Categories: All - educație - familie

by gabriela prisecaru 14 years ago

339

Violenta

Violența reprezintă o dezorganizare brutală a sistemelor personale, colective sau sociale, afectând integritatea fizică, psihică sau materială. Aceasta poate apărea prin agresiune sau utilizarea forței, iar uneori este percepută doar de victimă, fără intenția de rău a agresorului.

Violenta

Violenta

Motto

Violenţa este arma celor slabi.

Legislatie U.E

Subtopic

Definirea violenţei s-a dovedit a fi o încercare extrem de dificilă. Acest fapt se explică prin complexitatea fenomenului, dar şi prin marea diversitate a formelor sale de manifestare. • fizică şi verbală; • instrumentală, prin care se menţin sau se obţin anumite obiecte sau statute; • ostilă ironică spre enervare,supărarea,jignirea sau tachinarea cuiva; • defensivă,are la bază mânia, enervarea; • ludică , manifestată în competiţii sportive, culturale;

Legislatie scolara

regulament de ordine

Main topic

Forme

emotionala
schimbari de spirit
minimalizarea
dominarea
negarea
psihica
sexuala
verbala

Violenţa este dezorganizarea brutală sau continuă a unui sistem personal, colectiv sau social şi care se traduce printr-o pierdere a integrităţii, ce poate fi fizică, psihică sau materială. Această dezorganizare poate să se realizeze prin agresiune, prin utilizarea forţei, conştient sau inconştient, însă poate exista şi violenţă doar din punctul de vedere al victimei, fără ca agresorul să aibă intenţia de a face rău.

Pentru a schimba această mentalitate, copiii ar trebui să înveţe: a) să recunoască violenţa b) să facă faţă conflictelor folosind alte mijloace decât cele violente. Dacă formele şi conţinuturile activităţilor educaţionale corespund cerinţelor actuale ale tinerilor atunci aceştia sunt mai disponibili în preluarea şi adaptarea comportamentului lor la unele dintre acestea

Argument

Violenţa este acceptată ca o cale de a rezolva conflictele. Acest lucru produce numeroase probleme, deoarece copiii învaţă din mediul în care trăiesc. Cu cât mediul cultivă mai mult violenţa, cu atât copiii se vor obişnui mai mult cu ea, văzută ca o cale practică şi sănătoasă de rezolvare a conflictelor.
Violenţa poate fi întâlnită oriunde. Dacă deschidem ziarele, putem citi despre războaie în diferite părţi ale lumii. Dacă deschidem televizoarele, vedem oameni ridicând vocea sau trăgând unii în alţii. Dacă observăm copii jucânduse, vedem că ei joacă jocuri precum ,, Împuşcă-l pe cel rău”. Aflăm tot timpul despre rata înaltă a criminalităţii stradale. Problema violenţei a căpătat mai multă gravitate pentru societatea civilă odată cu mediatizarea ei tot mai intensă. Conflictele din şcoli sunt tot mai des mediatizate în presă, la televizor, radio sau pe Internet. Cu cât violenţa din viaţa societăţii este mai des popularizată de mass media, cu atât violenţa şi agresivitatea tinerilor va creşte.

Cum combatem violenta?

violenta in scoli si licee
În mod tradiţional, şcoala este locul de producere şi transmitere a cunoaşterii, de formare a competenţelor cognitive, de întelegere a sensului vieţii şi a lumii care ne înconjoară, de întelegere a raporturilor cu ceilalţi şi cu noi înşine. Misiunea şcolii nu este doar de a pregăti forţa de muncă. Şcoala trebuie să profileze caractere, să-i educe tânărului plăcerea de a învăta, dorinţa de a reuşi şi de a face faţă schimbărilor de pe piaţa muncii.(A. Neculau 2003
violenta in familie
Pentru mine familia este un colţişor de rai, este izvorul de fericire şi implinire. Familia este ceva sfint si descopar in fiecare zi ceva deosebit in ea. Atmosfera din familie o facem noi singuri.
Articolul 48 al Constituţiei Republicii Moldova spune: “Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.”
Realitatea de zi cu zi, lipsa mijloacelor financiare, greutatile aparute pe parcurs ii face pe multi care nu demult si-au jurat credinta, dragoste si devotament sa-si schimbe comportamentul. Violenta in famile a devenit o problema sociala, care cu regret, se complica pe an ce trece.

Efecte negative

impregnare
desensibilizare
dezinhibare
incubatie