Категории: Все

по teslari mihaela 7 месяца назад

99

CAPITALISMUL MONOPOLIST

În perioada modernă, exporturile de cereale și petrol au fost surse principale de venit pentru România, aceasta ocupând locuri de top în clasamentele mondiale la exporturile de grâu și porumb.

CAPITALISMUL MONOPOLIST

Текущая тема

CAPITALISMUL MONOPOLIST

RTRGTTG5YT6


Cheia succesului companiei Coca-Cola de-a lungul secolelor constă în mai mulți factori: Marketingul agresiv și inovator: Coca-Cola a fost întotdeauna la vârful marketingului, folosind campanii publicitare creative și inovatoare pentru a-și promova produsele și a-și consolida brandul (a distribuit cupoane pentru a incerca gratis noua bautura racoritoare si i-a imbracat pe farmacisti in haine imprimate cu Coca-Cola .Stilul agresiv de promovare a functionat).Coca-Cola are unul dintre cele mai puternice branduri din lume, iar loialitatea consumatorilor față de acesta a contribuit la succesul său continuu pe parcursul generațiilor. Extinderea globală: Compania Coca-Cola și-a extins afacerile pe plan global, ajungând să fie prezentă în peste 200 de țări. Această expansiune agresivă a contribuit la creșterea și consolidarea poziției sale în indust

"Istoria Coca-Cola " a fost inventată la data de 8 mai , 1885 în Columbus, Georgia, de către John Pemberton, iniţial ca un cocawine (un amestect între extractul de coca şi vin) numit Pemberton’s French Wine Coca.l-a dus la o farmacie locala. Aici amestecul a fost combinat cu sifon si probat de clienti care au recunoscut cu totii: aceasta noua bautura era speciala. Farmacia a inceput sa vanda amestecul cu 5 centi paharul. In primul an, firma a vandut in jur de 9 pahare de Coca-Cola pe zi. Un secol mai tarziu, Coca-Cola Company a produs peste 10 miliarde de galoane de suc. Din nefericire pentru Pemberton, el era mai mult un inventator decat un om de afaceri, si nici macar nu banuia ca a inventat unul din cele mai de succes produse din lume. De-a lungul anilor, intre 1888 si 1891, Pemberton a vandut firma unui afacerist din Atlanta pe nume Griggs Candler pentru un total de 2300$. Candler a devenit primul presedinte al firmei si primul care a adus viziune de afaceri companiei. Dupa Atlanta 1893-1904 Asa Candler, a transformat Coca-Cola dintr-o inventie intr-o afacere.

În Rusia, cartela reidustriei este aproape identică cu cea germană. Imperiul industrial al lui Krupp numără circa 7000 de angajați în anul 1873 și 78000 în anul 1913.Trustul AEG din industria electrică ,datorită unor înalte ritmuri de concentrare controla,in 1911, aproape 200 de societăți cu efectiv total de 60.000 de salariați. Din anul 1908 , această întreprindere cooperează cu un alt puternic trust german Siemens fiind nevoit să împartă piețele externe cu grupul american general electric odată cu trecerea de la capitalismul liberei concurențe la cel monopolist se accentuează și mai mult dezvoltarea economică inegală și neuniformă a statelor, inclusiv a statelor dezvoltate.

PREMISE: in primul deceniu al secolului XX , în Germania s-au constituit peste 300 de carteluri în diferite ramuri ale economiei naționale.Cel mai puternic cartel în industria carbonieră producea anual 102 milioane tone de cărbune ,care este o cotă foarte mare.Cartelul Stahlwerks-Verband a controlat 75 % din producția oțelului german.

Pe parcursul ultimului sfert a secolului 19 economia SUA se dezvoltă în ritmul extrem de rapide. Către anul 1894 după volumul producție industriale SUA dețineau primul loc în lume în perioada anilor 1877-1899 ,producția oțelului a crescut aproape de 19 ori , extracția cărbunelui - de 5 ori, extracția petrolului - mai mult de 6 ori.In decursul următorilor 30 ani , au fost construite 140 000 mile de cale ferată. Un ritm deosebit de ridicat al creșterii se manifestă în noile ramuri industriale - siderurgia ,a petrolului ,Ind.chimică, electrotehnica.

CE ESTE? Capitalismul monopol este o formă de capitalism bazată pe controlul statului asupra unei anumite piețe. Țările acționează sau participă la economiile lor prin monopolizarea unui sector sau industrie printr-o companie publică dominantă.

SE CARACTERIZEAZA PRIN: proprietatea privata,acumularea profitului in cadrul unei piete libere, schimbul de marfuri si un sistem de preturi competitive

CONTEXT ISTORIC: Predominau întreprinderile și investițiile mici și medii. spre sfârșitul sec. XIX rolul dominant în economie revine industrie grele și constructoare de mașini (ce necesita crearea unor interprinderi mari și investiții enorme pentru o perioadă mai lungă + apare necesitatea capitalurilor)

1.Apar noi uniuni economice cu utilaj modern care produc mărfuri ieftine și de calitate. 2.Vechile interprinderi mici nu rezist concurenții și falimentează. 3.unele ramuri ale economiei anumite uniuni își asumă rolul de dominare exclusivă acestea fiind numite monopoluri iar această etapă a evoluției capitalismului numindu- se capitalism monopolist.

Tipuri de uniuni monopoliste:1.Cartel( presupune o înțelegere între firme sau organizații profesionale, care au ca scop fixarea prețurilor, stabilirea nivelului producției, împărțirea pieței sau trucarea licitațiilor.) 2.Sindicat ( prețul la marfa ,volumul producției, piața de desfacere) 3.Trust(grupare de întreprinderi de producție sau de desfacere a cărei proprietate o deține statul și care este organizată pentru producerea în comun a bunurilor unei ramuri de producție.) 4.Concern (concernele sunt întreprinderi mari și foarte mari, care rezultă prin unirea mai multor firme (companii) mai mici într-un ansamblu economic sub o conducere unică, formând astfel o „persoană juridică”.Au posibilitatea de a menține statutul de monopol asupra anumitor produse, putând astfel dicta prețurile de vânzare pe piața de desfacere, putând chiar și influența politica și decretarea unor legi favorabile intereselor sale economice.

Napolact este un brand al companiei olandeze FrieslandCampina, unul dintre cei mai mari producători de lactate din lume. Brandul este folosit doar în România.În anul 1905, este atestată în Cluj-Napoca firma de produse lactate, atelierul Vlad[1], loc în care se fabricau unt și brânză de vacă. Aceasta se dezvoltă în timp, ajungând în 1936 să producă și iaurt, brânzeturi fermentate sau topite. În 1948, mica fabrică de lactate din Cluj este naționalizată, odată cu preluarea de către stat a tuturor întreprinderilor private, fiind redenumită “Întreprinderea de Industrializarea Laptelui Cluj”. În anul 1990, societatea a luat denumirea de Napolact, iar în 1994 Napolact obține o serie de premii și distincții din partea statului român. Cu cele 180.000 tone de lapte prelucrat în medie pe zi, Napolact a ajuns în 1998 primul producător din domeniul lactatelor din țara sa.

Exporturile de cereale au au constituit una dintre principalele surse ale veniturilor României moderne. La începutul secolului Romania va ocupa locul 4 in lume la exportul de grâu și 3 la exportul de porumb . Un alt rol important îi revine petrolului ,materia primă cea mai căutată.. În perioada secolului XIX-XX, România a avut diverse forme de monopoluri.Un exemplu notabil este monopolul pe piața petrolului deținut de familia Rothschild în perioada interbelică. De asemenea, au existat monopoluri politice în timpul regimului comunist, unde Partidul Comunist Român controla toate aspectele vieții publice și economice. În domeniul economic, au existat monopoluri în industria petrolului, în transporturi (cazul CFR - monopolul feroviar) sau în telecomunicații (Romtelecom).În domeniul cultural, sub regimul comunist, exista un control strict al informațiilor și culturii de către stat, făcându-l astfel un fel de monopolist cultural. Astfel, putem observa că în România au existat diverse forme de monopoluri în diverse domenii, fie controlate de companii private sau de stat, care au avut un impact asupra dezvoltării și structurii economiei și societății românești