Categorie: Tutti - sănătate - deshidratare

da Petric Lucas mancano 3 anni

411

ROLUL APEI IN ORGANISMUL UMAN

Apa joacă un rol esențial în funcționarea optimă a organismului uman, fiind implicată într-o serie de procese vitale. Ea servește ca solvent și transportator pentru nutrienți și produse reziduale, reglează temperatura corpului și acționează ca un lubrifiant pentru oase și alte țesuturi.

ROLUL APEI IN ORGANISMUL UMAN

ROLUL APEI IN ORGANISMUL UMAN

Apa in organismal uman

Lipsa apei din organism poate cauza scăderea tensiunii arteriale, dezechilibre electrolitice, aritmii cardiace şi alte afecțiuni. De aceea, pentru exercițiile fizice, apa este băutura cea mai recomandată. Oamenii trebuie să bea apă, zilnic, pentru o bună funcționare a organismului, atrag atenția medicii și nutriționiștii. Cât de mare este cantitatea, reglăm în funcție de ce alimente consumăm și de cât de activi suntem în viața de zi cu zi. Organismul uman elimină, în mod natural, în jur de 2,5 litri de apă pe zi. O cantitate egală trebuie asimilată în tot atâta timp, pentru a echilibra fiziologic organismul și pentru a evita deshidratarea. Cum se face asta? Prin consumul de apă, ca atare, și printr-o alimentație corectă.

Alte beneficii ale apei

1. Mentinerea sanatatii sistemului digestiv 2. Ajuta la mentinerea unei greutati corporale normal. 3. Contribuie la functionarea normala a rinichilor 4. Ingrijeste pielea. 5. Amelioreaza migrenele si starile de oboseala

Apa favorizeaza eliminarea toxinelor din organism

Apa este vehiculul prin care sunt eliminate majoritatea substantelor nocive si toxinelor din organism prin intermediul urinei si transpiratiei. Apa este, de asemenea, esentiala pentru tranzitul intestinal al materiilor fecale, un consum redus de apa asociindu-se cu instalarea constipatiei. Prin stagnarea indelungata a materiilor fecale in intestin, constipatia predispune la aparitia multor boli. Pentru indeplinirea rolului de eliminare a deseurilor toxice din organism, rinichii au si ei nevoie de o cantitate suficienta de apa.

Apa protejeaza tesuturile ,articulatiile si functia vizuala

Apa este un lubrifiant pentru procesul de digestie. Apa din saliva are rolul de a facilita mestecarea si inghitirea alimentelor, asigurand progresia bolului alimentar in jos prin esofag. Lubrifiaza si articulatiile si cartilajele articulare, permitand, astfel, efectuarea miscarii diverselor segmente ale corpului. In contextul deshidratarii, lubrifierea articulatiilor este redusa, ceea ce determina cresterea frecarii suprafetelor articulare, cu instalarea durerilor articulare la nivelul genunchilor, coloanei vertebrale etc. si aparitia leziunilor specifice artritei. Chiar si ochii au nevoie de un aport suficient de apa pentru a-si indeplini functia vizuala. Apa reprezinta mediul in care se desfasoara toate procesele metabolice ale organismului. Asa cum o masina nu poate functiona fara combustibil, nici corpul uman nu poate functiona fara apa. De fapt, functionarea tuturor celulelor si organelor depinde de apa, ale carei roluri in organism sunt multiple.

Rolul apei in organismul uman

Ajută digestia și împiedică acidificarea stomacului (arsuri stomacale). Ajută funcțiunea rinichilor și optimizează procesele de detoxificare a corpului. Ajută toate procesele metabolice. Întărește inima și circulația sanguină. Ajută sistemul imunitar. Activează sisitemul nervos și micșorează tendința spre stres. Crește puterea de concentrare și de performanță. Pielea devine proaspătă și elastică. Transportă nutrienții la nivel celular. Ajută la eliminarea produselor toxice sau neutilizabile rezultate în urma metabolismului. Face fexibile articulațiile la îmbinările osoase. Nu este totuna deci ce fel de apă bem.

Sarcina apei

De la începuturi apa este ori lăudată că ne dă sănătate, ori e făcută responsabilă că ne înbolnăvește. Noi știm foarte bine rolul ei adevărat în organismul uman: este un solvent și un transportator al nutrienților și a (substanțelor reziduale) produselor de catabolism în tot corpul, este un regulator al temperaturii corpului, ”unguent”, un gresor pentru oase și alte țesuturi și este un participant la procesele biochimice ale corpului. Toate aceste funcții sunt executate de H2O și nu substanțele diluate, și celelaltele substanțe componente

Importanta apei in viata noastra

Organismul uman este in proportie de 60-70% apa; 75% din compozitia creierului este apa; 80% din compozitia celulelor de sange este apa. Apa transporta nutrientii si oxigenul catre celule organismului. Apa are un rol esential in corecta fluidizare a vaselor sanguine; Ajuta digestia si previne constipatia; In cazul in care nu este consumata in cantitati suficiente, lipsa apei creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare; Detoxifierea naturala a organismului se realizeaza cu ajutorul apei, care este catalizatorul acestui proces; Cantitatea apei consumate este la fel de importanta ca si calitatea apei.