realizată de Susanne Nielsen VHYH Nielsen VHYH 2 ani în urmă
159
Mai multe ca aceasta
după Annika Forsberg GK Forsberg GK
după Mario Mema
după Rahele Jalili Jalili
după Maja Galvig
Ordförrådet kan skiljas åt i de olika språken beroende på vilka ord och intressen barnet möter i hemmet eller förskolan. Om barnet får tillräcklig språkstimulans är det vanligtvis inom normalområdet för sin språkutveckling. Flerspråkighet i sig leder inte till sen språkutveckling.
Om barnet är borta mycket från förskolan eller inte får språklig stimulans där blir utvecklas barnets svenska inte lika starkt som hos ett enspråkigt barn. Om hemmiljön inte heller ger språkstimulans så påverkas även utvecklingen av hemspråket. Om flerspråkiga barn får vistas i en rik språkmiljö har de på några år byggt upp ett basordförråd för att kunna först och uttrycka sig i sin vardag.
Kodväxling! Kan bero på att samma ord finns i båda språken eller att barnet "glömmer" ordet på svenska och fyller i med hemspråket. Det är då lättare att fortsätta samtalet utan avbrott eller att fastna.
Skapande! Prata om färger, former, penslar, storlekar, sätt ord på olika material och tekniker. Prata om det som skapas, ställ frågor.
Matsituationen! Sätt ord på maten och prata om den. Fråga barnen vad dom vill ha, äpple eller päron? Inget svar? hjälp till med tecken och gester.
Utflykter! Hitta saker att titta på och prata om. Utforska nya saker och begrepp tillsammans som en hittad svamp under promenaden.
Leken! Var medlekare på barnens villkor, medlare, barnens redskap, lots, förebild. Se till att ingen blir utanför.
Stora pragmatiska svårigheter hänger ofta ihop med andra svårigheter t.ex inom autismspektrumet och då rullar inte utvecklingen på som förväntat. Barnet kan då ha svårt att svara på frågor då det inte förstår samtalsreglerna.
För att stötta barnet i att använda sitt språk kan vi locka barnet till att använda det genom att placera saker hen gillar utom räckhåll. Barnet kan då använda sig av ord, gester eller ljud för att visa vad det vill. Vi kan sedan som modell fråga om det är nallen eller dockan du vill ha? Sätta ord på samtals regler, rollekar, spela spel, sagoläsning, boksamtal och bearbetning av sagan, att benämna, ställa frågor.
Om barnet fastnar på något eller några ord behöver vi ta reda på vilka ljud som är svåra. Sedan hjälpa barnet med upptäcka hur man gör ljuden och sedan upprepa dem så att de befäster och kommer automatiskt när barnet pratar. Har barnet stora uttalssvårigheter är det bra att koppla in en logoped.
Vad kan vi göra? Olika spel och lekar, vildkatten, rim memo, r-memo, härmlek,mm. Fråga barnet om vad som finns på bilderna, hur låter de? Hitta på egna ordlekar osv. Prata och lyssna , ge barnet tid att uttrycka sig. Korrigera uttalen genom att upprepa det barnet sa korrekt för att hjälpa till så ljudet kan befästas lättare. Visa barnet hur man gör ljudet med munnen. Läs böcker låt barnet fylla i. Lätta på stödet när barnet hittat ljudet.
Vi kan utifrån barnets intresse prata och ställa frågor om vem som kom först?, vem är störst?. Lyssna på barnet och upprepa det barnet sa fast gramatiskt rätt. Om barnet säger en mening på tre ord bygger vi ut till fyra ord. Bara vi håller oss till barnet nivå behöver vi inte vara rädda för svåra ord så länge vi försäkrar oss om att barnet förstår.
Vad kan vi göra? Vi kan spela memory och prata om bilderna, läsa sagor och låta barnet fylla i eller återberätta, digitala verktyg, bablarna, prata och lyssna.
Vad kan vi göra för att stärka ordförrådet? Håll i minnet att barn behöver lära sig nya ord hela tiden. I vardagssituationer finns massor att sätta ord på och repetera dagligen. Gör gester, läs, ha bokprat och bearbeta det lästa. Ställ frågor, Väck intresse och nyfikenhet för nya ord.
Prata mycket med barnet, variera, förstärk och anpassa språket. Stäm av att barnet förstår. Fånga upp och förklara när barnet missförstått något. Lek och spela spel med barnet. Läsa för barnet och använda lässtrategier, se så böckerna är på barnets nivå. När vi förklarar svåra ord för barnen så hjälper vi till att bygga upp ordförrådet.
2 år! Börjar förstå vad? och vem? frågor. Barnet börjar också förstå enkla vardagsord.
3 år! Har större förståelse för grammatiska strukturer, förståelsen för färger och former utvecklas. (abstrakta ord)
4-5 år! Förstår det mesta i vardagsspråket, börjar få grepp om fler abstrakta begrepp som tex siffror. Instruktioner och svåra ord kan vara svårt att förstå
Ett års åldern! Barnet förstår i snitt 3-50 ord. De första orden kommer som de tränat på sedan födelsen. Först vokaler sedan hela stavelsen. Tex mamamama blir nu mamma.
18 månader! Ett aktivt ordförråd 25-50 ord. Först läggs ord till långsamt sedan kan barnets språkutveckling gå från ett ord i veckan till att lära sig flera nya ord i veckan. Genom att barnet nyfiket frågar "vad e de?" l är det sig nya ord. Vissa barn behöver dock mer hjälp med strategierna. Där vi vuxna hjälper till och sätter ord och benämningar på saker och händelser i barnets värld.
Vanligaste formerna av språkstörning.
Generell språkstörning! Både uttrycksförmåga och språkförmåga är påverkade. Svårare än jämnåriga med att förstå och uttrycka sig med ord och meningar.
Att ha en språkstöning handlar om hur hjärnan bearbetar språk och har inget med intelligensen att göra.
Pragmatisk språkstörning! Svårigheter med att använda språket tex hur man frågar, eller ber om något, att följa en röd tråd eller samtalsregler.
Expressiv språkstörning! Svårigheter med flera delar såsom ordförråd, grammatik , uttal och har svårt att berätta saker och formulera sig som jämnåriga.
Grammatisk språkstörning! Sen eller avvikande utveckling , hur man böjer ord och sätter dem i meningar.
Fonologisk språkstörning! Endast uttalet är påverkat tex svårigheter med uttalet av flera språkljud hos ett 5 årigt barn
Språkförståelse! Förmåga att koppla en betydelse till det vi ser eller hör så att vi förstår orden/meningarna.
Ordförråd! Alla ord vi kan, både de vi använder och de vi förstår. (passivt ordförråd)
Grammatik! Förmågan att böja ord och sätta dem i meningar.
Uttal! Förmågan att kunna språkljuden och hur orden låter.
Innehållet! Betydelsen i det vi skriver eller förmedlar.
Användning! Hur vi an använda språket för olika syften för att be om saker, kommunicera, ställa frågor och för att berätta saker.