Kategoriak: All - utveckling

arabera Jon Johansson 7 years ago

1122

Kulturarvsfestivalen

En kulturarvsfestival arrangeras i Hunge Folkets hus med fri entré och servering. Syftet med evenemanget är att öka medvetenheten om kulturarv som en resurs för regional tillväxt och utveckling.

Kulturarvsfestivalen

KULTURARVSFESTIVALEN Nu i Bodsjöbygden! Hunge Folkets hus 29/9 kl 10-16 Fritt inträde Servering

Projekt med kulturarv

I vårt uppdrag ingår bland att lotsa rätt bland arkiv och samingar. Vi har många referenser kring lyckade satsningar med kulturarv som bas.
Hemslöjden
Hemslöjden kommer att vara representerad och bidra med sitt omfattande nätverk, en viktig resurs!.
Hemslöjd 100år
ABF Bräcke
Skogsstyrelsen
Skogen i skolan?
Info om projekt kommer
Har man ideer som man på något sätt vill förverkliga är det aldrig fel med stöd, såväl mentalt som finasiellt. På plats i Hunge finns nedanstående organisationer som kan bidra med projektmedel, utbildning, eller insamling av fakta om kulturarv mm.

Kulturarvsbaserat företagande

Ångsta kvarn
Anna Mellgren från Ateljé Kléa
Jämtgärsgård
Smååkrans Getgård
Bakgården i Revsund
Kulturarvsbaserat företagande är ett område med många variationer och grenar. Vi har här bjudit in några företag med denna inriktning och ser gärna att fler kommer och presenterar sig och sina ideer. Kontakta oss så kan vi ordna plats för dig och dina alster. Vi hoppas på att kunna få till en liten marknad!

Bodsjöbygdens kulturarv

Boken om Bodsjöbygden är nu färdig och finns att köpa här på festival. Träffa författarna och titta fad som finns mer för litteratur om Bygden.
Arkitekturen som präglar Folkets hus med tillbyggnader i Hunge har också den sin historia.
Föreningsarkivet startar nu en inventering av föreningshus och deras historia i länet. Margareta finns på plats för att träffa er som vill veta mer/ har kunskap om föreningshus i bygden.
Läs mer om projektet här
Margareta Olsson, arkivassistent, Föreningsarkivet
Bodsjöbygdens kulturarv är säkert känt för många av er, men det finns mer att upptäcka och göra! Bokhörnan är t.ex. berikad med den nya boken om Bodsjöbygden som även kan köpas signerad av författarna. På plats finns även Föreningsarkivet som inleder sin inventering av föreningshus i länet med start i Hunge.

Projekt Bodsjöstugan

Här finns länkar som berättar mer om projektet
Om arbetet på Torsta
Grundläggande om projektet
Leaderprojektet Bodsjöstugan visar nu upp grundkonceptet för Bodsjöstuga i alla dess varianter som är inspirerade av Boddas bönehus. Detta är prototypen som nu presenteras av Stefan Karlsson, projektsamordnare, tillsammans med Tore Brännlund som deltagit designprocessen, samt Jan-Anders Erikssson vid Torsta Skog och trä.

Hjälp!

Längst ner på sidan har ni reglagen som kommer fram då ni flyttar markören dit. Kör snabbvisning med "spelaknappen" eller manuellt med mus genom att först klicka på huset. Vänster musknapp flyttar, mushjulet zoomar, prova er fram.
Här ser ni en ikon, som en jordglob. Det betyder att det finns mer information via en länk till annan hemsida.
Plustecknet här bredvid rutan betyder att fler grenar finns. Klicka på pluset och prova.
Mer information

Ändå mer information

Prova på hanterverk - för stora och små

Tälja i trä
Tälja kan vara både rogivande och kreativt för stor och liten. Här kan barn få prova på att tälja under leding av mästare som Anders Wänström och Mattias Knutsson.

Anders Wännström, en mästare med kniv som är känd för sina flygande kor, burkar och unika pinnkorgar. Han har ställt ut sina alster på Liljevalchs

Subtopic

Att arbeta med barn och slöjda, som ett pedagogiskt redskap, är något sm Mattias Knutsson gör till vardags på Jamlti i projektet Kuturarvets hantverk.

Timringsteknik
Genom projektet Bodsjöstugan har timringstekniken vitaliserats med CAD-ritning och maskiner samtidigt som man behåller det genuina. Här visar vi de varianter som finns av på knutar och tekniker

Stefan Karlsson

Timring

Smeder inspirerar

R.O.B. - Smedjan i Bleka
Att få känna hur ett järnstycke mjuknar och går att forma till till något ett bruksföremål är något som alla borde få prova. Under ledning av Roland Olsson får du prova på detta inspirerande hantverk.
Gjädjen i att få arbeta med sina händer står här i fokus. Prova på, titta på verktygen, lär mer om tekniken och träffa de som inspirerar och vill lära ut.

Hur arbetar vi med kulturarv?

Produktutveckling och kulturarv, hur hänger det ihop?
Metoder för produktutvecling är något som man kanske inte förknippar med kulturarv så ofta. Jon kommer därför med denna presentation att ställa begreppen på ända och knyta samman de faktiska förutsättningar för produktutveckling.

Jon Johansson, projektledare NCK

Lärande genom kulturarv
Sara berättar om hur kulturarv kan utgöra en resurs i tillväxtarbete

Sara Grut, projektledare och forskare, NCK

NCK

Kulturmiljöer
Björn och Henrik kommer att berätta om projekt Husnyckeln och tar oss på rundtur i Hunge med dess kulturmiljö. Detta har som syfte att ge inspiration till "Vandring och storytelling" som i grenen ovan.

Projekt Husnyckeln

Henrik Ylikoski, Antikvarie, Jamtli

Björn Olofsson, Antikvarie, Jamtli

Vandring och storytelling
Jim och Eva presenterar hur de arrangerar vandringar med berättande om de gamla i Östersund. Här får ni även höra ett smakprov på något som ni kanske inte visste om Bodsjöbygden historia.

Eva Tenghed, arkivpedagog, Föreningsarkivet

Jim Hedlund, arkivpedagog, Landsarkivet

Destinationsdesign
Karolina Nätterlund, industridesigner, arbetar till vardags på Regionalt designcentrum i Östersund. Hon kommer här att hålla en workshop som sätter fokus på destinationsdesign. Ni kommer under hennes ledning att få arbeta med de förutsättningar som bygden har att erbjuda, och kanske växer nya ideer fram..

Jämtdesign

Karolina Nätterlund, Designcentrum

Kulturarv är inta bara till för att minnas, titta eller ta på, det är även en stor källa för upplevelse, utveckling och kunskapsuppbyggnad. I denna avdelning håller vi presentationer och workshops som bl.a. berör områden som design, produktutvecklig, storytelling och lärande genom kulturarv.

Programtider

Festivalen är öppen mellan 10 och 16, och ett detaljerat program finns på länken här i kanten

Vill du medverka?

Kontakta oss på NCK så ordnar vi din medverkan. tel 076-7938857 mail: jon.johansson@nckultur.org
Vi ser gärna att du kommer och visar dina alster, utbyter ideer och bjuder på dig själv om du kan visa på en koppling till kulturarv.

Varför

Vi vill öka förståelsen för kulturarv som redskap för ökad tillväxt och regional utveckling.

Arrangörerna