av ilayda ceylan 4 år siden
448
Mer som dette
Haydar Ergülen: 1980 sonrası şiirimizin önemli şairlerinden kabul edilir. Siyasi çalkantıların çok olduğu dönemler görmesinin yanında şiirlerinde siyasi bir mesaj ya da konu görülmez. Ayrıca ideolojik yaklaşımların olmaması da da göze çarpmaktadır. Şiirler: Anne, Sis... Hüseyin Atlansoy: Şiirlerinde çok anlamlılık ve çağrışım vardır. Aynı zamanda gerçekten iyi ironileri bulunur şiirlerinde. Şiirler: İntihar İlacı, Balkon Çıkmazında Efendilik Tarihi, Şehir Konuşmaları Küçük İskender: Şiirlerinde açık bir isyan ve saldırı vardır. Argo kullanmaktan çekinmez ve cinsellik üzerine de yazmaktan bunalmaz. Kendi çapında cesur birisidir. Şiirlerinde kullandığı küfür, mahalli özelikler de açıkçası onu oldukça özel kılmaktadır. Şiirleri: Gözler Sığmıyor Yüzüme, Erotika, Fırat ve Dicle
İSMET ÖZEL: Şiirlerinde mistisizm ve batı şiiri geleneğini birleştirmiştir. Önceleri sol ve maddeci önerici savunan İsmet Özel, sonraları Müslüman dünya görüşüne bağlanır. ŞİİR: Evet İsyan, Geceleyin Bir Koşu, Cellâdıma Gülümserken, Bir Yusuf Masalı. ATAOL BEHRAMOĞLU: ŞİİR: Bir Ermeni General, Bir Gün Mutlaka, Ne Yağmur Ne Şiirler. SÜREYYA BERFE: ŞİİR: Gün Ola (1969), Savrulan (1971), Hayat ile Şiir (1980), Ufkun Dışında (1985, toplu şiirler), Şiir Çalışmaları (1992), Ruhumun (1998) Nihat Behram Metin Eloğlu Özdemir Asaf Can Yücel Hasan Hüseyin Ahmet Oktay Hilmi Yavuz Cahit Zarifoğlu Metin Altıok...
Maviciler, 1952-1956 yılları arasında Attila İlhan’ın çıkardığı Mavi dergisinin etrafında toplanan gruptur. Maviciler, şairane bir sanat anlayışını savunmuşlardır. Garip akımına tepki olarak çıkmıştır. √ Mavi dergisi etrafında toplanmışlardır. √ Şiirde imajı savunmuşlardır. √ Divan şiirinin biçim özelliklerinden ve imgelerinden yararlanmışlardır.
ŞAAİRLER
Ferit Edgü, Ahmet Oktay, Özdemir Nutku, Demir Özlü,Tahsin Yücel, Orhan Duru, Demirtaş Ceyhun
HİSARCILAR
Hisarcılar hece ölçüsüne ve edebiyatın klasik değerlerine sıcak bakmışlardır. Geleneği reddeden Garip Akımına ve ideolojik şiire yönelen Nazım Hikmet’e karşı çıkmışlardır. √ Ölçü ve kafiyeyi kullanmışlar; aşk, doğa ve vatan sevgisi gibi konuları işlemişleridir. √ Yeniliğin eskisinin içinden doğması gerektiği düşüncesini ortaya koymuşlardır.
Mustafa Necati Karaer, Gültekin Samanoğlu, Nevzat Yalçın, Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer.
İlhan Berk, Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Ülkü Tamer, Sezai Karakoç.
Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat Horozcu'nun oluşturduğu bir topluluktur. 1941 yılında Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet “Garip” adlı ortak bir kitap yayımladılar.
HALİT FAHRİ OZANSOY: Aruzla şiire başlamış sonraları heceyle şiirler yazmış ve Beş Hececiler’e katılmıştır. Bir öğretmen olan şair, şiirlerinde aşk, ölüm, hüzün konularını sıkça işlemiştir. Şiir: Cenk Duyguları, Rüya, Efsaneler ENİS BEHİÇ KORYÜREK: Hece ile yazdığı ilk şiirlerinde aşk duygularına yer vermekle beraber, daha sonra kurtuluş savaşı yıllarında milli duyguları ve tarihi kahramanlıkları işleyen heyecan yüklü epik şiirler yazmıştır. Eserleri: Miras ve Güneşin Ölümü adlı şiir kitabı vardır. YUSUZ ZİYA ORTAÇ:Hem heceyle hem de aruzla şiirler yazmıştır. Türk edebiyatının önemli mizah yazarlarındandır. Akbaba adlı mizah dergisini çıkarmıştır. Şiir: Akından Akına, Cenk Ufukları, Yanardağ, Kuş Cıvıltıları (Çocuk Şiirleri) ORHAN SEYFİ ORHON: Şiire aruzla başlamış sonraları heceyle yazmaya başlamıştır. Hece ölçüsüyle gazel biçiminde şiirler de yazmıştır. Şiir: Fırtına ve Kar, Peri Kızı ile Çoban Hikâyesi, Gönülden Sesler FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL: Realist-romantik özellikler taşır. Şiir: Dinle Neyden. Şarkın Sultanları, Çoban Çeşmesi, Sudaki Halkalar, Han Duvarları, Zindan Duvarları, Akıncı Türküleri…
ARİF NİHAT ASYA: Edebiyatımızda "Bayrak Şairi" olarak tanınmıştır. Din ve kahramanlık duygusu şiirlerinde çok belirgindir. ESERLERİ:Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor (şiir), Rubaiyyat-ı Arif (şiir) Kubbe-i Hadrâ (şiir), Kökler ve Dallar (şiir), Dualar ve Âminler (şiir)
ERCÜMENT BEHZAT LAV İlk şiir kitaplarını 1930'lu yılların başında yazarak adını duyuran şair ölçülü, uyaklı şiire çıkışıyla dikkati çekmiştir. Fütürizmin ilk temsilcisidir. Gerçeküstücülükten başlayarak değişik şiir akımlarını deneyen şair, şiirimize emir getiren ilk şair olma özelliği. Şiir: SOS, Kaos, Açıl Kilidim Açıl, Mau Mau, Üç Anadolu AHMET ARİF Toplumcu gerçekçi şairler kadınlar. Anadolu insanını anlatmıştır. Doğu Anadolu insanının kendisi ele almıştır. Marksist bir anlayışa sahiptir. Şiir: Hasretinden Prangalar Eskittim
⇒Beş Hececilerin gerçeklik ve içtenlikten uzak şiirlerine tepki olarak doğmuştur. ⇒Girişimlerini canlılık, samimiyet ve sürekli yenilik olarak özetlediler ancak bunu gerçekleştiremediler. ⇒Hece vezninden çıktı yolalar, böyle bir yenilik yapamadılar. ⇒Özde ise Verlaine, Mallerme, özellikle de Boudelarie gibi Fransız ozanlarını örnek aldılar. ⇒Olayları daha gerçekçi bir gözle, içten ve yeni bir ruhla anlatmak istediler. ⇒Konuları olabildiğince genişletmeye çalıştılar. ⇒Topluluk 1928'de Meşale dergisinin kapanmasıyla dağıldı.
SANATÇILARI
Sabri Esat Siyaçavuşgil Vasfi Mahir Kocatürk Muammer Lütfi Bahşi Kenan Hulusi Koray Cevdet Kudret Solok Yaşar Nabi Nayır Ziya Osman Saba