EL TEXT ARGUMENTATIU
RECURSOS
POLIFONIA
elements paratextuals
ús de cometes i cursiva
citacions
MODALITZACIÓ
ALTRES
Interrogacions retòriques, citacions textuals, frases fetes, ironia, introducció d'un relat...
verbs de pensament i opinió
lèxic valoratiu
ús de la primera persona del singular i del plural (inclusiu)
funcions lingüístiques (apel·lativa i emotiva) i modalitats oracionals (interrogativa, exclamativa, dubitativa,desiderativa)
GÈNERES
ESCRITS
AFORISME: Frases breus i contundents que inciten a la reflexió
ASSAIG: anàlisi reflexiva, d'intencionalitat literària amb caràcter més personal i obert
PERIODÍSTICS: article d'opinió, editorial, columna, carta al director
ORALS:
conferències argumentatives
discursos o debats polítics
parlaments en l'àmbit judicial
COMPONENTS
ARGUMENTS
fal·làcies
contraarguments
· La contraargumentació:
- - És una tècnica argumentativa. L'autor formula en el text les possibles objeccions (tesi contrària) a la seua posició, per tal de neutralitzar-les amb nous arguments que refermen la seua tesi.
- - Són estructures contraargumentatives no sols la refutació (“no és cert que…”), que implica una negació, una oposició... sinó també la concessió, que significa una objecció, una acceptació parcial, una adhesió crítica, i la condició ("És cert que ..., però", "Malgrat que..., també", "Alguns diuen que ..., però",“si és cert que... aleshores...”)
Tipus
TESI
dialèctica
circular o enquadrada
deductiva o analitzant
inductiva o sintetitzant
TEMA
ESTRUCTURA
CONCLUSIÓ
Es recorda breument la problemàtica i els principals arguments per tal de refermar la tesi. S’hi poden proposar solucions, incitar a l’acció, expressar un desig per al futur; i sovint es tanca amb un joc de paraules, amb una pregunta o amb una exclamació (guardeu-vos un as a la màniga!).
COS EXPOSITIU-ARGUMENTATIU
Es presenten els arguments que corroboren la tesi de qui argumenta i que han de servir per a convéncer l’interlocutor; i els contraarguments (arguments que invaliden la tesi contrària i que donen més credibilitat a l’argumentació i una imatge de major honestedat, tot i que no cal exposar-los tan detalladament), per refutar-los i així provar la tesi.
argumentatio
narratio
INTRODUCCIÓ
: Es presenta el tema situant-lo dins un context (sociocultural, històric, econòmic...) cercant l’interés del receptor, amb qui trobarem punts en comú, per facilitar la comunicació. No necessàriament hi oferim la tesi