Categorie: Tutti

da Vanesa Roksa mancano 3 anni

378

Femei celebre din România ...

Nadia Comăneci este recunoscută drept una dintre cele mai mari gimnaste din lume, renumită pentru performanțele sale remarcabile la Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, unde a obținut primul scor perfect de zece în gimnastică.

Femei celebre din România ...

Femei celebre din România ...

Ecaterina Teodoroiu Simonea Ariana-Maria

Ecaterina Teodoroiu (n. 14 ianuarie 1894- d. 22 august 1917) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial , unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist.


Sursa:

Wikipedia contributors. (2021, February 16). Ecaterina Teodoroiu. Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu






 

Alice Voinescu - Daniela Valache

Alice Voinescu (n. Steriadi, 10 februarie 1885, Turnu Severin- d. 4 iunie1961 București) a fost o scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare română. A fost prima româncă doctor în filosofie (Sorbona, Paris, 1913). Teza sa de doctorat, publicată la Paris, trata școala filozofică neo-kantiană de la Marburg. În 1948 a fost pensionată de la catedră și a petrecut un an și șapte luni de închisoare la Jilava și la Ghencea. După detenție, a avut domiciliul obligatoriu în comuna Costești de lângă Târgu Frumos până în 1954.


sursa: Alice Voinescu. (n.d.). Wikipedia.Org. Retrieved March 9, 2021, from https://ro.wikipedia.org/wiki/Alice_Voinescu

PRINCIPESA MARGARETA Duman Iuliana

Am ales această personalitate deoarece face parte din coroana regală și este printre cele mai importante și cunoscute.

Margareta a României născută în 26 martie 1949 în Elveția e prima fiică a fostului suveran Mihai a României . În 2017, după moartea tatălui său, a preluat conducerea Casei Regale a României și este pretendentă la tronul desființat al României (cu apelativul „Majestata Sa”). În afară de titlul de „principesă a României”, a folosit și titlul de „principesă de Hohenzollern-Sigmaringen” 


Margareta, Principesă a României. (2020, January 1). In Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Margareta,_Principes%C4%83_a_Rom%C3%A2niei

SOFIA NĂDEJDE Condreț Petruța

Sofia Nădejde a fost o militantă a feminismului încă din vremea în care nici nu se vehicula un astfel de concept. A fost jurnalistă şi prozatoare, mamă şi membră de partid. A fost prima româncă ce a putut da bacalaureatul într-un liceu de băieţi şi prima preşedintă a unui congres politic. Sofia Nădejde le-a dat româncelor ce aveau nevoie cel mai mult: înţelepciune şi speranţă.


Şchiopu, A. (2020, March 7). Sofia Nădejde, un soldat al emancipării femeilor: Voim să ne trataţi ca pe nişte oameni egali. Adevarul.Ro. https://adevarul.ro/cultura/istorie/sofia-nadejde-soldat-emanciparii-femeilor-voim-tratati-oameni-egali-1_5e625e425163ec4271c440a7/index.html

ALINA COJOCARU Todosi Raluca

Alinei Cojocaru, românca ajunsă pe lista celor mai bune balerine ale tuturor timpurilor.

Alina Cojocaru s-a pregătit timp de şapte ani la Kiev apoi, după câştigarea Concursului International de la Lausanne în 1997, la Royal Ballet Academy de la Londra. După şase luni de la absolvire s-a întors la Kiev ca prim-solistă, iar un an mai târziu, în 1999, s-a alăturat Royal Ballet „Covent Garden” din Londra.


Una dintre cele mai apreciate balerine ale lumii, artista româncă a colaborat cu companii precum cele ale Operei din Paris, Teatrului Bolșoi, Teatrului Colon din Buenos Aires și ale Operelor din Hamburg și Viena, iar începând din 2013 este prim-solistă a English National Ballet.


Magazine, B. (2020b, September 8). Alina Cojocaru a fost desemnată “balerina anului” în cadrul Premiilor Internaționale ale Tanz Magazine. Ballet Magazine. https://balletmagazine.ro/de-balet/alina-cojocaru-a-fost-desemnata-balerina-anului-in-cadrul-premiilor-internationale-tanz/

NADIA COMĂNECI Venter Alexandra

Nadia Comăneci a fost una din cele mai bune gimnaste din lume. Ea s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la 

Moscova. Între 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români.

A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său. La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la MontrealQuébec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).


Nadia Comăneci. (2021, February 19). In Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nadia_Com%C4%83neci


Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu Roksa Vanesa Adrijana

ANA ASLAN Leahu Codruța

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.



.

SIMONA HALEP, Șerban Andrada

Simona Halep este o jucătoare de tenis din România care a atins prima poziție în clasamentul mondial WTA, în două rânduri, între 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevității ca lider al circuitului. Halep a încheiat anii 2017 și 2018 pe primul loc în lume în clasamentul WTA. 

Sursa

Simona Halep. (2021b, February 26). In Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Simona_Halep

MAIA MORGENSTERN Ciuciu Daiana

Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută artistic ca Maia Morgenstern, este actriță română de film, radio, scenă, televiziune și voce, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat și actriță și cântăreață în limba idiș.

Sursa : Maia Morgenstern. (2020a, September 10). Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Maia_Morgenstern

Maia Morgenstern. (2020a, September 10). Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Maia_Morgenstern

DOROTHY HODGKIN Toth Timea

Dorothy Hodgkin , pe deplin Dorothy Crowfoot Hodgkin , născută Dorothy Mary Crowfoot , (născută la 12 mai 1910, Cairo

 , Egipt - decedată la 29 iulie 1994, Shipston-on-Stour, 

 , Anglia), chimist englez a cărui determinare a structurii penicilina

 și vitamina B i-au adus Premiul Nobel pentru chimie din 1964.

Cercetarea ei cu privire la insulină a fost pusă deoparte în 1939, când patologul australian Howard Florey și colegii săi de la Oxford au reușit să izoleze penicilina și i-au cerut lui Hodgkin să-i rezolve structura. Până în 1945 ea reușise, descriind dispunerea atomilor săi în trei dimensiuni. Penicilina era în acel moment cea mai mare moleculă care a cedat metodelor cu raze X; mai mult, tehnica rezolvase o dispută între eminienți chimiști organici cu privire la structura sa.

https://delphipages.live/ro/stiinta/chimie/dorothy-hodgkin



MARIE CURIE Alexandra Iordăicuță

 Marie Curie fost singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie).

A introdus în fizică termenul de radioactivitate.

Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în 

medicină.

Marie Curie. (2020, November 27). In Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie