Luokat: Kaikki

jonka Emma Stomp 13 vuotta sitten

1436

Oorzaken WO 1

De Eerste Wereldoorlog werd veroorzaakt door een reeks complexe factoren, waarbij elk betrokken land zijn eigen motieven had. De directe aanleiding was de moord op de Oostenrijk-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand, die in 1914 door een Servische nationalist werd vermoord tijdens een bezoek aan Bosnië.

Oorzaken WO 1

Oorzaken WO 1

Inleiding

Het onstaan van de Eerste Wereldoorlog is erg complex. Elk land had zijn eigen motieven, en er waren veel onderlinge verdragen. Toch probeer ik in deze mindmap de belangrijkste oorzaken weer te geven. Veel plezier!

Hoofdoorzaak = de bondgenootschappen

Conclusie: Naar mijn mening is het vormen van de coalities een van de belangrijkste oorzaken voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog. Als er geen coalities waren geweest na de moord op Franz Ferdinand was de oorlog misschien wel beperkt gebleven tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië. Maar de coalities zorgden er voor dat de oorlog zich als een vlek over Europa verspreidde. Maar aan de andere kant: de bondgenootschappen werden ook niet zomaar gevormd. Daar moeten andere dingen aan vooraf gaan, zoals het imperialisme. Dus eigenlijk zijn alle oorzaken wel doorslaggevend geweest.

Wat gebeurde er toen

Japan, wat een verdrag had met Engeland verklaart ook de oorlog aan Duitsland. Oostenrijk-Hongarije reageert 2 dagen later door de oorlog aan Japan te verklaren.
Engeland verklaart ook de oorlog aan Duitsland, aangezien zij in een coalitie met Frankrijk en Rusland zitten. Ook hadden zij een 75-jaar oud verdrag met België, wat Duitsland nu bezette.
Frankrijk had een bondgenootschap met Rusland en verklaart de oorlog aan Duitsland. Ook bezet Duitsland België om zo de snelste route naar Parijs te hebben. Dit is een bedreiging voor Frankrijk.
Duitsland ziet de steun van Rusland als een aanval op Oostenrijk-Hongarije, het land waar zij een bondgenootschap mee hebben. Ze verklaren de oorlog aan Rusland.
Rusland steunt Servië en zendt troepen naar het land
Oostenrijk-Hongarije verklaart door de moord op Franz Ferdinand de oorlog aan Servië op 28 Juni 1914

De aanleiding

De moord op Franz Ferdinand Franz Ferdinand was de Oostenrijk-Hongaarse troonopvolger en bracht op 28 Juni 1914 een bezoek aan Bosnië. Hij kwam ter inspectie van legeroefeningen, waarbij de Oostenrijkse militairen zich voorbereidden op een inval in Servië. Zodra dit bezoek bekend werd gemaakt bereidden Servische terroristen zich voor op een aanslag op Franz Ferdinand. Door een hoop toevalligheden kwam de open auto waar Franz Ferdinand en diens echtgenote in zaten een paar seconden tot stilstand op de hoek van Franz Jozefstrasse. Daar stond de terrorist Princip te wachten, die niet aarzelde en Franz Ferdinand en diens echtgenote neerschoot.

Oorzaken per land

Engeland en Frankrijk maakten zich op hun beurt weer zorgen over de groeiende economische en militaire macht van Duitsland.
Duitsland: was een nieuwkomer in het statensysteem. Door hun snelle industriële revolutie hadden ze een bloeiende economie. Maar op den duur lukte het hun niet een positie te vinden, waarmee de andere staten zich niet bedreigd voelden en waarmee Duitsland ook zelf tevreden was. Ze moesten kiezen tussen machtsverval of oorlog. Natuurlijk kozen ze voor het laatste, want Duitsland wou een wereldmacht worden.
Rusland: was uit op het veroveren van de Balkan-eilanden, maar dit was al meerdere malen mislukt.
Oostenrijk-Hongarije: voelde zich bedreigd door de ontevredenheid van de andere naties en met name door de onrust van de Zuid-Slaven in de balkanprovincie.

Structuele oorzaken

Opkomst Nationalisme Veel landen hadden een groot eergevoel, het nationalisme kwam op. Doordat er een dienstplicht bestond en bijna elke jongen bereid was voor zijn vaderland te vechten bestonden de legers uit miljoenen soldaten.
Wapenwedloop Duitsland had door de snelle industrialisatie een voorsprong op militair gebied. Dit verstoorde het machtsevenwicht in Europa. Hierdoor ontstond een wapenwedloop om elkaar voor te zijn op militair gebied.
Bondgenootschappen Duitsland ging een bondgenootschap aan met Oostenrijk-Hongarije en Italië. Frankrijk ging een bondgenootschap aan met Rusland, en Engeland sloot zich hier al snel bij aan. Zo ontstonden er twee coalities. De kans op oorlog werd zo groter, omdat er militaire steun was binnen de coalities.
Het Imperialisme Versterkte ook de rivaliteit tussen de verschillende Europese landen. Ze waren allemaal uit op hetzelfde gebied en hierdoor ontstonden vaak conflicten.
Rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland Frankrijk verloor in 1870 een oorlog van Duitsland waardoor ze er economisch flink op achter uit gingen. Ook moesten ze het gebied Elzas-Lotharingen, aan Duitsland afstaan. De Fransen waren uit op wraak.