Категории: Все - simptome

по Laura Roman 1 года назад

68

STRESUL

Stresul se manifestă în diverse forme, fiecare cu specificitățile și provocările sale. Stresul acut episodic apare când o persoană este constant stresată, transformând stresul ocazional într-un stil de viață.

STRESUL

STRESUL

Metode de gestionare

Terapie prin vorbire
Pe termen lung, terapia prin vorbire ajută unele persoane să facă față stresului mai bine. O abordare ar fi terapia cognitiv comportamentală, care te poate ajuta să îți schimbi tiparele de gândire negative.
Timp pentru hobby-uri
Trebuie să-ți aloci timp pentru lucrurile care îți plac. Încearcă să faci în fiecare zi ceva care să te facă să te simțiți bine. Astfel vei reuși să te eliberezi de stres. Nu trebuie să aloci enorm de mult timp- chiar și 15 până la 20 de minute vor fi benefice.
Dietă sănătoasă
O dietă regulată, bine echilibrată, te va ajuta să te simți mai bine în general. De asemenea, te poate ajuta să îți controlezi starea de spirit. Mesele tale ar trebui să fie pline de legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe pentru energie.
Exerciții fizice
Antrenamentul regulat este una dintre cele mai bune modalități de a-ți relaxa corpul și mintea. În plus, exercițiile fizice îți vor îmbunătăți starea de spirit. Dar trebuie să o faci des pentru a da roade.

Boli provocate de stres

Dureri de cap
Stresul și tensiunea psihică acumulate peste zi, se pot materializa la nivel fizic sub forma diverselor dureri; cefaleea sau durerea de cap, este una dintre cele mai frecvente forme de manifestare fizică a stresului
Disfuncții sexuale
S-a observat faptul că stresul are un efect negativ asupra libidoului; în perioadele din viață în care oamenii se confruntă cu probleme la locul de muncă, probleme legate de sănătatea unui membru din familie sau pur și simplu o viață agitată, dorința sexuală scade.
Obezitate
Orice situație stresantă presupune eliberarea în organism de cortizol și adrenalină; stresul cronic implică descărcări permanente de cortizol, care favorizează creșterea în greutate și depunerea grăsimii la nivelul abdomenului

Tipuri de stres

Stres cronic
Stresul cronic este opusul stresului acut. Stresul cronic apare atunci când o persoană nu vede o cale de ieșire dintr-o situație dificilă, se simte fără speranţă şi renunţă la căutarea soluţiilor.
Stres acut episodic
Stresul acut episodic apare atunci când o persoană este stresată în mod constant, iar stresul acut se transformă dintr-o experiență ocazională într-un stil de viață. Simptomele stresului acut episodic sunt mai intense decât în cazul stresului acut și pot cauza dificultăți mai mari în viața de zi cu zi.
Stres acut
Stresul acut este cea mai frecventă formă de stres. Este cauzat de cerințele și presiunile din perioadă recentă și de cele anticipate în viitorul apropiat. Este vorba de stresul cotidian, obișnuit în multe situații normale.

Factori ce declanșează stresul

Schimbări bruște
Trădări
Instabilitate financiară
Muncă în condiții periculoase
Lucrul peste program

Ce este stresul?

Surse generale
Termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave, efect nefavorabil produs asupra organismului ființelor de un factor de mediu.
Surse psihilogice
Stresul psihic ca totalitatea conflictelor personale sau sociale ale individului care nu-și găsesc soluția pe moment. Mihai Golu definește stresul psihic ca stare de tensiune, încordare sau disconfort, determinată de agenți afectogeni cu semnificație negativă, stare de frustrare (reprimare) a unor trebuințe, dorințe sau aspirații.
Surse medicinale