Categories: All - usb - cpu - maquinari - memòria

by natalia gonzález 14 years ago

509

Elements constitutius d'un ordinador

Un ordinador està compost per diverses parts físiques conegudes com a maquinari, que inclou elements electrònics i electromecànics. La memòria de l'ordinador es divideix en ROM i RAM, cada una amb funcions específiques.

Elements constitutius d'un ordinador

ORDINADOR

Programari

Es denomina Programari a la part intangible d'un ordinador, és a dir, al conjunt de programes i procediments necessaris per fer possible la realització d'una feina.

Software d'aplicació

programes que s'executen sobre el software de sistema i permeten als usuaris realitzar feines específiques (processadors de textos, bases de dades, fulls de càlcul, presentacions, Internet, programes educatius, compressors, finances...)

Software de desenvolupament

Programes que permeten crear altres programes (eines que ajuden a un programador a escriure un nou programa). S'acostumen a conèixer amb el nom de llenguatges de programació i existeixen multitud d'ells en l'actualitat Java, C##, Pascal, Cobol, PHP, ASP...)

Software de sistema

Aïlla en el que és possible dels detalls específics de l'ordinador particular

DRIVERS O CONTROLADORS DE DIPSOSITIUS
SISTEMA OPERATIU

Usuari

Maquinari

El Maquinari és la part física de l'ordinador. Està composta de tots els elements electrònics i electromecànics

Memòria
MEMÒRIA ROM
MEMÒRIA RAM
Perifèrics
PERIFÈRICS D'ENTRADA I SORTIDA

PISSARRA DIGITAL

ROUTER

MODEM

PERIFÈRICS DE SORTIDA

ALTRES TIPUS

Auriculars

Altaveus

PLÒTTER

IMPRESSORA

Làser

Es basa en la utilització d'un tipus especial de tinta seca (tòner) que s'adhereix a les zones de paper prèviament marcades pel làser. Són impressores d'una elevada resolució i velocitat d'impressió. Són més cares que la resta d'impressores.

Injecció

Injecta directament la tinta mitjançant petites gotes sobre el paper. Són impressores de resolució mitja/alta i baix cost. La velocitat no és excessivament alta. Presenta l'inconvenient de l'alt cost dels cartutxos.

Matricial

Es basa en la utilització d'un cap o matriu d'agulles que pressionen una cinta contínua tintada (de forma similar a les màquines d'escriure tradicionals). Són impressores de baixa resolució, baixa velocitat i solen ser sorolloses. A més, no imprimeixen imatges. No obstant això, presenten l'avantatge que poden imprimir formularis amb còpies carbó, la qual cosa les fa útils per a l'administració.

Velocitat

MONITOR

TIPUS

Cristall líquid

Tub de raigs catòdics

CARACTERÍSTIQUES

Velocitat de refresc



Grandària de pixels

dimensió de cadascun dels punts de color del monitor. Quant menor és aquesta grandària, més gran és la qualitat del monitor. Aquesta grandària està avui dia entorn dels 0.25-0.28 mm.

Resolució

Mesura el nombre de punts de color (píxels) de la pantalla, en particular el nombre de píxels en l'eix horitzontal i el nombre de píxels en l'eix vertical, igual que es definia la resolució de la targeta gràfica. Així, una possible resolució podria ser 800x600. Cal tenir en compte que la qualitat del monitor depèn no només de la seva resolució, sinó també de la seva grandària. Així, una resolució de 1024x768 pot ser adequada per a un monitor de 17", però insuficient per a un monitor de 21".

Grandària

Mesura la diagonal del monitor en polzades (representades per comillas ") i sol variar (en monitors estàndard) entre 14" i 22".

PERIFÈRICS D'ENTRADA

Altres perifèrics d'entrada

Existeixen altres dispositius capaços de funcionar com a perifèrics d'entrada de l'ordinador. Des d'un joystick o un volant per a jocs, a un escàner per a digitalitzar imatges, qualsevol dispositiu capaç de generar algun tipus de dades i transmetre-les a l'ordinador és capaç d'actuar com a perifèric d'entrada. Per exemple, una tableta digitalizadora, permet escriure o dibuixar sobre una superfície i fins i tot substituir al ratolí en la gestió de l'entorn gràfic.


Actualment, a causa de l'auge dels dispositius digitals, podem considerar perifèric d'entrada a qualsevol càmera de fotos o vídeo digital, webcam, etc.

Ratolí

Des de l'aparició dels entorns gràfics dels sistemes operatius, el ratolí ha pres un protagonisme cada vegada més gran en l'ordinador. És un dispositiu que és capaç de determinar la posició del cursor a la pantalla mitjançant el moviment d'una esfera en la seva base (com és el cas del ratolí tradicional) o el desplaçament d'un raig làser (ratolins òptics). El ratolí se sol connectar a l'ordinador per un port sèrie PS/2, encara que cada vegada més la seva connexió es realitza mitjançant USB.

Teclat

Aquest dispositiu és, juntament amb el ratolí, el perifèric d'entrada més habitual, i s'utilitza per a la introducció de dades alfanumèriques, ordres al processador, escriptura de programes, etc. Els teclats es connecten a la placa basi a través de ports sèrie o USB.

CPU

És la Unitat Central de Processament. S'encarrega del tractament i processament de les dades d'entrada.

TARGETES D'EXPANSIÓ

Com ja s'ha vist anteriorment, la placa base disposa d'una sèrie de ranures en les quals poden connectar-se targetes que expandeixen les possibilitats de l'ordinador. Aquestes targetes d'expansió permeten millorar el funcionament del PC per a, per exemple, mostrar imatges d'alta qualitat en el monitor, escoltar música d'alta fidelitat, o connectar-se a Internet.

Altres targetes

Altres tipus de targetes que pots trobar en el teu ordinador són les targetes sintonitzadores de ràdio o TV, o les targetes de xarxa, que permeten la connexió de mòdems per a l'accés a Internet.

Targeta de so

Aquesta targeta permet reproduir i gravar so a l'ordinador. Encara que, igual que les targetes gràfiques, moltes plaques base inclouen un xip integrat per a la gestió del so, és molt habitual utilitzar una targeta de so connectada a la placa base i amb connexions externes per a altaveus, auriculars i micròfon.

Targeta gràfica

La targeta gràfica, també coneguda com targeta de vídeo, permet visualitzar en el monitor de forma gràfica les dades que el microprocesador envia. Aquesta targeta s'insereix en una ranura de la placa base, permetent connexions externes com la del monitor. Existeixen plaques base que ja duen un xip integrat que evita l'ús de targetes gràfiques; això pot abaratir el cost de l'ordinador, encara que la qualitat d'imatge pot ser que no sigui tan alta.

MICROPROCESSADOR

El microprocesador (o CPU) és el cervell de l'ordinador, encarregat de l'execució de programes i procés de dades. Tots els dispositius que realitzen procés de dades, des d'un ordinador a una agenda electrònica, inclouen algun tipus de microprocesador.

UNITATS

Unitat aritmético-lògica

Aquesta part del microprocessador s'encarrega exclusivament de realitzar les operacions aritmètiques (summes, restes, multiplicacions i divisions) i lògiques (comparances).

Unitat de control

Aquest component controla i sincronitza el funcionament dels components interns del microprocessador i la comunicació amb la memòria. Bàsicament, s'encarrega d'accedir a les dades de la memòria i enviar-les a la unitat aritmético-lògica, juntament amb les instruccions de les operacions a executar. A més, inclou el rellotge intern que envia senyals de control als diferents components.

RELLOTGES

Rellotge extern

Velocitat amb la qual el microprocesador es comunica amb la resta d'elements de l'ordinador. És de l'ordre de 200 Mhz.

Rellotge intern

Aquest rellotge marca el ritme de funcionament de la CPU, és a dir, la velocitat amb que s'executen instruccions quan ja es disposa de totes les dades necessàries. La velocitat dels procesadores actuals pot superar els 3 Ghz.

PLACA BASE

En l'interior d'un ordinador es pot observar una espècie de superfície amb un gran nombre de circuits integrats i distints elements connectats a ella: és la placa base. Aquesta placa connecta els principals components de la CPU, com són el microprocesador, la memòria principal i les distintes targetes d'expansió. Aquests components es connecten a la placa base a través de ranures o zócalos.

PORTS

A més dels diferents components que es connecten a la placa base directament, aquesta també disposa d'una sèrie de connexions externes accessibles per a la connexió de diferents perifèrics. A aquestes connexions se les coneix com a ports, i es diferencien entre si per la velocitat de transmissió i el tipus de dispositius que es poden connectar a ells. És important que es coneguin els ports que disposa un ordinador abans de realitzar la compra de qualsevol perifèric.

PCMCIA

Connexió pròpia de dispositius portàtils a la qual es poden connectar targetes per a expandir els seus ports.

Firewire

Aquest port és molt similar al port USB, encara que pot transmetre a major velocitat (fins a 800 megabits per segon). Se sol utilitzar per a connectar discos durs, càmeres de fotos i de vídeo.

USB

Transmet una gran quantitat d'informació (fins a 480 megabits per segon) i poden connectar-se a ell tot tipus de dispositius. A més, és possible connectar fins a 127 dispositius a un sol port USB.

Paral·lel

Transmeten més informació que els ports sèrie, ja que envien diversos bits simultàniament (en paral·lel). Encara s'utilitzen per a algunes impressores i escàners, però tendeixen a a ser substituïts per ports USB.

Sèrie

Els ports sèrie es caracteritzen per enviar la informació bit a bit, per la qual cosa s'han utilitzat per a dispositius que transmeten petites quantitats d'informació, com el teclat i el ratolí. Encara que existeixen diversos tipus, tendeixen a desaparèixer en favor dels ports USB.