La formació bàsica per a persones adultes en l'educació secundària se centra en el desenvolupament integral dels individus dins la societat catalana. Es promou el coneixement i valoració de les característiques històriques, geogràfiques, socials, lingüístiques i culturals de la comunitat, així com el respecte per altres cultures.
Joc al Curriculum de la formació bàsica de les persones adultes
Capacitats
Cicle de formació instrumental
Manifestar els hàbits de comportament cívic que afavoreixen actituds responsables en els àmbits personal i col·lectiu, i fomentar la igualtat de sexes, el diàleg cultural i el respecte a les diferències generacionals i ètniques.
Conèixer les possibilitats culturals i socials de què es pot gaudir durant el temps de lleure, que contribueixen al benestar personal i social.
Incorporar-se, si escau, al món del treball amb millors condicions una vegada adquirida la formació instrumental.
Exercir l’autonomia personal i millorar l’autoestima, tot relacionant allò que s’aprèn i aplicant-ho a la vida; implicar-se de manera activa en el procés de formació, i motivar-se per continuar aprenent, valorant la importància de la formació com un dret bàsic de desenvolupament personal i col·lectiu.
Adquirir hàbits que beneficiïn la salut, l’equilibri personal, el benestar i la qualitat de vida.
Iniciar-se en la utilització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació com a eines que afavoreixen l’aprenentatge i faciliten la realització de tasques i la informació del món actual.
Emprar els conceptes, les relacions matemàtiques elementals i les operacions bàsiques per tal d’interpretar les situacions i les experiències, i per resoldre problemes lligats a l’entorn de l’alumne/a mitjançant el llenguatge matemàtic.
Conèixer els aspectes elementals de les lleis que regulen la convivència democràtica, els drets i els deures que se’n deriven i mostrar una actitud crítica, constructiva i participativa, com també de respecte cap a la diversitat cultural i lingüística de les persones i dels pobles.
Conèixer els trets fonamentals de Catalunya en els seus aspectes socials, culturals, geogràfics i històrics, i relacionar-los amb la identitat nacional i amb la projecció universal.
Comprendre, a partir de l’observació de fets i fenòmens senzills, elements essencials del medi físic i natural, els principals mecanismes que els regeixen, i la importància que la conservació i millora té per a la humanitat.
Millorar la comunicació oral i adquirir els sabers fonamentals de la comunicació escrita en les llengües oficials a Catalunya, amb especial atenció a la llengua catalana per tal d’emprar-la com a llengua vehicular i de comunicació social.
Cicle d’educació secundària
Detectar les pròpies necessitats formatives i gestionar el procés d’aprenentatge cercant recursos, mètodes i tècniques per formar-se permanentment; utilitzar la manera d’aprendre i l’experiència personal per adquirir nous coneixements i aprenentatges, i desenvolupar estratègies per aplicar-los en la creació i la recerca de noves activitats i ocupacions en els àmbits cultural, social o econòmic.
Conèixer les característiques, les potencialitats i la manera de controlar-se d’un mateix per desenvolupar un sentiment d’autoestima que permeti participar, amb criteri propi i de manera equilibrada, en el context social, i valorar l’esforç i la superació personals per contribuir al benestar individual i col·lectiu.
Conèixer i comprendre els aspectes bàsics del funcionament del propi cos i de les conseqüències dels actes i les decisions personals per a la salut individual i col·lectiva.
Orientar-se en el món laboral, identificant les diferents possibilitats d’ocupació, reinserció laboral, reciclatge, autoocupació, fent ús de la formació permanent i el coneixement de la normativa legal adequada, i interrelacionar els elements que hi intervenen.
Desenvolupar i respectar el sentiment de pertinença a una comunitat en general i de manera concreta a la societat catalana; conèixer i valorar-ne les característiques històriques, geogràfiques, socials, lingüístiques, culturals i de l’entorn natural com a elements de la seva identitat, així com contrastar i respectar altres cultures, i escollir aquelles opcions que afavoreixin més el desenvolupament integral com a persones.
Analitzar els mecanismes i els valors que regeixen el funcionament de les societats a diferents escales territorials, i d’una manera especial els relatius als drets i deures que tenen com a ciutadans i ciutadanes dins els àmbits més immediats (polític, cultural, social i laboral), que permetin l’elaboració de judicis i criteris per tal d’actuar amb autonomia i iniciativa en la defensa dels interessos personals i col·lectius, així com en el canvi social que permet que les societats avancin.
Identificar problemes dels diversos camps de coneixement i de la vida quotidiana, analitzant la diversitat d’elements i variables que hi intervenen, i elaborar estratègies per resoldre’ls, mitjançant procediments intuïtius, de raonament lògic i d’experimentació, reflexionant sobre el procés seguit i el resultat obtingut.
Conèixer els trets essencials del desenvolupament científic i tecnològic, reflexionar críticament sobre aquest desenvolupament i valorar-ne èticament les causes i les implicacions sobre l’entorn físic, la societat i la persona.
Desenvolupar estratègies per tal de conèixer i utilitzar de manera crítica els recursos que ofereix la societat en general, i de forma més específica la societat de la informació i de les noves tecnologies, per tal de progressar personalment i socialment.
Aconseguir, seleccionar, tractar i comunicar informació utilitzant les fonts en què habitualment es troba disponible, les metodologies i els instruments tecnològics apropiats i procedint de manera organitzada, autònoma i crítica per tal d’assolir nous coneixements que ajudin a construir una escala de valors socialment més justa.
Assolir competències comunicatives suficients per comprendre i produir missatges visuals, orals i escrits amb propietat, autonomia i creativitat en llengua catalana, castellana i, si escau, en aranès i almenys en una llengua estrangera, tot reflexionant sobre els processos implicats en l’ús del llenguatge.
Relacionar-se amb altres persones, organitzar-se i participar en activitats de grup, adoptant actituds de flexibilitat, solidaritat, interès i respecte per superar inhibicions i prejudicis i rebutjar tot tipus de discriminacions tot utilitzant el diàleg i l’argumentació.