vertrouwen hebben in een kansrijke toekomst.”


Daarnaast is Cardea een organisatie voor specialistische jeugd- en opvoedhulp in de regio Holland Rijnland en Haaglanden. Zo bieden zij ambulante hulp, dagbehandeling, 24-uurs-zorg en trainingen aan jeugdigen tussen 0-23 jaar en gezinnen die te maken hebben met complexe opgroei en opvoedvragen.

Stichting Humanitas

Stichtings Humanitas doet een aantal dingen. Ten eerste bieden ze je aan te helpen bij het leggen van sociale contacten. “Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld door ziekte of scheiding. We helpen je een sociaal netwerk op te bouwen.” Ten tweede bieden ze hulp bij het omgaan met rouw en verlies. “Het verlies van werk, gezondheid of een dierbare is niet makkelijk. Samen met een vrijwilliger kun je het verlies leren accepteren en je leven opnieuw inrichten.” Ten derde bieden ze informatie over opvoeden en ouderschap. “Opvoeden valt niet altijd mee, maar met een beetje extra aandacht en hulp van een van onze vrijwilligers lukt het vaak toch om je gezin weer zelf goed draaiende te houden.” Hebben ze een vrijwilliger klaarstaan om je te helpen een fijne jeugd te hebben. “Een vrijwilliger helpt je bij lastige situaties, bijvoorbeeld op school of met je ouders, en zoekt samen met jou naar een oplossing.” Leven tijdens en na gevangenschap, “We helpen je met praktische zaken tijdens én na je gevangenschap, zoals met het contact met je kinderen en het behoud van je sociale netwerk.” Je administratie op orde brengen, “Tobben met je (financiële) administratie hoeft echt niet, want met de hulp van een goed geschoolde vrijwilliger krijg je daar weer greep op.”

De papierwinkel

Bij de papierwinkel wordt hulp geboden bij het invullen van formulieren, het uitleggen van (ingewikkelde) brieven, het indienen van een (financiële) aanvraag of om weer overzicht te krijgen in jouw administratie. De papierwinkel is in het wijkcentrum de Spelewey wat ligt in Voorhout op Breugelhof 8. Het wijkcentrum is iedere vrijdag van 9:30 tot 11:30 open.

Kreda

Stichting Kreda is eind 2013 opgericht in de Bollenstreek met het doel voor migranten activiteiten te ontwikkelen, zodat zij beter functioneren en zich beter thuis voelen in Nederland. In de relatief korte tijd van haar bestaan heeft Kreda zich ontwikkeld tot een zeer gewaardeerd educatief ontmoetingscentrum, in de Bollenstreek en landelijk, in Nederland, tot een expertisecentrum voor ondersteuning in onderwijs en ontwikkeling voor anderstaligen. 

De organisatie werkt vrijwel uitsluitend met vrijwilligers. In totaal zetten zich dagelijks tussen 30 en 50 mensen in voor onze activiteiten. Ons kantoor bevindt zich in het hart van de Bollenstreek, in Lisse. Daar beschikken we ook over een kantoor/vergaderruimte en drie leslokalen. 


In de eerste plaats is Kreda in Lisse zowel een ontmoetingsplek als een educatief centrum. Daar worden taalcursussen aangeboden, maatschappelijke projecten georganiseerd en aandacht besteed aan sociale ondersteuning. Naar ons is gebleken is er naast de taallessen ook steeds meer behoefte aan trainingen sociale activering ten behoeve van instroming op de arbeidsmarkt, beter functioneren op de arbeidsplek en in het algemeen in Nederland. Daarvoor heeft Kreda allerlei trainingen ontwikkeld. 


Op zaterdag is er de Poolse School Bollenstreek, waar kinderen met een Poolse achtergrond onderricht krijgen in de taal en cultuur van het land van herkomst, en doordeweeks worden bijlessen Nederlands aan anderstalige kinderen aangeboden. 

In de loop der jaren heeft Kreda zich ontwikkeld tot een expert op het gebied van onderwijs en opvoeding van twee- of meertalige kinderen.


Op verschillende manieren biedt Kreda advies en ondersteuning aan ouders, scholen en andere organisaties hoe hiermee om te gaan 


Iedere week vindt op vrijdag een Moeder & Kind Club plaats, waar moeders met kinderen tot 4 jaar elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen, terwijl de kinderen spelen en knutselen. 

Zorg

Wonen

Vila Pinedo is een forum voor jongeren die leven met gescheiden ouders. Het forum is een plek voor jongeren om met elkaar in contact te komen met lotgenoten die in hetzelfde schuitje zitten. De site bied hier een plek om met elkaar in gesprek te gaan over ervaringen waar de jongere zelf mee kampt. Of om gewoon lekker te kletsen over hoe het bij anderen gaat uit interesse.

Garage2020

Garage2020 gelooft in een samenleving waarin kinderen, jongeren, ouders en hun omgeving samen in staat zijn kansrijk op te groeien. We realiseren ons wel dat hiervoor nieuwe vormen van Jeugdhulp nodig zijn. Vormen die beter aansluiten bij de belevingswereld en meer oog hebben voor technologische mogelijkheden. Zo hopen we traditionele vormen van jeugdhulp overbodig te maken en het kind sterk te laten opgroeien.


We werken aan dit streven door oplossingen te ontwerpen voor concrete problemen die kinderen, jongeren, ouders en hun omgeving ervaren. Dat doen we in samenwerking met verschillende experts én met degene waarvoor de innovatie bedoeld is, zodat hun perspectief centraal staat. We pakken niet aan wat aan de oppervlakte ligt, maar vragen door tot de werkelijke kwestie boven is. Met de innovaties willen we bestaande vormen van jeugdhulp voorkomen, verkorten of vervangen.


Op onze missie tot radicale innovatie van de jeugdhulp zijn we niet alleen. We doen het samen met een breed netwerk aan mensen die anders durven denken en doen om alle kinderen en jongeren een kansrijke start te bieden. Zo vormt Garage2020 een beweging waar we alle vernieuwers voor uitnodigen.

JOT (Jongern team)

Het JOT is weer op sterkte en is voor zorg mijdende jongeren in de leeftijd van 12 t/m 23 jaar met complexe (psychiatrische) problematiek.

 

Leeftijd van 12 t/m 23 jaar;


Wat kun je verwachten van het JOT?


We helpen je om te leren omgaan met je problemen. We helpen je ook om praktische problemen aan te pakken, zoals je werk en opleiding, wonen en geld. Dit doen we door samen met jou een plan te maken hoe jij je eigen zaken weer kunt gaan regelen.

Wij blijven heel nauw bij je betrokken en hebben intensief contact. Niet alleen door bij je langs te gaan, maar ook telefonisch en via Whatsapp. We spreken af op een plek waar jij je prettig voelt. Dit kan thuis zijn maar ook ergens anders.


Je moet wel aan deze voorwaarden voldoen:

· Het reguliere aanbod voldoet niet of sluit onvoldoende aan; de jongere is zorgmijdend (komt niet bij de GGZ binnen en/of de continuïteit van de hulpverlening is onvoldoende);

· Er is sprake van een psychiatrische stoornis zoals opgenomen in de DSM of een sterk vermoeden daarvan, waarbij de verwachting is dat deze langdurig aanwezig zal zijn;

· Ernstige sociaal-emotionele dan wel gedragsproblemen (incl. middelenmisbruik) kunnen tevens een indicatie zijn voor het JOT;

· Er is sprake van uitval op meerdere levensgebieden: wonen, school, werken, sociale contacten, seksuele relaties, zelfverzorging, zingeving, financiën;

· Verblijfsplek/postadres binnen regio Leiden (Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp) of Duin-en Bollenstreek (Hillegom, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Voorhout en Warmond).

Stichting Lumen

Heb jij te maken gehad met psychische aandoeningen, psychosociale problemen en/of verslavingsproblemen? Stichting Lumen biedt je een veilige plek voor ontmoeting en ondersteunt je in je persoonlijk en maatschappelijk herstel. Voor meer info ga naar de website

Jongerenroutes jeugdhulp

Heb je als jongere (onmiddellijk) hulp nodig? Wat kun je verwachten als je nu al jeugdhulp ontvangt? Sommige jongeren krijgen hulp van de jeugdbescherming, wat moet je daarbij verwachten? Gelukkig heeft jongeren routes jeugdhulp antwoord op deze vragen. Op hun website kun je via een keuze menu al deze vragen of stellingen stap voor stap doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan opties als: mijn ouders of ik vinden jeugdhulp nodig, rechten en plichten van kinderen en jongeren in de jeugdhulp. Voor meer van dit soort vragen en stellingen kun je terecht op de website

WMO

Voor jongeren met een beperking is er de WMO. De WMO is er voor iedereen ongeacht de beperking of het probleem dat iemand ervaart. Iedereen met een beperking die binnen de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk of Teylingen wonen kan hier aanspraak op maken. Meer hierover kan gevonden worden op de website

Rekening houden met en regelen voor je op jezelf gaat

Wat moet je allemaal regelen en waar moet je rekening mee houden als je op jezelf gaat? Deze site kan je al aardig op weg helpen

Hoezitdat.info

Aanvullend op dit losse artikel heeft hoezitdat een hele hoop informatie over allerlei onderwerpen. Denk hierbij aan je lichaam & gevoel maar bijvoorbeeld ook aan internet & mobiel. Meer info kun je vinden op de website

Stek wonen

Als je als jongere op zoek bent naar een woning in de regio bollenstreek/Teylingen/Hillegom dan kan Stek een goede plek zijn om te raadplegen (let op! Wel vanaf 18 jaar). Stek geeft namelijk vooraan aan jongeren voor woningen. Bovendien hebben zij woningen die voor jonge starters bestemd zijn. Stek heeft woningen in Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen.

plan 18 checklist met alle overige zaken naast geld die je regelt voor je 18e

bij plan 18 kunnen jongeren zien wat ze moeten regelen voor ze 18 worden. Op de website staat info voor jongeren, ouders, scholen, ambtenaren, hulpverleners en voor groepen. Daarnaast bied plan 18 een checklist waarmee je makkelijk kunt bijhouden wat je al geregeld hebt en wat je nog moet (of kan) regelen.

Kwikstart

Wat inhaakt op plan 18 is de site kwikstart. Deze website doet in feite hetzelfde, het is maar net wat je fijner vind werken.

Geldzaken

Startpunt geldzaken bijna 18 - alle geldzaken die je moet regelen voor je 18 bent

Bij startpunt geldzaken kunnen jongeren door middel van een document zien genaamd “bijna 18” wat zij moeten regelen als zij 18 worden.

Geldplannen voor tijdens de coronacrisis- ISD

Sinds kort heeft isd geldplannen voor tijdens de coronacrisis. Deze plannen maken zij anoniem en geheel gratis. Er zijn in totaal 8 geldplannen te vinden op de website

Sociale kaart