Categorie: Tutti

da Paul Celen mancano 4 anni

272

4 type van muntslag - IV, PER, HDR en structuur Reconfiguratie

Het implementeren van ERP-systemen kan op verschillende manieren plaatsvinden, waarbij de keuze voor de aanpak invloed heeft op de organisatie en haar medewerkers. Bij Package Enabled Reengineering (

4 type van muntslag - IV, PER, HDR en structuur Reconfiguratie

4 type van muntslag - IV, PER, HDR en structuur Reconfiguratie

3. verschillende typen technologie gedreven organisatieverandering

Type: First-order, Second-order en Third-order technologische verandering.
Third-order technologische verandering.
Second-order technologische verandering.
First-order technologische verandering.
Literatuur: De verschillende typen technologie gedreven organisatieverandering laten zich het best beschrijven aan de hand van de typologie van Bartunek en Moch (Bartunek and Moch 1987), (Orlikowski and Gash 1992). -. zie noten Muntslag

Beschrijving

Human Driven Renewal (HDR)
Hierbij worden ’spontaan’ vanuit lerende en zich ontwikkelende medewerkers (driver) veranderingen ingezet in processen en structuur (impact) via de toepassing van technologieen, zoals een ERP systeem (enabler). Dit type implementatie heeft qua veranderingsproces meer een spontaan karakter. Doordat veranderingen vanuit individuele medewerkers of groepen van medewerkers worden geïnitieerd kan sneller worden ingespeeld op nieuwe technologische mogelijkheden en zullen veranderingen in normen,waarden en gedrag op dat niveau in de organisatie als logisch gevolg daarvan gemakkelijker optreden. Voor dit type ERP implementatie zijn niet alleen geen adequate implementatiemethoden beschikbaar. Ook de opzet en structuur van de huidige ERP systemen sluit hier niet op aan. Dit is een type dat daarom in de praktijk nog nauwelijks gestructureerd voorkomt, maar in mijn ogen wel de toekomst zou moeten hebben.
Package Enabled Reengineering (PER)
Een groot aantal ERP implementaties wordt tegenwoordig ingezet als een reengineeringsproject. De doelstelling hierbij is een (sterke) verbetering van de bedrijfsprocessen en zo nodig de besturing ervan (driver). Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het ERP systeem als enabler voor het ontwerpen van de nieuwe situatie (gebruik van best practices). Met name bij dit type ERP implementatie is de impact op individuen en hun rollen groot. Deze impact is vele malen groter dan bij de ’IT gerichte’ variant. Door het herontwerp van processen en structuur is er bij dit type sprake van een (sterk) veranderende werkomgeving. Dit type implementatie heeft qua veranderingsproces meer een top-down en gepland karakter.
IT Gericht
Veel ERP implementaties kunnen worden gekarakteriseerd volgens dit type, waarbij de aanleiding de vervanging van de bestaande IT is door een ERP pakket. Het project is veelal ingezet vanuit een IT afdeling ter vervanging van bestaande legacy systemen. Als gevolg van de karakteristieken van een ERP pakket leidt dit via aanpassingen in processen en structuren binnen de organisatie tot een impact op individuen en hun rollen. Deze veranderingen zijn echter relatief beperkt en hangen samen met het geïntegreerde karakter en de proces-gerichte opbouw van een ERP systeem.
Strcutuur Reconfiguratie
Vanuit strategisch oogpunt vinden in veel bedrijfstakken op nationaal maar ook op internationaal niveau bedrijfsherstructureringen en fusies plaats (driver). Hierbij wordt geprobeerd om zoveel mogelijk medewerkers te mobiliseren (enabler) om de benodigde interne veranderingen en integraties tot stand te brengen. Dit heeft in de meeste gevallen een impact op de in de diverse organisatie-onderdelen aanwezige ERPsystemen en andere informatiesystemen die op de nieuwe situatie moeten worden aangepast. Hierbij is de verandering in systemen niet zozeer een enabler of een driver voor de verandering maar een resultante. Dit type implementatie heeft qua veranderingsproces meer een top-down en gepland karakter. Gezien het feit dat de implementatie van het ERP systeem hier niet op de voorgrond staat laat ik dit type verder buiten beschouwing.

Inleiding

Als we kijken naar de in de praktijk uitgevoerde ERP implementaties kunnen we constateren dat de aanleiding tot deze projecten en daarmee de aanpak ervan aanzienlijk verschillen. Om enig onderscheid te kunnen aanbrengen wil ik komen tot een typologie van ERP implementaties. Hierbij maak ik (enigszins aangepast) gebruik van modelvorming uit eerder uitgevoerd onderzoek naar de relatie tussen organisatieverandering en informatietechnologie (Scott-Morton 1991), Mede op basis hiervan kom ik tot vier typen ERP implementaties.